Dagens skörd

Så har man enats om en Finanspakt, och vad innebär det? Tja för oss investerare… inte ett skit. På riktigt lång sikt är det kanske positivt då det potentiellt kan få oss att undvika framtida finanskriser. Men vis av erfarenhet finns det nåt som säger mig att en kris inte dyker upp i samma skepnad, och mot nästa är vi därför inte heller förberedda! Sorry!

Med stor risk för att vara tjatig!!!

Politiska utspel är helt oviktiga så länge som de inte påverkar Business/Consumer Confidence. Förändringar i Biz/Cons Confidence är helt Oviktiga så länge som de inte påverkar konjunkturen. Förändringar i konjunkturen är helt oviktiga så länge som de inte påverkar Företagens försäljning. Förändringar i försäljningen är helt oviktiga om de inte påverkar Vinsten. De framtida Vinstförändringarna kommer ALLTID att vara helt avgörande för den generella börsutvecklingen.

Kopplingen mellan konjunktur och vinster är ganska straight forward. Kopplingen mellan politik, confidence och konjunktur betydligt mer svåranalyserad.

Med tanke på ovan resonemang kan man koka ner det väldigt enkelt. Penser uttrycker det jag var inne på i förra inlägget på ett bra sätt:

”ANTINGEN SKA AKTIER FORTSÄTTA UPP – ELLER SKA VINSTPROGNOSERNA NER”

Om vi återknuter till förra inlägget (https://kortsikt.com/2012/01/26/min-kollega-ar-positiv)

Antingen blir det scenario 1 och 3. Dvs Vinstrevideringarna ska upp härifrån, och därmed bra börs. Alternativt ska Vinstrevideringarna ner härifrån (scenario 2a och 2b) och då faller marknanden ungefär lika mycket som vinstrevideringarna. När vinsterna sen DE FACTO börjar komma in dåligt vänder förmodligen marknaden upp med hjälp av Multipelexpansion (under förutsättning av framtiden bjuder på högre vinster än de låga som marknaden handlats ner på).

Hur ser vinstrevideringarna ut?

Titta på den blå linjen. Optimisterna hävdar att det vänt. Pessimisterna drar parallellerna till hur den blå kurvan betedde sig under början av 2008. Vem har rätt? Det är the million dollar Question. Jag vet inte, men jag har länge trott på pessimisterna. Varför, jo av tre skäl;

1, USAs tillväxt är temporär.
2, Europa kommer få ett tufft år, U ain´t seen nothing yet
3, Kina går knaggligt, utan att riktigt kunna stimulera (ännu)

Men jag velar, as always. Jag velar eftersom styrkan i USA verkar vara tilltagande. Jag velar för att marknaden tolkar det som kommer från Europa som nåt positivt, även om det inte är det!

Credit suisse har varit på turne över hela världen senaste månaden. På mötena frågar de investerarna lite frågor och nästan alla svarar likadant.

1, De tror på en grund recession i Europa. Framförallt ingen urspårning
2, USA hankas sig fram bra
3, Kina soft patchar

Analys: De är ganska positiva till aktier.

På följdfrågan: Ligger ni fullinvesteade i aktier? På denna svarar nästan alla NEJ. Faktum är att de står utanför. De lever inte som de lär. Anledningen är att de ser för mycket risker med ovanstående 3 punkter.

Vad innebär detta? jo pain trade kan bli mycket stor. Dvs för varje dag de står utanför gör det ondare. Detta kan till slut få dem att trycka in pengarna i marknaden.

Det är av just detta skäl som CS är kortsiktigt, och taktiskt, positiva till aktier. Även om de Strategiskt är Neutrala och ser en massa anledningar att stå utanför.

Förra fredagen kom BNP siffror över Q4 i USA. 2,8% mot väntat 3,0%. Men sammansättningen var negativ. Största bidraget kom från lagerkomponenten, ca 2%. Min enkla tes är att man under Q2-Q3 tog ner lager då man såg risker torna upp sig. När de inte föll ut lika dåligt var man tvungen att gasa på produktionsapparaten. Men man producerade mer än den reela efterfrågan ville ha. Just den höga aktiviteten i produktionen har bidragit till att index som ISM mfl har kunnat vara starka. Enligt Penser ökade den slutliga efterfrågan med endast 0,8% vilket var sämre än Q3. Privatkonsumtionen ökade med 2%. I huvudak var det bilförsäljningen som bidrog, pga av skatteeffekter. Konsumtionen av tjänster (65% av privkonsumtioner) ökade med endast 0,2%.

Min snabbanalys är att var försiktig med alla som haussar USAs tillväxt. I bästa fall befinner de sig i LTG. Kom också ihåg att en BNP siffran inte guidar framtiden. Sysselsättningssiffror och Husdata är lite för stark för att de ska befinna sig i LTG. Bilden är inte entydlig.

I veckan kommer en del viktig data. Chicago FED idag (som varit en bra guide till ISM), Kina PMI i natt. ISM imorgon, ISM tjänstesektorn på fredag och sysselsättning på fredag.

Parallellt med detta har vi Grekland uppgörelse. Viktig för sentimentet!

Samt har vi Q1 rapporter. Hittills har 160 SPX bolag rapporterat. ca 65% har kommit in positivt på NetIncome. Ca 60% har kommit in bättre på sales. Europa och Sverige tror jag är något sämre. I en lågkonjunktur är det inte företagledarna som styr. De killarna representerar Biz Confidence, och detta påverkas av politiker och media och vilka krav bankerna ställer på dem. Men det är klart, desto bättre De facto rapporter, ju jobbigare för en Analytiker att skriva ner prognosen pga negativ politisk syn.

Stay tuned.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.