Konjunkturen kommer ta fart?

Åtminstone om man får tolka räntemarknaden rätt, och om gamla samband håller.

Namnlös1804

Det finns viss logik då långräntorna oftast pekar på den långsiktiga tillväxten. Bästa proxyn för en lång räntan är ju också förväntad nominell tillväxt. Så har det åtminstone varit historiskt.

Eftersom USA också är världens största ekonomi, och har varit först ut i cyklerna, på bägge hållen. så är det naturligt att de amerikanska drar före de europeiska. Eftersom en Amerikansk konjunktur ekonomi brukar smitta på resten av världen med ett visst lagg finns det en logik i att när räntespreaden ökar så prisar det också inte en stundande bättre världskonjunktur.

MEN, det finns klart invändningar till det här. Det första är ju att historiska samband inte behöver fungerar framöver. Jag har ju lyft fram riskerna med högre räntor till följd av förändrad penningpolitik, som i sin tur inte enkom behöver vara beroende av så starka konjunkturutsikter. Jag menar vi kan ju få en ”normalisering” av räntorna i USA, trots att konjunkturen inte blir så värst mycket bättre. En annan risk är att återhämtningen i USA uteblir då högre räntor (dämpar privatkonsumtion och håller tillbaks fastighetspriser som håller tillbaks confidence) och löneinflation (dämpar vinster som dämpar nyrekrytering och investeringar) gör att this as good as it gets. Detta är dock inte base case.

Som sagt, de kommande kvartalens aktiecase är till stor del avhängigt ränteutvecklingen, och guld verkar vara en av de bästa, tidiga, indikatorerna på var real räntan är på väg. Guldet började ju redan falla i slutet på 2012 och i maj när Bernanke flaggade för att dra tillbaka QE och gå tillbaks till en mer normaliserad pnningpolitik då bottnade guldet. Räntorna började stiga först under våren. Guld var smartare! Nu befinner sig guld i en trading range och min enkla tolkning att bryter vi upp så räknar marknaden med lägre räntor, vilket är kopplat till utebliven revocery, sämre jobbskapande, utebliven löneinflation, och inte räntehöjningar under 1H15. Om vi bryter ner under 1200 så gör vi det för att jobbskapandet accelererar, liksom konjunktur och troligtvis löneinflaton. Alltså är man säker på att räntehöjningarna står runt dörren. Håll koll på Guldet!!!

Glad påsk!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Konjunkturen kommer ta fart?

 1. fredde skriver:

  ”The economic expansion that began in the second half of 2009 is now 41⁄2 years old. However, in our view, business cycles do not end due to age alone. We continue to see the state of the economy as consistent with early- or mid-cycle characteristics.

  Specifically, output and employment are growing at a moderate pace, but there is still a great deal of economic slack. The rate of improvement in economic activity has not peaked, in our opinion, and inflation is running below its pre-recession rate and has yet to pick up.

  We develop a model-based classifier for the state of the business cycle using a statistical technique known as cluster analysis. The model’s classifications fit past business cycles well, and currently suggest that economic indicators are most consistent with early-cycle behavior.”

  US Daily: Where Are We in the Cycle? (Dawsey)

  Klicka för att komma åt US_Daily__Where_Are_We_in_the_Cycle___Dawsey_.pdf

  • GaStan skriver:

   Tack för input!

   Visst har de en poäng att världkonjan i sin helhet ser ut att puttra på… Och i år har vi ju tom. Hoppats på global syncronized growth, även om caset börjar tappa anhängare då

   1. Kina riskerar att bli sämre än vad vi hade kunnat föreställa oss
   2. Europa, än så länge talar vi om recovery som än så länge bara orkat upp till noll tillväxt och
   3. Usa, vad ör väder och vad är annat?

   Nåja, trots allt är jag optimist!

   Men det som förvånar mig med rapporten är hur de kan tala om 4,5 års sammanhängande konja. Bullshit säger jag. 2009 var ett riktigt jävla dåligt år. Mycket pga av lagerkomponenten bidrog negativt. 2010 blev ett väligt bra år till följd av gummibandseffekten fr -09, pos lagereffekt och sjuukt expansiv finans och penningpolitik. MEN 11, 12, 13 och så här långt av 14 kan knappast kännetecknas av någon vanlig recovery, utan LTG, lower trending growth. Hade de inte varit för stimulativ pennibg- och finans politik så hade vi förmodligen haft 3,5 års recession istället. Så det är inte business as usual, utan paradigm skifte….

   Ska vi gå från låg tillväxt, under statliga stimulanser (qe etc samt underskott)

   Till

   Hyfsat normal tilllväxt (4-5% global tillv) UTAN statliga stimulanser

   Det är en jäkla skillnad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.