Blir svårare att slå förväntningarna framöver?

Nedan Citis Surpriseindex.

Hur ska man tolka detta… Under sommaren 2010 var det mycket som såg purket ut varpå ekonomerna skruvade ner förväntningarna ordentligt. Under hösten lanserade FED QE2 och datan började komma in bättre än förväntningarna (även om jag hävdar att datan faktiskt började bli bättre redan innnan Jackson Hole och QE2 hade en begränsad effekt men det är en annan story). Datan kom alltså in bättre än väntat och surprseindex steg fram till mars 2011. Först då började ekonomerna hinna i fatt datan och extrapolera den ännu mer positivt. Vad hände efter det? Jo under mars-juni började datan komma in sämre än det högt ställda förväntningarna. Ni kommer ihåg hur snabbt ISM föll från 60+ nivån ner mot 50. Ekonomerna hann inte med! Börserna toppade ur och vände ner. Sen i juli började det koka i USA (budget) och Grekland som kulminerade i augusti. Ekonomerna som varit för haussade vände kappan och började kraftig revidera ner sina prognoser (vilket började redan under försommaren). Man pratade om ny recession och ISM skulle ner mot 40. Vad hände under hösten. Jo datan sjönk inte ihop till recessionsnivåer, vare sig leading sentiments data eller lagging hard facts data. Därmed slog den förväntningarna och surpriseindex steg. Nu befinner vi oss återigen på höga nivåer på surpriseindex. Frågar du en ekonom idag så säger dem att Europa har klara problem, men USA ser ut att klara sig hyfsat. De är präglade av datan under hösten såklart. IFO igår var mot förväntan stark. En siffra gör ingen sommarn, men ändå. Däremot är det frågan hur det höga oljepriset och budgetbråk kan ställa till det framöver i USA. Frågar du en ekonom så tror han nog att ISM kan nå 55 inom ett par månader, snarare än 45. Samtidigt tror han Europa är fucked.

Summasumarum. ISM New order började stiga för att man behövde återställa lagrena som sjönk under hösten (för att man drog ner produktion pga risker för kommande recession). Lager behöver återställas, men sen? Frågan är inte om ISM snarare kan falla tillbaks något och att ekonomerna snarare ligger för högt i sina estimat. Budgetbråk och olja spär på. Surpriseindex vänder ner då analytikerna ligger för högt.

Earningsrevisions har laggat surpriseindex… vi kan nu se hur nedrevideringarna avtar till följd av att hösten inte kulminerade i recession. Risken är om datan börjar komma in sämre än väntat under kommande månader så sätter de ny press på earningsrevisions…

Totalt sett borde det ha negativ effekt på börsen!

Men börsen är ju redan baissad!!! Javisst, men det beror mer på Europa oro än förväntingar om svag data från USA.

Självklart kan en lösning i Europa eller en stark lösning kring USAs budget samt QE3 grusa ovan scenario lätt som en plätt. Men det vågar jag inte specka i.

Marknaden verkar ganska ”smart”. Den har handlats ner på euro oro, snarare än att ha handlats upp på USA styrka. Frågan är nu om det börjar komma skit från USA, om det triggar nya nedgångar. Eller om det kommer positiva grejor från Europa som triggar uppgångar?

Således, positiva nyheter från USA borde få måttlig pos effekt på börsen, neg nyhet från USA är oväntat och bör få stor neg effekt på börs, neg nyheter från Europa borde tas emot ganska lugnt (beroende på kalibern såklart) och pos nyheter från Europa kan trigga rally.. enkelt uttryckt

Jag tillhör ju inte recessionlägret ännu utan är forsatt anhängare av LTG (sett till USA, eller DM aggregerat). Men jag tror inte att ISM ska upp till 55+…. snarare 48-52. Men först måste lager återställas.

Tekniskt är 833-860 viktigt. Håller inte det väntar nya nedgångar som är marknadens sätt att prisa in recession i DM (dvs fall av revenues -10% mot dagens flat och earnings -30% mot dagens +10% för 2012e). Tekniskt påminner det i så fall om 2008. Där var det rangebound under våren men en peak i Maj. Därefter föll vi tillbaks och bröt botten. Vi föll då ca 12%. Men vi stämde även av gamla stödet (nytt motstånd) senare under hösten. Översatt till dagens läge är att bryter vi 833-860 väntar 700-750… men vi lär också någon gång gå upp och testa 833-860 för att stämma av.

Kommer det nåt positivt från USA eller Europa kan det gå EXTREMT snabbt upp mot 1037-1050. Men det är spekulation.

Time will tell…

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.