Non consensus ROSY outlook – RALLY 2012

Konsensus säger att Europa är på väg in i recession och USA LTG (med risk för recession) och earningsrevisions pekar nedåt. Utflöden från aktier, räntor på lägsta (alt högsta om det är EURO zone). Stay away tycks vara mantrat!

Vän av ordning kräver att vi även tänker OUT OF THE BOX och lite CONTRARIAN. Det har ju hänt att det inte blir som man tänkt sig 🙂

Grekland är fucked vi vet! Men Italien och Spanien är too big to fail or bail så där måste nåt göras. Samtidigt har de inte samma omöjliga situation som Grekland.

Spanien public debt /Gdp är inte så farligt stor. Det finns utrymme att hjälpa banker som behlövs bailas och växande budgetunderskott. Det gäller bara att finansieringen är till rätt ränta.

Italien har en jävligt stor skuld. Men budgeten (särskilt primary) är hyfsat balanserad. Det gäller bara att man rullar över det till rätt ränta.

Tyskland och Frankrike mfl som tidigare mådde bra, börjar nu känna av krisen. Det handlar inte bara om att hjälpa grannar, alla måste solidariskt hjälpa varandra nu…

Detta kan potentiellt skapa en del triggers….

Trigger 1,

ECB och Euroländernas regeringar agerar…

Eurozonen tvingas till att emitera Eurobonds, som de solidariskt garanterar, och för detta får de en lägre ränta. Vill inte marknaden köpa dem, får väl ECB och kanske FED och Kineser köpa dem? Pengarna går till Italien och Spanien. De får billig finansiering istället för att som tidigare betala dyrt, 7%+, vid primary auctions (som är deras verkliga kostnad till skillnad från secondary)

ECB cappar räntorna i secondaty market för spanien och Italien på en nivå som är försvarbar. I praktiken säger dem att de köper alla papper i marknaden över en viss ränta. Enligt hörsägen kan de göra detta utan att trycka pengar. De har reserver. (måste reservera mig för detta då jag inte är säker). Bara deras löfte får marknadsräntorna att falla. De kanske inte ens behöver infria det i praktiken!

Trigger 2,

Politikerna i USA vill ha popularitetspoäng inför val, men i slutändan, precis som i augusti, kommer de komma överrens. de vet att det inte finns nåt alternativ med tanke på den svaga ekonomin. Budgeten blir expansiv.

QE3? Inflationen faller tillbaks, och Makrodatan fortsätter inte lika stark som hittills under hösten. FED tar det säkra för det osäkra och lanserar QE3.

De här bägge triggers från Europa och USA lyfter börser, och leder till RISK ON. Biz och Consumer confidence vänder upp så sakteliga. Tvångsförsäljningarna (Foreclosures) i USA börjar ebba ut… sälj trycket på amerikanska husmarknaden släpper och priserna stiger något. Folk känner en lättnad och minskar sitt sparande något till förmån för konsumtion. Företagen ser demand och börjar rekrytera lite mer. Spiralen vänder uppåt.

Oljan som är lagging (kanske?) vänder ner en 10-20 dollar och ger ytterligare stimulans åt amerikanen.

Dagens pessimism är som bortblåst, och det är hausse igen…. fast ingen högkonjunktur, mer LTG med hyggligt bibehållna vinster. Det räcker gott och väl!

I första skedet (Trigger 1 och 2) går OMX till 1037-1050. Positiva earningsrevisions tar oss i steg två mot gamla toppen 1183.

En nätt uppgång på 35%. Det hade suttit fint 😉

Ovan beskrivning är inte base case såklart… det är ren spekulation och fantasi, men det är aboslut ingen omöjlighet!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.