The missing piece?

De flesta är tämligen överrens om att FED i första hand tittar på jobbskapandet när de försöker anpassa sin räntepolitik. Ser man de senaste 3-4 åren så har det faktiskt varit ett skapligt jobbskapande i landet, men samtidigt en extremt relax penningpolitik. Kritikerna hävdar att det krävs mer än bara nya jobb. FEDs andra mandat dvs bevara penningvärdet, dvs hålla en lagom grad av inflation (inte för hög, och inte för låg dvs deflation) är det som spökat till det.

Frågan är vilken data man tittar på? Är det CPI, eller möjligtvis Core CPI, eller PCE, eller core PCE. Vissa hävdar att ingen av de här är relevanta för FED. Löneinflation är det enda som gäller. Resonemanget skulle vara att har du ingen löneinflation, så kan du inte har någon uthållig inflation i ovan heller. Och vise versa såklart!

Hur står det till med löneinflationen? Jo den har faktiskt klättrat upp och borde fortsätta att göra det….

Namnlös1722

Den här är också viktig när man diskuterar den ”natural rate of unemployment”. Man verkar inte vara riktigt överrens om den ligger på 4% eller 7%. Jag skulle säga att den ligger där löneinflationen tar fart. Dvs löneinflationen tar fart när företagen får skruva upp lönerna i jakt på bra personal givet att efterfrågan är god. Om det visar sig vara 7%, då handlar det om att USA har ett stort strukturellt problem med arbetskraften, dvs det finns jobb, men det saknas människor med rätt kompetens. Skulle det visa sig att löneinflationen inte tar fart förrän vid 4%, ja då är det strukturella problemet mindre. Det här är sjukt viktiga saker att förstå då det kommer vara helt avgörande för FEDs politik, utöver jobbskapandet, och därmed tapering och kommande räntehöjningar, och därmed marknadsräntor… och därmed den allmänna börstrenden!

God kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.