Är någon verkligen så naiv?

Enligt DBs chefsstrateg är det många kunder som tror att företagsoblisar, såvöl HY som IG, kommer klara sig hyfsat när Amerikanska statspapper normaliseras…. det är ganska naivt att tro det!

Namnlös1811

Verkar som om vissa missförstår mig. De verkar tro att jag tror på högre räntor för att så har det varit historiskt en bit in i en cykel. Det är fel. När jag pratar om NORMALISERANDE RÄNTOR så har det inget med vare sig konjunktur, inflation eller någon cykel att göra.

Det handlar bara om det enkla faktum att FEDs penningpolitik, där man varit nettoköpare av räntepapper med ca 960mdr dollar om året och haft en styrränta på noll, skapat negativa realräntor på ett sätt som saknar historiskt motstycke. Nu ÄNDRAS den politiken och på sikt kommer man bli nettosäljare av räntepapper. Det gör att räntorna normaliseras. Vad är då en normal ränta? Jo det är enkelt. Om du väljer ett riskfritt sparande på 1 år så ska du kompenseras för värdefallet på pengarna under samma tid, dvs inflationen. Punkt BASTA. Egentligen vill ingen rationellt normal människa ha en lägre avkastning. Men pga av FED så har man satt detta samband ur spel. När de väl försvinner från marknaden så kommer det här sambandet att successivt återupptas. När FED dessutom på sikt kommer agera nettosäljare, ja då finns det utrymme för ett visst påslag utöver inflationen.

Vilken ränta blir det då? Tja det beror såklart på inflationen. Vad händer med räntor med längre löptid? Ja det beror ju dels på var korträntan ligger, och dels hur konjunktur och inflationsutsikterna är (dvs yieldkurvan).

Extrem scenarior är, inflation ligger på 3% med starka konjunkturutsitker:

Kortränta = Inflation + rätt stor påslag då intresset för riskfria placeringar är litet

3% + 1% = 4%

Långränta = kortränta + rätt stort påslag pga positiva konj utsikter

4% + 2% = 6%

Det andra extrem scenariot är tvärtom, låg inflation, typ 1%, plus svaga konjunkturutsikter

Kortränta

1% + 0,5% = 1,5%

Långränta

1,5% + 1,5% = 3%

Jag gör alltså inga anspråk på att förutspå konjunktur och inflation, men kan bara konstatera att en normalisering skulle innebära att Amerikanska korträntor borde gå till 1,5-4% från dagens 0,35%. Samtidigt som långräntorna borde gå till 3-6% mot dagens 2,5%. Det finns såklart ännu mer extrema black swan scenarior men det känns relevant i dagsläget.

Det anmärkningsvärda är att dagens kort räntor inte reflekterar detta. Varför?

1. FED stimulerar fortfarande räntemarknaden varje dag
2. FEDs allmänna attityd är fortsatt väldigt duvaktig
3. Inflationen har trendat nedåt, inte uppåt
4. Jobbskapandet har fortfarande inte utmynnat i en löneinflation som driver priser
5. BNP prognoserna de senaste åren har alltjämnt fått se nedrevideringar. Man ligger konstant för högt i sina förväntningar i börjande av året.
6. Omvärlden, främst Europa och Kina, går fortfarande rätt dåligt.

De första 4 punkterna tror jag till stor del reflekterar det som varit, och säger rätt lite om framtiden. De två sista är jag mer tveksam till.

Hursomhelst, skulle vindarna vända, och punkterna ovan inte längre stämmer med verkligheten…. ja då kommer räntorna, främst de korta, att stiga.

Namnlös1812

Den här 8 sid fr BlackRock gör dig kanske också snäppet klokare,

Klicka för att komma åt bii-a-disappearing-act-us-version.pdf

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.