Veckans sista skörd

IFO kom in 110,3. Något bättre än väntade 109,9 och föreg månads 109,8. Stämningen i den Tyska ekonomin är den högsta sedan återföreningen. Tyska DAX är upp 0,46% men jag tolkar det som om marknaden räknade med en stark siffra, och det finns inget mer att säga att Tyska ekonomin går starkt, men att det vet också varenda jävel om vid det här laget!

Bland de 42 S&P500 bolag som rapporterat har 30 slagit konsensus förväntningarna på vinstnivå. Det motsvarar 71%. Föregående kvartalet slog 80% av rapporterna vinstförväntningarna. I det här läget tycker jag Försäljningstillväxt och marginaler intressantare… och 42 av 500 bolag är lite tidigt att dra några större slutsatser från!

Chartisten som ritat chartet nedan visar att Kina står inför en större rörelse inom kort! Trots åtstramningar, problem med inflation osv. har jag svårt att se att Kina ska packa ihop fullständigt. Det hade varit en annan femma om de hade en värderingsbubbla… men så är inte fallet

Yieldkurvan (Skillanden mellan långa och korta räntor) fortsätter att stiga. Förr eller senare måste nån ge med sig. Antingen måste FED börja höja räntan ELLER så kommer tillväxten inte att hålla i sig utan vi går in i en ny problemperiod med deflationstendenser vilket skulle få långräntorna att packa ihop. Min, optimisitiska syn, är att FED kommer börja förbereda marknaden för höjningar (de kommer kalla det för normalisering av räntan) under 2H2011 för att sen försiktigt börja höja 2012. Eftersom inflationen ligger kring 2-2,5% är det också upp mot 2% från dagens 0,25% som gäller.

I likhet med Credit Suisse i förgår målar Citi upp lite investeringsmöjligheter inför 2011. Är du momentum trader eller Contrarian.. take your pick?

En rekyl hade varit lämplig, och rimlig, då industriproduktionen bör vända ner, från höga nivåer, under våren!

Även Kina borde stå inför en inbromsning och det är tveksamt om 2011 tillväxtmässigt kan bli lika starkt som 2010. Detta borde också innebära att inflationen inte skenar, vilket successivt borde göra PPOC lite lugnare, vilket slutligen borde vara positivt för marknaden!

Även Europa borde bromsa in, och IFO avta något i takt med att Tyska exporten gör det…

men den europeiska aktiemarknden är inte dum, den har inte riktigt följt med IFO upp utan förstår att det är problem med PIIGS och att den europeiske konsumenten inte är särskilt stark!

Politik i all ära, men aktiemarknaden går på earningsoutlook

och när konjunkttur datan börjar rulla in något mindre dopad under våren så bör defensives kunna outperforma cyclicals….

Men till alla er BAISSARE som använder de något försämrade konjunkturutiskterna som främsta ANLEDNING säger jag bara…. Glöm inte 1, Valuations 2, Räntor och 3, Flöden och allokering. Värderingarna prisar in flat vinsttillväxt i år… de prisar redan in en svag konjunktur (dock inte DoubleDip) och alternativinvesteringen, dvs avkastningen på räntepapper är usel samt att fonder generellt fortfarande är relativt neutrala i sin aktieexponering. Detta gör att man i dagsläget inte kan förvänta sig annat än rekyl i uppåtgående trend.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.