Lugna sommar veckor

Just nu bevakar jag oljan. Jag vill inte att Brenten stänger ovan 84 dollar utan helst rör sig ner mot 70 området närmaste månaden eller så. Detta skulle sannolikt sätta ytterligare press på räntan från idag 4,23% (Juli sänkning) kanske hela vägen ner mot 3,5%. Detta skulle upprätthålla en haussig börs så länge som man tror på vinsterna, vilket man gör fram till ISM New Orders inte faller till 35 eller vi får negativt jobbskapande i NFP. Dollarn har varit särskilt stark, men jag tecknar inte in så mycket i detta då det är Macron effekten. SPX är lite överköpt och har ett gap bakom sig. Men så länge som 5200 håller är jag optimist. Finns många index där ute som var rätt överköpta i mitten på maj, men som nu börjar hitta intressanta nivåer att hoppa in på. Men det krävs lite köpaptit, men den borde komma men en svagare olja. Sen har jag förstått att många i oljetermins marknaden är sjukt negativt positionerade. Men det brukar vara en kortsiktigt rätt dålig signal att gå emot, men långsiktigt rätt. Dvs rätt mycket är taget i det svaga oljepriset… men det hindrar inte den från en sista körare mot 70 dollar. Låt mig också vara tydlig, jag lägger ingen prognos på oljan här. Bara tolkar marknadens kopplingar.

I veckan har vi Empire FED, Inflation europa, US Retail sales, NAHB index, Philly Fed och Flash PMIs på fredag. Inga kioskvältare givet att de inte avviker jättemycket från estimat.

Ha en fin vecka och njut av sommaren!

Empire FED kom in på -6,0 mot väntat -9,0 och fg -15,6…. bättre. Många av underkomponenterna var starka.

Dags att damma av de gamla ”regimerna”. Dvs kombon av dollar och ränta, säger olika saker:

1, Svag ränta – svag dollar – Duvig regim, gillas ofta av marknaden

2, svag ränta – stark dollar – Risk off – gillas inte av marknaden

3, stark ränta – svag dollar – Risk on – gillas alltid av marknaden

4, stark ränta – stark dollar – Hökig regim – gillas i regel inte av marknaden

Nu föll ju räntan på ganska raskt efter den fina inflations siffran, men någon bred optimism har inte infunnit sig rktigt. Det handlar till stor del om att dollarn inte försvagades. Nu hände det samtidigt som EU valet, och jag hävdar att det är en Macron effekt, som försvagade euron, dvs stärkte dollarn. Men stark dollar och svag ränta är fortfarande ett Risk off tecken, och gör att det är mest sk ”kvalitets” aktier som får köp orders. För att den här uppgången ska sprida sig till andra hamnar så behöver vi sannolikt lite stark dollar också. Vilket egentligen borde komma, för att om marknaden verkligen var rädd för konjunkturen, vilket ytterst Risk Off handlar om, så borde VIX handlas mycket högre.

En stängning norr om 1,08 eur hade varit mycket välkommet ur detta perspektiv!

————– tisdag

Europa Final inflation, CPI ex food energy kommer in inline på 2,9% YoY mot väntat 2,9%… ECB kan andas ut, nästa höjning i september, om inget oväntat händer!

US Retail sales ex autos kom in på -0,1% MoM mot väntat +0,2 och fg -0,1 (nedreviderat fr +0,2). Rätt svag med andra ord. Det är bra tycker jag… för stark tillväxt riskerar att upprätthålla löner och därmed riskera att inflationen, och därmed räntorna, studsar tillbaka. Det är bra! Sen får ju inte tillväxten kollapsa, dvs NEw order under 35 eller negativ NFP, för då litar inte marknaden på vinsterna. Detta borde vara en bra siffra för dollar och räntor.

NAHB index kom in på 43 mot väntat 45 och fg 45…. stabil marknad så här långt! Den har tyvärr varit en dålig guide senaste två åren!

Philly FED kom in på 1,3 mot väntat 5,0 och fg 4,5.. typ inline… så mer av samma.

Den starka oljan besvärar mig. Vill ha ner Brent oljan under 80usd för att jag ska känna mig säker på att räntan inte drar iväg upp igen…

Annars tänker jag att NDX/SPX börjar gå färdigt och likt december bör plana ut. Huruvida de ska ge pengar till laggards eller ej, beror på oljan, räntan och dollarn…

Imorrn kommer flash PMIs, men vi hörs på måndag

Glad Midsommar!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lugna sommar veckor

  1. Pingback: Lugna sommar veckor - Finansfeed

  2. Georgios skriver:

    Jag tänkte på något härom dagen och skulle vilja ha din åsikt. Jag är okunnig vad det gäller ekonomi. Men 2/3 delar av världen har val 2024. Valåren har alltid varit populistiska och pengar delas till många olika kategorier utan någon riktig plan eller logik. Kan det inte påverka utvecklingen i ekonomin 2024 och vi ser recession flyttad nästa år. Jag bor i Grekland och man förväntar sig massor med turister som aldrig förr. Och Grekland har blivit mycket dyrare jmf med 2-3 åren innan. Pengar finns ju någonstans

    • GaStan skriver:

      Man får se till budget underskott i respektivet land, och dra från räntekostnader för att se hur stimulativ finanspolitiken är.

      Sen har vi specialare i ex USA, där man kör IRA, som egentligen pengar som går till energiomställningen, och Ukraina paket, som går till försvarsindustrin. Det är lite som att bygga Öresundsbron, det drar man inte över statsbudgeten, men det är likförbaskat en investering som driver tillväxt.

      Jag tycker inte så här långt att finanspolitiken sticker ut. När man pratat stimulativ så tänker jag på 2020-2021 som var den mest stimulativa i historien.

      Det som driver köpkraften har på sistone faktiskt varit jobb och löneökningar….

      Trots tidigare prisuppgångar så börjar folk komma i kapp. Dock är det ojmnt fördelat. Nedre 20% av inkomsttagarana har långt kvar… 20-80% är nästan på realt i fatt, och övre 20% har faktiskt blivit realt rikare.

      Det här med att tajma recession är knepigt. Oftast vet vi först i efterhand när en recession har startat. Dock vet ALLA när vi är mitt i den. Så den kan mycket väl dra igång i höst, utan att någon märker det, och sen 2025 står det uppenbart för alla! Anledningen är att man faller från ”hög höjd”. Dvs om alla på gatan har jobb att gå till så är det inte en stor sak om en familj blivit av med jobbet… men när 10 till blivit av med jobbet ett halvår senare så fattar alla…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.