Viktig höstlovsvecka

Det surras positivt kring handelsavtalen, men med tanke på att Yuan ligger fortsatt kring 7,06 så är det min slutsats att marknaden INTE har diskat en uppgörelse ännu. Den 15e december blir en viktig datum då Trump sagt att han ska tullbelägga varor för c300mdr.

Den Amerikanska 10-åringen ligger på 1,83% och har alltså börjar röra sig uppåt igen. Min tolkning är att marknaden börjar oroa sig mindre för den amerikanska konjunkturen under nästa år. Detta är positivt för aktiemarknaden.

På onsdag är det räntebesked i USA och FED väntas sänka till 1,50(1,75). Det intressanta är huruvida de kommer flagga för att det är sista sänkningen eller de är inställda på att sänka även i december. Beroende på utfall säger lite om deras syn på den amerikanska konjunkturen. Hur mycket Insurance Cuts behöver den egentligen.

Q3orna rullar vidare, och hittills verkar det som om marknaden generellt har haft för låga förväntningar. Detta skulle jag säga är den stora drivkraften just nu till den starka börsen. Mer än handelskonflikt och recovery2020 faktiskt. Men det är de två sistnämnda som ändå måste infinna sig för att det ska kunna fortsätta upp.

På datafronten kommer PMIs från USA och Kina. ISM new order kommer bli spännande. Även jobbdata och lönedata i form av ECI är viktiga. Inflation från USA samt bostadspriser. Q3 BNP data från USA och Europa är egentligen inte viktiga, men kan få bäring på sentimentet vid större avvikelser än förväntningarna.

I’ll keep you posted!

Börsen är överköpt, vilket egentligen är ett styrketecken, men kan innebära en dag eller två återhämtning. Men the big Picture? Vi har varit uppe och tafsat på de här nivåerna förut de senast åren. Då skulle man sålt. Eller är det precis så, att börsen varit flat sedan 2015 och detta är utbrottet som tar oss in i nästa våg uppåt. Jag tror på det senare.

Om ett år tror jag:
1, handelskonflikten är ”så 2019”
2, vinsterna har börjat stiga igen
3, BNP och jobbskapande återhämtat sig
4, Trump vinner valet
5, Räntorna har stigit en hel del
6, Svag dollar
7, FED har börjat inta en hökig attityd igen

och viktigast av allt

8, Börserna har gått starkt, där growth, cykliskt, europa och utvecklingsländer varit ”loken” i uppgången.

Väldigt annorlunda jämfört med hur det ser ut idag med andra ord. Sen är det aldrig en rak linje såklart…. men det visste ni redan!

/Jonas

——

FED sänkte ikväll från 1,75 (2,00) till 1,50 (1,75) helt enligt förväntningarna. Den stora grejen är att man flaggar för att detta var sista sänkningen. I december blir det inget. Man tror alltså att datan typ bottnat ur och kommer vända upp framöver, och framförallt peka på ett starkare 2020. Jag förstår dem. Reaktionen från aktiemarknaden tycker jag var rimlig, dvs den steg, som en reaktion på att FED tror på konjunkturen. Räntemarknaden reagerade lite konstigt däremot då den var svag. Räntorna har ju fallit sedan november 2018 som en följd av FEDs duvighet fram till början av oktober i år. Det ser jag som en botten och nu är vi på väg uppåt som ett resultat av att FED i första hand slutar sänka, och senare nästa år kommer börja prata om att höja, för att sen till slut höja. Att räntorna därför går tillbaka på dagens besked är märkligt. 2-åringen borde inleda sin resa mot 2% och 10-åringenn strax över. Till och med dollarn stärktes ju av beskedet. Jag räknar kallt med att räntorna ska upp under resten av året.

Från USA kom också BNP tillväxt under tredje kvartalet, 1,9% YoY mot 1,6 väntat och fg 2,0. Starkt och helt i linje med jobbtillväxten. Q4 kan nog bli i linje med Q3, men sen vänder det upp i Q1. Förstår att FED blir lite trött på marknaden när tidningsrubrikerna får det att låta som att tillväxten är -1,9% när den är +1,9%… något FED alltså tagit fasta på.

—–

Case Shiller Bostadspriser kom in på 2,0% YoY igår. Svagaste siffran sen krisen. Men sakta i backarna, priserna noterade samtidigt i absoluta termer ATH. Det är YoY takten som börjar klinga av. Samma med konsumentförtroendet, Michigan och Conference Board, då de inte heller stiger längre. Men de är på mycket höga nivåer. Jag tror att både bostadspriser och konsumentförtroende lär ligga högt närmaste året till följd av starkare konjunktur men fortsatt låga räntor. Men de kommer inte stiga i procent, men det gör inget.

Lite som när folk säger att det går åt helsike för Kina som bara växer med 6%. Tänk förr i världen när de växte med 12%. Ja tänk säger jag… då var ju ekonomin bara hälften så stor, alltså växer ekonomin lika fort idag i absoluta termer. Det gäller att ha perspektiv.

——

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Viktig höstlovsvecka

 1. Welsh Corgi skriver:

  Spännande times och kul att se om du, Erik och Jonas får rätt här. Nu bryter vi upp från snart 5 år av sidledes rörelse. Vore väldigt skoj om vi kan bryta ny mark och med lite kraft.

  Koppar ser stark ut och lite svag dollar, starka råvaror + stark bank kanske kan göra det?

  • GaStan skriver:

   Ja det hade varit kul, särskilt när så många gör deppiga nulägesanalyser just nu…. men det är klart, jag är lite nervös för Ism new order samt att det finns en risk att Fed, trots att de sänker imorrn, ger ett hökigt budskap. Marknaden vill nog känna att trots att man hoppas på nästa år så vill man ha en stimulativ Fed i ryggen

 2. Welsh Corgi skriver:

  Men du, som jag frågade tidigare och du inte ville svara utifrån att bloggen är din egen. Om man gillar dina analyser, kunskaper och tror på din förmåga att förvalta varför vill du inte få in ytterligare kapital att förvalta?

  Jag respekterar din önskan men efter snart 30 år i branschen så är jag så förvånad, så storligen förvånad att jag nästan inte ens vet hur fantastiskt förvånad jag faktiskt är att någon inte vill slå på sin egen trumma (det behöver kanske inte sägas att jag tillhör dem som gillar folk som inte framhäver sig).

  Såg John Cleese på ett cafe på flygplatsen i Istanbul i helgen. Han är en av mina hjältar. Vi satt 10 meter ifrån varandra. Men jag vågade inte gå fram. Vi fick ögonkontakt och han såg att jag visste, jag såg att han visste att jag visste. Vi lekte arga leken och han ville inte ha kontakt.

  Fast nu ångrar jag mig. Borde gått fram och sagt att han är en av mina hjältar och hur mycket jag uppskattat och skrattat åt hans skämt, sketcher och shower. Så kan det gå.

  • GaStan skriver:

   Det är lite olika saker. Till mitt yrke förvaltar jag två relativt nischade hedgefonder med institutioner som kunder. Bloggandet om vår makromiljö, börs etc är en hobby. Visst, kunskaperna behövs i båda läger, men det är också enda likheten. Olikheterna är fler.

   Kul med Cleese.

 3. P Bateman skriver:

  Mycket demonstrationer runt om i världen. Paris 9 månader, Barcelona, Hongkong, Venezuela …Chile

  De rapporterar inte mycket om detta på nyheterna. Men på youtube går de att följa livestream…

  Känns om de är krutdurk som håller på att ladda ur…

  Jag har laddat på korta sp500 kontrakt från 3030. All in

  • GaStan skriver:

   Demonstrationer, orättvisa och lidande är beklagligt, men brukar sällan har så värst stor inverkan på världsekonomin.

   Hellre 100 demonstrationer världen över än 100 punkters räntehöjning mot bakgrund av stigande inflation, löner och tajt arbetsmarknad.

 4. P Bateman skriver:

  Ja vi kan nog alla konstatera att inflationen kommer vara låg så länge inget ”oväntat” händer. Låg inflation, låga räntor, hög arbetslöshet fortsatt världen över. Nu mörkas arbetslösheten en hel del med att alla ska in på ”utbildningar” men det finns många som står utanför arbetsmarknaden idag totalt sett.

  Skapas många så kallade ”trams” jobb. Men inte vill de ta tag i de riktiga problemen som brist på bostäder exempelvis. De ska växa i lagom tak och skulderna öka kraftigt så alla blir totalt skuldsatta utom de högst upp i pyramiden.

 5. Macro trader skriver:

  Tack för en bra blogg!

  Givet tidigare inlägg är du positivt inställd till börsen i dagsläget. Hur ser du på möjligheten att makro statistiken kommer in sämre än förväntningarna kommande 1-3 månaderna oavsett ”Phase 1 trade deal”? Bara efter Fed har vi haft sämre Kina PMI och Chicago PMI. Räntemarknaden verkar inte köpa att Fed sänkt klart och Fed kan ju säga vad de vill men om makro blir sämre så måste de sänka mer. Vilka nivåer på OMXS30 måste brytas på nedsidan för att du ska bli neutral och sedan negativ?

  Tack!

  • GaStan skriver:

   Tack för att du gillar…

   Njae, tror Phase 1 borde kunna få en och annan inköpschef att svara att de tycker att läget är ljusare än vid förra enkäten… vilket borde kunna få dem att studsa.

   Chicago oroar, då korr med ISM är hög… å andra sidan pekar PMI och lokala PMIs på bättre data.

   Jag tror ju makrodatan kommer vända upp, primärt för att räntenedgången får maximalt genomslag under Q1 nästa år, men även pga avtal.

   För OMX är hela området 1670-1715 intressant som stödområde

   Men visst, står CNY i 8 och ISM i 40 om ett år så har både jag och Fed fel, och då lär de ha börjat sänka igen…. har dock inte sett någon härledning av ett sånt case mer än de vanliga ”det har gått upp i så många år att nu måste det gå ner” typ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.