Konjunkturen pekar åt rätt håll

När börsen vacklar och rådet att buy on dips känns osäkert… då det är frågan var i dippen man ska köpa… NU eller 5% längre ner? Svårt att säga. Kanske både och?

Då känns makrodatan betydligt mer tydlig…

I USA är en av de bästa indikatorerna ism new orders/inventories… och den är urstark

Namnlös1820

Men även globalt pekar Flash PMIs på att New order komponenten ska stiga framöver

Namnlös1821

Europa då? Denna konsensus övervikt där tillväxten aldrig riktigt vill ta fart… Europa har aldrig haft någon ledartröja, utan är svansen på hunden. MEn frågan är inte om det globalt tar fart, om Europa kan överraska längre fram.

Namnlös1822

Varför är detta viktigt?

Jo av flera anledningar.

De senaste året har vi sett hyfsad börs, men nästan allt beror på multipelexpansion. Inget kommer från vinsttillväxt. Värderingsmässigt är vi på rätt höga nivåer här och var, och de flesta är överrens om att ytterligare kursuppgångar måste komma från vinsttillväxt, dvs revideringar. Den här tillväxten väntas inte komma från besparingar, utan försäljningstillväxt. Försäljning på aggregerad basis är i sin tur korrelerad med den nominella tillväxten i en ekonomi… därav vikten av en stark konja under 2H14.

Sen har vi det där med stigande räntor. Jag tror på högre räntor närmaste året. Allt annat lika är det negativt för aktier då stigande räntor i det här läget trycker ner multipeln. Alltså måste detta kompenseras genom högre vinster. Läs ovan igen. Hur totalavkastningen blir är alltså en balansgång mellan vinstrevideringar och multipelkontraktion.

Det andra är det faktum att en överköpt och övervärderad marknad alltid kan fortsätta att vara det så länge som revideringarna går åt rätt håll….

Time will tell.

Mot den här bakgrunden borde marknaden ha potential att göra en runda till på uppsidan. Även om det känns väldigt vacklande just nu… Fundamentalt tycker jag inte det ser så intressant ut då jag vill ha mer uppsida för det ska vara värt risk/return att gå in i aktier. Men taktiskt (låg alternativ avkastning) och tekniskt (positiv trend) så ser det fortsatt intressant ut såklart… så helt utanför vill man ju inte vara.

Jag kanske ska lägga till att hade jag fått välja mellan 1. USA håller på att gå in i en ny fas där vi får se mer av trending growth, mot tidigare Sub trending growth och 2. USA är inte på väg in i en ny fas utan hög tillväxt ersätts av låg tillväxt, och det är fortsatt sub trending growth som gäller…. så väljer jag den senare. Jag tror mycket väl att tillväxten, som indikatorerna pekar på, kan bli bra under 2H14… men det säger väldigt lite om 2015. Tänk på det när många ekonomer börjar extrapolera i höst!!!

ps. Den dåliga BNP 1Q14 siffran från USA behöver man inte bry sig om… det är historia och väderpåverkat. Helt irrelevant för hur det ska gå framöver. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.