Ohållbara obalanser

Dollarn och räntan har glidit isär. Dollarn har varit stark och ligger på 1,07eur samtidigt som räntan varit svag och ligger på 4,25%. Som jag ser det borde antingen räntan röra sig mot 4,50%ish eller dollarn försvagas mot minst 1,08-1,09. Svårt att bara skylla på Macron effekt här. Räntan säger att den senaste inflationssiffran, som var bra, är här för att stanna. Medan Dollarn snarare säger att inflationen sannolikt kommer tillbaka. Båda kan inte få rätt. Även om SPX handlas nästan på ATH så är det mycket som gått svagt i juni. Drar räntan mot 4,50% så lär denna svaghet bestå. Drar dollarn mot 1,09eur så lär dom repa sig kraftfullt. I detta spel är oljan avgörande. Gud och alla människor hade en kort position i oljan i slutet på maj. Att oljan skulle studsa var en no brainer. Men studsen har enligt mig varit kraftigare än väntat. Om det handlade om en reversion av extrema positioner, eller något annat, vet jag inte. Men frågan är var Brent oljan ska ta vägen. Från dagens 85 dollar kan den lika gärna dra eller falla 7 dollar. Det påverkar inflations utsikterna, som lär påverka Dollar ränta trejden. Rent tekniskt är jag fortsatt positiv så länge som SPX 5200 håller.

Senaste US CPI siffran var bra, och det lär även PCE vara på fredag. Men senaste lönesiffran var lite för hög, och pris komponenterna i ISM pekar inte på något större inflationstryck. Så ränteutiskterna är inte kristall klara tyvärr. När det kommer till vinster, så handlar det om tillväxt, och inget i den ledande datan pekar på något sönderfall, ännu. Haussen på börsen är ungebyggd av 1, förväntan om lägre vinster i kombination med 2, vinst tillväxt. Det funkar till det inte funkar.

I veckan har vi inget livsavgörande. Riksbanken lämnar räntan oförändrad men sänker i augusti. ECB sänker i september. Vi har även Case Shiller, Chicago samt Core PCE.

I förra veckan hade vi Flash PMIs. Tysk Mfg Flash PMI kom in på 43,4 mot väntat 46,4 och fg 45,4. Flash Service kom in på 53,5 mot väntat 54,4 och fg 54,2. Sämre. Från Europa kom motsvarande in på 45,6 mot väntat 47,9 och fg 47,3. Service PMI kom in på 52,6 mot väntat 53,5 och fg 53,2. Europa hålls uppe av service näringen, men på totalen är det inte mycket att glädjas över. Det som ställer till det för ECB är lönetrycket som slår mot priserna i service näringen. Men det borde fixa till sig under andra halvåret.

Lite andra tongångar från USA. Flash Mfg PMI kom in på 51,7 mot väntat 51,0 och fg 51,3. Bättre men fortsatt ljummen nivå. Flash Services kom in på 55,1 mot väntat 53,7 och fg 54,6. Fortsatt starkt! Vilket skulle kunna vara ett problem då arbetsmarknaden kan fortsätta att vara stark där, vilket leder till höga löner, och därmed ett inflationstryck. MEN i senaste CPI siffran så började den inflationen i service sektorn att vända ner från hög nivå. Det vill vi se prov på även vid nästa siffra i juli. Vi har ju inget emot god tillväxt och efterfrågan, det upprätthåller köpkraft, och därmed vinster. Men vi vill ha ner inflationstrycket, och det kan bli svårt att kombinera.

Det får en att undra…. är det dollarn som varit leading, och att vi snart ser högre räntor. Eller är dollarn fel på det, och står inför en snar förstärkning. Samtidigt som oljan väljer riktning….

Jag är inte säker på att det händer nåt den här veckan… stor risk för att den bli sömnig. Men det gäller att vara observant. Nästa riktigt stora siffra för mig är ISM i nästa vecka, och inte minst jobb datan. Var 0,4% MoM på lönerna en outlier eller ej… För att inte tala om spreden mellan NFP och Household Survey, hur och när stängs den?

Stay tuned!

—————- onsdag

sömnig marknad, där olja/dollar/ränta tuggar utan riktning…

Case Shiller huspriser kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3… fortsatt starkt. Detta trots att räntorna är fortsatt höga. Det är sjukt. Och jag har inte full förklaring. Till och med FED säger att det är konstigt och oväntat, men jag har hört att det är en coctail där: Nybyggnation har avstannat, så dom som vill äga hus köper befintlig stock, och i USA bygger man i mycket större utstärckning sitt eget hus, så efterfrågan på befintlig har allt annat lika ökat. Men samtidigt är det dyrt att köpa pga räntor X priser, vilket tvingar ut folk till hyresmarknaden, vilket trycker upp hyrorna, vilket paradoxalt nog gör ägandet mer okej, eftersom hyra är alternativ boendet. Så det är många saker som samvarierar. De flesta tycks dock vara säkra på att leder räntorna till slut till recession, och kraftigt stigande arbetslöshet, så kommer inte priserna att hålla sig. Men om det blir recession eller ej, är klart osäkert. Finns väldigt mycket blandade signaler.

CB Consumer Confidence kom in på 100,4 mot väntat 100,0 och fg 101,3… rätt svagt alltså, men ingen ko på isen!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ohållbara obalanser

  1. Pingback: Ohållbara obalanser - Finansfeed

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.