FED och CPI avgör hur Juni blir

Jobbdatan var hetare än väntad. Tillväxt är i sak inte fel, det innebär goda vinster. Men stark arbetsmarknad kan också innebära hög inflation och höga räntor. Det är negativt. Men netto av båda senaste åren har ändå varit okej. Sen är kan man ju undra över jobb datan. NFP visar på starkt jobbskapande. Arbetslösheten däremot gör inte det. Arbetslöshetssiffran tittar på två saker, arbetslösa / arbetslösa + alla som jobbar. Så ur den kan man bryta ut alla som jobbar. Den visar inte på samma sak som NFP. NFP fångar upp immigranter och deltidsjobb. Statistik pekar på att heltidsjobb har börjat försvinna. Men detta kompenseras av andra grupper. Men jobbskapande innebär inte automatiskt inflation. Vi hade okej jobbskapande under 2010-2019 utan att det tvingade upp inflationen. Detta handlade om att lönerna taktade runt 2,5%, eller 0,20 i snitt i månaden. Senaste 6 månaderna ligger snittet på 0,30. Detta i sin tur borde ge core PCE på 0,20 och core CPI på 0,25. Senaste siffran landade på 0,29. Nu på onsdag är det dags igen. 0,29 eller bättre kommer att tas emot som en lättnad av marknaden. Motsatsen lär inte göra det. Räntorna och dollarn prisar in sänkning i september. Får se om FED mötet på onsdag flyttar dom här förväntningarna?

Vi har även US PPI samt inflation från Sverige. För mig är SPX 5200 nivån viktig. Även oljan studsat efter varit översåld, viktigt för narrativet att den vänder ner igen….

Ha en fin vecka!

—— onsdag

inflation idag. Förra månaden kom core cpi in på 0,29% MoM. Idag väntas 0,3 eller 0,28 för att vara mer exakt. Kommer den in på 29 eller bättre så är marknaden nöjd. Då lever septwmber. Kommer den in markant lägre så kommer marknaden tro på juli sänkning, och då faller räntorna till 4,25 igen.

Stark arbetsmarknad hindrar inte Fed från att sänka. För hög inföation gör. Men om inföationen varaktigt ska ner, och därmed öppna upp för en sänkar cykel, så måste lönerna takta runt 0,25 i månaden. Om arbetsmarknaden är för stark, då finns det en risk att det inte blir så. En månad är ingen månad, men trenden måste vara okej. Men vi vill inte heller ha en för svag arbetsmarknad, då detta är synonymt med lägre vinster. Vi vill ha ett svenskt lagom.

Us core cpi kom in på 0,16% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,29… superbra. Nästan alla underliggande faktorer förbättrades. Det som är glädjande är hur den lönedrivna service inflationen lättar. Men även inom varusektorer ser vi prissänkningar eller klart måttliga höjningar. Sen att siffran blev så exceptionell handlar om sänkningar på flygresor, försäkringar etc, vilket INTE är återkommande.

Men jag repeterar, för att få core PCE på 2% som är FEDs mål så behöver vi 0,17% i snitt. För core CPI landar vi på 0,22% och för löner 0,27%. Vi är inte riktigt där ännu. Löner ligger på 0,33 i snitt senaste 6 månaderna. Men vi är på väg dit. Men ekonomin får inte vara för stark, för då riskerar lönerna att studsa upp och då glider vi per automatik bort från inflationsmålet, vilket alltså hindrar FED från att sänka.

Det var även FED möte igår. Gäsp! De flaggar för en sänkning i år, dvs December, för man sänker inte i November under val. De säger alltså att de är oroliga för att Core PCE ska fortsätta att vara volatil och inte ge en tydlig bild, som därmed hindrar dom från att sänka. Oron kring inflationen kopplas sedan till oron för styrkan i arbetsmarknaden och styrkan i lönerna. Vi behöver 1, inflationsdata som igår, 2, men även bra lönedata och helst inte mer än 0,3 i månaden. samt 3, det hade inte skadat om jobbskapandet kommer ner lite.

Marknaden gav FED fingret igår. Räntan ligger på 1,29% vilket i princip säger September, med god chans i Juli. Marknaden säger att FED kommer svänga igen. Och jag håller med. Det är inte första gången FED svänger i så fall….

Det är inte vad FED säger, utan var räntan gör som är viktigt. Dollarn har blivit stökigare att följa sedan Euron började fladdra efter valet. Men generellt kan man säga att dagens 1,08eur är som pre-election 1,09… typ. Macron försvagade Euron med 0,01 euro rent strukturellt. Eller rättare sagt, Franska väljare gjorde det. Sen kan man alltid fråga sig varför franska väljare vill ha höger politik i Bryssel… Svenska väljare verkar inte vilja ha det!

Som sagt, så länge som det inte kommer in data som får räntan att byta trend, så tror jag räntan ska ner. Kanske så långt som 3,50% och med detta tror jag vi kan nå SPX 5,800. Stopp 5,200. Uppgången drivs att förväntningar om lägre räntor och goda vinstutsikter. Men låt mig vara tydlig, detta är ingen börs scenario, utan ett macro scenario, där börsen bara är en faktor bland andra.

Nästa fas, tror jag kommer handlar om sämre tider, sämre vinster, höga värderingar. Men vi tar ett steg i taget.

Jobbskapandet och arbetslöshet. Säkert många som läst att olika data, NFP och Household Survey spretar. Men inte riktigt fattar vad det handlar om… låt mig förklara, för det är viktigt.

Enligt NFP siffran så finns det 158,4 miljoner jobb registrerade. För ett år sedan låg den siffran på c155 miljoner… dvs det har skapats ca 3,5m jobb senaste året. Det är ett tecken på sund och god ekonomi, som växer mellan 2-3%.

Men arbetslösheten ligger på 4% med 6,6 miljoner arbetslösa, jämfört med för ett år sedan då den låg på 3,7% med 6,1 miljoner arbetslösa. Det låter ju inte så kul.

Arbetslöshet räknas ut så här: Antalet arbetslösa / Antalet arbetslösa + Antal anställda.

Så om 6,6m är arbetslösa och de motsvarar 4%, så måste antalet anställda vara 6,6m / 4% – 6,6m = 158,4m. Allt är i sin ordning.

Men för ett ett år sedan var det 6,1 / 3,7% -6,1 =158,8

Dvs 158,4 – 158,8 = MINUS 0,4m

Dvs ca 400,000 jobb har försvunnit på ett år.

Hur lirar detta? Jo arbetslösheten tar fasta på människor som jobbar, medan NFP antalet jobb.

Så enligt arbetslösheten har 400,000 FÄRRE människor ett jobb att gå till. Medan NFP säger att det finns 3,5 fler jobb. Det betyder att det är deltidsjobb som blivit väsentligt fler. Annan statistik säger att ca 800,000 heltids jobb har försvunnit. Medan folk som redan hade jobb, har tagit ett jobb till.

Detta är INTE synonymt med en stark ekonomi. Heltidsanställda blir sparkade, och låglönejobb på deltid blir fler. Företagen försöker hantera sina kostnader, för att ekonomin är inte tillräckligt stark för att skapa högavlönade heltidsjobb.

Om ekonomin skulle surna till senare i år, så brukar deltidsjobben hänga löst. Vi får se hur det blir där.

Men som jag skrivit om många gånger. Ekonomins styrka har varit ett en boxningsmatch mellan nya jobb och högre löner i ena ringhörnan och Stigande räntor i andra. Den matchen pågår alltid hela tiden, och givet hur pass bra det gått för företagen kan man tycka att stigande räntor varit den förlorande parten i denna strid. Vi vet att andra ringhalvan var dopad av 1, budgetunderskott 2, hög sparkvot dessutom. Men frågan är inte om räntorna nu successivt tar överhanden. Även om FED sänker 2-3 gånger i år, så är räntorna fortfarande höga, och 2025 ser klart ovisst ut. Jag utropar inte recession, men jag tror stora delar av marknaden klart underskattar den risken. Detta ska man bära med sig i bakhuvudet… för kontentan är att ingen vill stå utanför om marknaden ska upp 10% till. Men man vill inte heller sitta med om den ska ner 20%+. Det enda alternativet till detta, är att säga, jag är långsiktig och klarar av risk, och därmed skiter jag i om det ska ner på 1 års sikt, för det kommer stå högre om 10 års sikt. Det är också en nykter strategi. Men jag förstår dom också vill ta in allokerings elementet i sin förvaltning. Jag menar, vi vill ju inte köpa övervärderade enskilda aktier, men oklara utsikter för uppgång, så varför vill vi göra det med hela marknaden?

Problemet, eller vad man ska kalla det, är att marknaden har varit övervärderad länge. Men det är inte en skild källa till nedgång. Tvärtom krävs en trigger, och den saknas.

Börsen strävar aldrig mot fair value som jag ser det. Det är bara råvaror som söker jämnvikts priser. Börsen pendlar mellan under- och övervärderad. Fair value är bara nåt som passeras på vägen.

————- fredag

US core PPI kom in på 0,0% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,5. Känns som att inflationen i goods ledet är typ obefintlig. Denna siffra stöttar den tidigare CPI siffran, och alla som tror på en återkomst av inflation borde tänka om. Diskussionen bör handla om tillväxt-arbetsmarknad-lönebildning-inflation

Svensk KPIF ex energi kom in på 3,0% YoY mot väntat 2,7 och fg 2,9. Sämre, men förstör inte på nåt sätt sänkar caset. Någon sänkning i juni blir det inte. Men det blir två till under andra halvåret. För svenskt vidkommande finns bara en risk egentligen och det är USA. Låt säga att inflationen i USA inte alls vill komma ner under andra halvåret, vilket gör att FED blir hökiga istället. Alltså hökiga på riktigt. Då kan det grusa ECB planer. Om Riksbanken fortsätter att sänka enligt plan så kommer kronan snart ligga en bra bit över 11eur… och till slut kan detta tvinga Riksbanken att sluta sänka, även om ekonomin skulle behöva det. Detta är dock inte base case, men egentligen den enda risken som jag ser det.

Nästa vecka blir lugn, lite PMI data. Min tes är att så länge som nedåttrycket på räntorna fortsätter så kommer börstrenden att vara positiv. Så best guess är konsolidering alt uppåt ryck! Vilket det blir tror jag handlar även om var oljan tar vägen efter senaste veckans uppställ! Vänder den ner, ja då kan det nog bli bull igen!

Ha en fin helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till FED och CPI avgör hur Juni blir

  1. Pingback: FED och CPI avgör hur Juni blir - Finansfeed

  2. Cf skriver:

    Där försvann alla orosmoln??? Vad händer nu? Hur högt ska sp500 och Nasdaq? 10-15% uppåt nu direkt ??

    • GaStan skriver:

      Jag tror räntan successivt kan pressas ner mot 3,5% till augusti… men vi behover data som stärker caset också. Hur Spx går då är svårt att såga men 5800 hade varit tekniskt snyggt

  3. Bertk skriver:

    FED signalerar bara en sänkning i år dvs november …hur kommer detta påverka marknaden för hittills var första sänkning i september man räknade med …

  4. Tim skriver:

    Gällande elbilstullarna EU/Kina, ser du det som brus eller en potentiell trigger på nedsidan?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.