Det handlar om hur amerikanska hushåll agerar

Jag har hållit på med aktiemarknaden sedan 1997. Det är ganska långt tid, även om jag känner många som har hållit på mycket längre! Jag noterar följande:

1, Varje gång börsen  kraschat, som nu, och allt ser för jävligt ut, så har det varit ett köpläge på LÅNG SIKT.

2, Varje gång man har gjort ovan påstående, har man mötts av kommentaren ”Var försiktig, det är annorlunda nu, världen ser verkligen ut att vara i en situation som inte går att lösa. Åtminstone inte enkelt och inte på vare sig kort eller medellång sikt. Det kan bli mycket värre innan det blir bättre”.

3, När man då säger att ovan är precis vad många alltid säger men det har alltid visat sig vara fel, så får man ändå svaret att den här gången ”är det annorlunda”.

Är det så annorlunda?

Jag vet såklart inte. Jag tror inte det!!!!

——————-

Det går inte att veta förrän i efterhand men det kan vara så att vi avslutade C benet igår. Därmed skulle hela ABC rörelsen var avklarad. Är den det så kan man förvänta sig en Fib38% reaktion av hela korrektionen närmaste veckorna. Vad innebär det sen?

Ja än så länge är det en rekyl i trenden som pågått sedan 2009. Men för att den ska vara intakt i min värld så måste vi på sikt gå upp och testa Fib50 och/eller toppen i B-fasen och sen passera den. Då är 2009 års trend intakt. Men gör vi inte det är den dödförklarad och då befinner vi oss i en typ av fallande trend. Vi kommer få anledning att återkomma till detta. Nu är det viktigaste om C slutfördes igår eller inte….

 

———————

Michigan kom precis!! Huvudsiffran kom in på 95,9 mot väntat 95,0 och fg 101. Förväntans komponenten kom in på 85,3 mot väntat 88,3 och fg 92,1. Många tänker, amen det där var väl inte så bra. Jag tycker den var otroligt bra. Alltså om man zoomar ut grafen över de här bägge på 5, 10 och 20 år så ser man att de IDAG i princip är lika positiva som de varit senaste åren. Alltså väldigt positiva. Givet den här siffran så kommer de inte sluta konsumera och börja spara. Detta är ju lite märkligt faktiskt med tanke på att nyhetsflödet senaste två veckorna (mätperiod för siffran) har handlat om Corona och Börskrasch. Analysen är att antingen är jänkarna av tuffa virket. De viker inte ner sig, utan shoppar när ekonomin behöver det som bäst. Eller att de är tröga och fattar liksom inte varför de borde vara rädda… men att det kanske är en tidsfråga. Jag har inte svaret.

Den siffran jag var rädd för idag var om huvudsiffran skulle dippat till 2009 alt 2011 års nivåer kring 65-75 eller förväntans siffran mot 55-65. Det hade varit synkront med Amerikaner som intar saving mode vilket direkt borde slå mot tillväxt.. Amerikansk och Global. Det utesluter inte att vi kan få en sån siffra längre fram…. men idag är den inte sån. Idag är amerikanska hushåll glada…. och det är bra för världsekonomin.

Shoppingsugna amerikaner har ju inget att göra med att Corona viruset kommer toksprida sig i USA och till slut leda till Lockdown…..snarare är det den senare som till slut knäcker konsumenten. Men här har vi inte alla svaren…. time will tell.

För mig är det här en börsvänlig siffra…..

————————–

Marknaden verkar gilla att Trump säger att han tar Corona på allvar nu. Får se vad det får för effekter. Elefanten i rummet är fortfarande #uslockdown. Men det bekymrar vi oss inte för nu. Just nu känns det som att C är avslutad och därmed hela rekylen. Därmed borde vi få en rörelse på minst Fib38/50. Det är 4-8% till. Efter det får vi se var nyhetsflödet tar oss.

Vet ni varför jag egentligen tror marknaden är så glad. I kina ser man en klar, tydlig och snabb förbättring just nu. Det man lite har väntat på är att västvärldens ledare ska inse allvaret. När de nu verkar göra det, så vågar man även tro på en Kina liknande utveckling på sikt i övriga världen. Det finns även de ekonomiska aspekterna. Om nu ledarskapet inser allvaret så kommer deras åtgärder mot bolag i knipa, likviditet osv bli an den kalibern att orkar möta en nedgång och på sikt ta oss ur den.  Börsen prisar som bekant in saker i god tid innan… och därför kommer köparna in redan nu.

Det är inte ens säkert marknaden blir negativ vid en lock down i usa om den väljer att gå på spåret att det är början på slutet. Räntemarknaden kan vara inne på samma spår då 10-åringen ligger på 0,95%… och den marknaden brukar ju vara negativt inställd till det mesta.

I veckan kommer Empire och Philly FED. Är de lika glada som konsumenterna… eller berörs de av omvärlden? En inköpschef är ju även en konsument innerst inne. Vi har även detaljhandelsdata och NAHB… de lär vara bra!

FED har möte. De ligger på 1,00/1,25…. och de förväntas sänka alltifrån 25 till 100 punkter. Det spelar inte så stor roll egentligen. De kan lika gärna sänka hela vägen. I USA handlar det bara om EN sak, precis som i alla andra länder. Hur snabbt sprider sig viruset, hur många kommer att behöva vård, hur många vårdplatser har man, när och om behöver man införa lock down. Går det att införa ”alla andra restriktioner” och undvika lock down?

Det kommer även svenska bostadsprisdata från HOX Valuegard. Den lär vara okej. Jag tror inte bostadspriserna får särskilt negativa effekter av Corona. Inte ens en shut down. Däremot avstannar transaktionstakten. Tänk på att de flesta köpare också är säljare, och säljarna får inte sålt om det inte finns köpare. Dels pga klena visningar. I förlängningen kan det också bli så att bankerna håller innan med lånelöften då de är osäkra om vederbörande kommer kunna behålla jobbet. Banken tänker inte att ”eftersom du kanske inte kan behålla jobbet så får du låna lite mindre”. Nej då får man inte låna alls. De som faktiskt får låna är de där banken känner sig trygg i att de får behålla jobbet, och deras inkomst har ju inte ändrats. Räntorna har sjunkit så risken för sämre lånelöften är rätt liten. Risken är snarare att de inte beviljar lån. Men det får snarare marknaden att stanna av… inte sjunka. Vi får se… blir Corona en långbänk kommer det såklart ha stor inverkan på svenska ekonomin och då får vi en strukturell inverkan på jobb och inkomster, och således bolånelöften, och bostadspriser. Men vi är inte där ännu. De som redan fått löften sedan tidigare, dvs de som säljer och köper nu, borde kunna göra det till priser som är helt okej. Givet att inte bankerna drar in lånelöftena. Som sagt, marknaden lär sätta sig transaktionsmässigt. Prismässigt är jag klart osäker.

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Det handlar om hur amerikanska hushåll agerar

  1. Gustav skriver:

    Var kan man se abc som du pratar om?

    • GaStan skriver:

      Kolla SPX från toppen… snygg ABC, där A var första rörelse ner, typ sista veckan i feb. Sen B var studsen i första veckan i mars, och nu C.

      • Phil skriver:

        Hej!

        Vill också liksom andra tacka dig för frekventa uppdateringarna och dina kloka ord. Jag kan verkligen känna igen mig i ABC-beskrivningarna nedan. Dina inlägg har fått mig att tänka till kring mina egna strategier och hur jag faktiskt ska/bör agera. Befinner mig nånstans mellan hopp och förtvivlan under de senaste veckorna samt känner en stor osäkerhet huruvida ”C” verkligen har passerats. Magkänslan säger att vi alltjämt befinner oss i början av ”C”.

      • GaStan skriver:

        Nej, jag tror det var en synnerligen snabb ABC, men att den nu är avklarad. Nu blir det rekyl. Huruvida den ska bryta upp ur rekylen och inta stigande trend, eller falla tillbaks och sätta nya bottnar handlar om Coronas utbredning… eller rättare sagt hur många som kommer behöva vård i förhållande till de resurser som finns i vården. Det är när de styrande börjar märka att den kvoten går åt h-e man tvingas göra som Italien….

  2. INeedToLearn skriver:

    Måste ställa en dum fråga som säkert är irrelevant, du får ignorera den totalt om du vill 🙂
    Är det vetskapen hos aktörer/människor om ABC som skapar just en ABC rörelse eller är det mänskliga psykologin som skapar det:

    Jag förväntar mig en ABC:
    A: ”Shit, Corona, nu är det nog illa, jag säljer”
    B: ”Det har blivit en A, det förväntas därför komma en B här, jag köper lite o säljer med vinst”
    C: ”Nu säljer jag, för jag vet att det kommer en C dipp”

    Mänskliga psykologin skapar en ABC:
    A: ”Shit, Corona, nu är det nog illa, jag säljer”
    B: ”Ohh, börsen har gått ner, jag köper i dippen” / ”Nä, var nog inte så illa, jag köper här”
    C: ”Oj, det var sämre än jag trodde, jag säljer”

    För övrigt tror jag det kommer en dipp D nästa vecka. 🙂

    Tack, jag läser detta forum varje dag, varje inlägg, så bra att få distans o grund för beslut.
    Istället för att ligga på -24% i år ligger jag ”bara” på -7%. Tack!

    • GaStan skriver:

      Tack,

      Du är delvis på rätt väg…

      A stämmer
      B drivs av speckköpare som alltid dyker när börsen kommer ner och blankare som köper tillbaka positioner
      C drivs av alla som inte hann sälja i A och som nu är rädda… och av nya blankare

      D Finns inte… då är det egentligen C som inte är avslutad.

      Kul att du ligger rätt.

      Som Buffett brukar säga… det som skiljer de bästa investerarna från resten är inte deras förmåga att göra bra investeringar, utan undvika riktigt dåliga…

      Ett annat sätt att uttrycka detta på är… om du tappar 10% av ditt kapital så behöver du endast 10% avkastning för att återställa det. Om du tappar 50%, så måste avkasta 100%.

      Det spelar nästan ingen roll hur skicklig man är om man kör ordentligt i diket EN gång…

  3. Nu tar vi det piano skriver:

    Covid-19 är ungefär lika farlig som en förkylning. Undantag om du är över 75 år eller har allvarliga sjukdomar. Visst, vi kommer ha något dödsfall eller två per vecka men det är ju helt galet att vi ska köra lockdowns och sätta massa företag i konken. Fokus borde ligga på att skydda de äldre till vaccin finns. Så bara köra business as usual men att äldre får hållas mer isolerade och att personer som jobbar med äldre får se till sjukanmäla sig vid minsta symtom. Det här är århundradets köpläge! Folk har sett för mycket Hollywood-filmer och är skrajja, men finns knappt något att vara rädd för.

    • GaStan skriver:

      Håller med… och håller inte med.

      Hade vi kunnat isolera alla äldre och sjuka, så att de slipper Corona, så hade vi sluppit belasta vården… och då hade vi sluppit lock down. Men den vägen väljer vi inte av lite olika skäl. Så där håller jag med!

      Jag håller med om att den inte är farligare än en förkylning för oss andra.

      Vad jag inte håller med om är att vi ska ta det enkelt med den. Den är extremt mycket smittsammare än både förkylning och influensa. Så utifrån de vi tastat idag finns 1,000 fall. I realiteten finns det förmodligen mellan 5000-10000 då de flesta bara stannar hemma om de är dåliga. Men då smittar de ändå övriga familjen som går till jobb, skola och dagis. De här 5000-10000 kan föröka sig jävligt snabbt om det vill sig illa…. rita gärna upp ett exponential träd med Coronas spridnings RO faktor så förstår du hur snabbt det kan gå. Som sagt, får 2 miljoner unga friska svenskar Corona förkylning, så är det inte hela världen. De får stanna hemma och kurera sig. Men om 10% av de här är gamla och sjuka, då är det 200,000 pers som behöver vård. Dör 10% av dem, dvs 20,000 då kommer vi inte gå runt och rycka å axlarna åt detta.

      Sen är det frågan…. stannar alla hemma från jobbet som är sjuka. Begär de att övriga familjen också ska vara hemma. Går de ut på stan eller inte. Åker de kollektivt eller inte. Tvättar de händer flera gånger om dagen. Hur duktiga är vi… och vad blir den faktiska inverkan.

      Så länge dödsfallen inte tar fart så tror jag man håller sig från Lock down…. det var nämligen det som hände i Italien. Men tar dödsfallen fart, då blir det lockdown. Frågan är hur många som blir smittade… och frågan är hur många gamla som blir smittade. 70år + arna borde inte få lämna hemmet. Deras hemhjälp el likn borde testas rigoröst.

      SAmtidigt blir jag lite nedstämd… för när jag träffar medelålders till unga… så tar de Corona på allvar. När jag pratat med äldre, då får jag ofta väldigt nonchalanta svar (man kan inte gå runt och vara rädd)… lite Lutter mentalitet liksom (lite krämpor får man stå ut med). Det borde vara tvärtom”!

      Tror inte det är köpläge… VET att det är köpläge på långsikt.

      • Nu tar vi det piano skriver:

        Professor i smittskydd Jan Albert menar i SVTs Coronaspecial att antal smittade kan vara 100 ggr de officiella siffrorna över fall som upptäckts i Sverige (även om det så klart är svårt att uppskatta). Det skulle isf innebära att vi redan har upp emot 80.000 smittade i Sverige. Av dem har vi alltså 1 avliden och 2 som är kritiskt sjuka. Låter inte så farligt.

      • GaStan skriver:

        Det tar i snitt 3 veckor från att man insjuknar till att man dör. Så personen som dog tidigt i veckan insjuknade för över 3 veckor sen. Vi vet inte den exakta dödsgraden, italien ligger högt, andra ligger lågt. Säg att den ligger på 1% i Sverige. Då fanns det 100 virussjuka. Sen är det frågan hur snabbt det sprids. Det går inte heller att veta exakt, men många är inne på att det tiodubblas var tionde dag. Så hundra blev 1000 efter ytterligare 10dagar, och nu borde vi vara uppe i strax över 10000 and growing. Om dödsgraden på 1% är intakt borde vi röra oss upp mot 10 dödsfall i nästa vecka. Veckan efter det pratar vi 100 dödsfall…. sen 1000 dödsfall osv.

        Om nu inte äldre och sjuka blivit rädda och isolerat sig själva och lyckats undvika smittan trots att den härjar fritt…

        Eller att antal smittade inte ökar lika snabbt för att folk med symtom stannar hemma, folk jobbar hemma, folk går inte på stan, folk undviker kollektivt, folk tvättar händerna stup i kvarten osv osv…

        Men jag misstänker att det beteendet kom igpng hyfsat sent… och att dödsfallen blrjar klättra rätt snart. Det borde sjukhusen veta givet hur många som vårdas.

        Att ta veckans dödsfall delat med 80,000 det är dessvärre inte korrekt.

        Därmed inte sagt att mina gissade tal stämmer. Men tillvägagångssättet är korrekt

        De närmaste veckorna kommer det bli tydligt hur fulla sjukhusen i storstäderna är… då vet vi också hur spridningen tar sig. Det behover man inte mäta för att veta.

        Sen ser jag skillnader mellan oss och Italien.
        De har större andel gamla
        De kindpussas
        De lever mer över generationsgränserna
        De röker mer
        De är generellt sett mer sociala, ses ute på en bar/cafe
        Vi är också ganska glesbefolkade
        Vi har möjligtvis satt in åtgärder snabbare än dem
        Jag har hört att deras sjukvård inte var helt optimala när det gällde att hindra spridning till andra, isolering och sånt

        Jag är ingen expert.. jag bara gissar men i bästa fall har vi lägre spridning än dem, och kommer därmed få lägre belastning på vården och döda…. det kanske till och med hindrar oss från lock down… omöjligt att säga

  4. patrik Bateman skriver:

    kommer du ihåg förra året när jag tjatade om 2750 på sp500?

    jag låg all in på bear sp500 och lite guld

    Det som kommer hända nu är att silvret kommer rusa mot 100 usd…gick nämligen all in där idag på 14,50 🙂

    lycka till alla där ute på börsen och tvätta händerna:)

    • patrik Bateman skriver:

      inflationen kommer äntligen komma igång kanske jag ska tillägga;)

      • GaStan skriver:

        Jag blir det en V-shaped med alla dem stimulanserna så kan det lägga grunden till löner och inflation…. och sen recession. Men den kommer typ alla att missa för att de kommer vara så själaglada över att de tog sig genom Corona och att det är hausse igen…. men det ska vi inte tänka på nu!

    • GaStan skriver:

      njae, får nästan kolla bland kommentarerna. Men jag tror dig! Grattis!

      Men jag är rätt säker på att du inte förutspådde Corona?

      Att ha rätt, är inte samma sak som att få rätt. Men det spelar inte så stor roll alltid!

      Jag manade till försiktighet i början av året. Risk/reward var klen och jag väntade mig rekyl där verkligheten skulle skaka tass med värderingarna. Sen skulle det fortsätta upp. Den traden blev också bra! Men inte för att jag hade rätt!

      • patrik Bateman skriver:

        Ja du får kolla bland kommentarer;)

        Fruktansvärt detta med Corona. Hoppas alla tar sitt ansvar och sköter hygienen. Personligen tycker jag vi borde stänga ner till juni så de hinner bli varmt och virus försvinner…

        Men saken är att innan allt detta var värderingarna på tok för höga…

        Nu börjar de se ganska billigt ut i Europa. Usa är fortfarande sinnessjukt dyr borde ner till 2000 på sp500…

        Nu med alla stimulanser måste inflationen ta fart och då är de silver som gäller enligt mitt sätt att se på de hela…gick all in idag på 14,50 kanske går ner lite till vad vet jag…Vi tar en avstämning 31/12 då jag tror vi ligger runt 100 usd.

        Snart kommer man behöva en skottkärra med sedlar för att handla ett paket mjölk…historien upprepar sig om och om igen…

      • PlutonB skriver:

        Gör samma analys att inflationen med de pågående corona-stimulanserna slutligen kommer kicka igång inom två år. Men det har jag ifs trott förr med all QE.. Innan dess har vi nog ett rejält rally i aktier kvar. Hindrar inte att börja ta större positioner i silver redan nu, för när vi åker kommer det gå fort.

        Vis av min oförmåga till tajming viktar jag alltså successivt över från cash mot både aktier (med stabil balansräkning alt breda fonder, man vill inte bli sittande med oväntade svarte-pettrar nu) och silver nu.

  5. MB skriver:

    Tack för en utmärkt blogg som jag läser hela tiden. Även om Trump sent om sider inser allvaret kommer konsekvenserna bli monumentala. Det viktiga är att agera snabbt och det är precis motsatt vad som har gjorts. Jag tror på en total lock-down i USA och flera andra Europeiska länder. Jag tror USA underskattar kraften i Corona. Jag såg nu på morgonen att Frankrike hade 800 nya smittade på ett dygn

    Tack för alla kloka och kunniga inlägg

  6. Leif Andersson skriver:

    Om antalet smittade börjar accelerera i Europa exkl. Italien samt USA tror jag på en väldigt kort rekyl samt en lägre botten ganska snart. Vet inte hur det rimmar med ABC men som PB nämner känns SP500 fortfarande dyr och om den fortsätter falla kommer OMXS30 också att göra detsamma.

    • PlutonB skriver:

      ABC kan ju rimligen bara funka utifrån ett visst givet läge. Förvärras ex läget plötsligt på ett sätt som inte diskonterats måste ju en ny rörelse kunna utlösas.

      Mitt huvudcase är en sådan rörelse till ner, tror inte vi kommer bottna förrän minst -50% från toppen. Däremot är jag inte tillräckligt säker och har börjat köpa aktier så smått på nuvarande nivåer liksom jag gjorde december 2018. 2009 missade jag botten eftersom jag trodde den skulle gå att pricka och väntade för länge i vad jag trodde var en tillfällig korrektion uppåt. I efterhand ser man lätt var botten var men mitt i det är det helt omöjligt.

  7. Läggan skriver:

    För mig som är långsiktig i mitt placerande > 1år (har en stor kontantinsats på bankkontot just nu men siktar på att köpa lägenhet om 1-2 år). För återhämtning inom 1-2 år, bör jag sikta på stabila bolag (typ Telia som sjunkit 25% och delar ut 8%), cykliska eller köpa index?

    Är det dags att gå in på börsen nu under mars månad eller tror du att det kommer bli betydligt värre kommande månader?

    • GaStan skriver:

      Jag vill inte ge så specifika råd… och 1-2 år är kort tid inom aktier, så det är förenat med stor risk att förlora pengar.

      Men generellt tror jag detta är ett köpläge med den horisonten. JAg tror nämligen att vi kan komma ur det här inom några månader.

      Jag tror vinsterna sätter sig rejält men kommer till stora delar tillbaka. Sett till värderingen ör det därför köpvärt. Sen tror jag risken är hög inom närmaste 3 mån att det kan bli värre innan det blir bättre… men jag vågar köpa nu.

      Jag antar också att stater inte låter en massa företag gå under pga ett virus. Då får de ändå en kostnad för arbetslöshet längre fram… egentligen tror jag man kommer att försöka få till ett söndag hela veckan lång tillstånd… där företag inte har några intäkter, men inga vinster heller.

      Sen är det klart… blir det glibal recession under 2020/2021 då ska vi ner 30%+ till… detta är inte diskat.. men heller inget jag tror på.

      Exakt vad man ska äga är högst individuellt…jag vill inte ge råd där heller!

  8. Carl skriver:

    Hej, kollade av intresse tillbaka på hur det såg ut vid årsskiftet 2018/19 gällande ABC mönster vid den dippen. Där hade vi 3 rekyler upp innan sista dyket ner som kom som en riktig dålig julklapp den 24/12. Skulle kanske kunna liknas vid en ABCDEFG rörelse 🙂 eller skulle du ändå beteckna den som en ABC.
    Anta fortsatt accelerande antal corona fall, skulle inte flera rekyler och nya bottnar vara troligt även nu eller hur ser du på dippen då och nuvarande situation. Tack för underhållande och informativ läsning.
    Mvh

    • GaStan skriver:

      Det finns inte mer än ABC…

      Då hade vi också en ABC… först från toppen ner till slutet av oktober A. Sen studs upp i början av november B, sen ny lägre botten i slutet av november C. Avslutad
      Sen fick du en rörelse upp där B toppen utmanades. (Det är detta jag rent tekniskt hoppas på nu i dagens marknad). Den höll. Marknaden var för pessimistisk kring det som hände och var säker på att recession var i antågande (inverterad yieledkurva, handelskrig, höga räntor). Därför gjorde OMX en ny tre vågs rörelse nedåt som avslutades i december. En sån kan vi också stå inför om B toppen håller. Då väntar lägre bottnar igen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.