Flash PMI

I helgen kom Flash PMI från Kina;

HSBC Flash PMI improved to 49.1 in April, compared to the actual figure of 48.3 in the previous month, though stayed below the 50-mark for the sixth consecutive months. The moderate rise in PMI came in as banks have been more willing to lend and export orders rebounding. The latest feedback we picked up is that some infrastructure investment funded by local government are resuming. Property transactions also saw signs of life after the Chinese New Year.

We now expect the official manufacturing PMI, due on 1 May, to improve as well, perhaps by more than the HSBC PMI. The official PMI conducted by the China Logistic and Information Center and the National Bureau of Statistics has a greater sample weighting towards the SOEs, hence it tends to be more sensitive to infrastructure investments.

There are more signs suggesting that growth in the Chinese economy have perhaps bottomed out in 1Q 2012, as order flows have somewhat improved. But that said, investment activities outside of the local government driven infrastructure investments still do not seem to have responded to the new improved lending environment.

ok, det här tycker jag är en ganska positiv tolkning. Man tror HSBC PMI ska konvergera med det nationella indexe, samtidigt som det nationella ska fortsätta att stiga för de har ett sampel som gynnas mer att förbättringarna i ekonomin.

ÄR DET NÅN SOM KAN FÖRKLARA VARFÖR ASIEN VAR SÅ SVAGT I NATT I SÅ FALL?

För en stund sen kom Flash PMI från Europa. Ingen rolig läsning

Frankrike,
FR Service PMI, 46,4 mot 50,2 väntat och 50,1 föreg. Svagt!!!
FR Mfg PMI, 47,3 mot 47,2 väntat och 46,7 föreg, också rätt svagt.
FR Composite PMI, 46,8 mot 48,7 föreg.

Tyskland,
DE Service PMI, 52,6 mot 52,3 väntat och 52,1 föreg. Bra!!!
DE Mfg PMI, 46,3 mot 49,0 väntat och 48,4 föreg, Svagt!!!
DE Composite PMI, 50,9 mot 51,4 föreg. Ok, men i fel riktning (IFO och den här spretar)

Men anledning av diffen som många tycker är konstig, inkl jag själv, har jag en egen teori. IFO innehåller tusentals företag av olika karaktär. PMI innehåller förvisso både service och mfg, men om ni tittar på flashen ovan… PMI service är ganska ok, medan det är PMI mfg som försämras radikalt. Jag skulle tro att det finns mer tunga exportorienterade industriföretag i PMI, och där har bilden klart försämrats på sistone. Medan IFO mer tar tempen på hela Tyska ekonomin, som alltså mår ganska bra.

Eurozone,
EZ Service PMI, 47,9 mot 49,3 väntat och 49,2 föreg. Mkt dålig!!! Inte bra för jobben!!!
EZ Mfg PMI, 46,0 mot 48,0 väntat och 47,7 föreg, Mkt Svagt!!!
EZ Composite PMI, 47,4 mot 49,3 väntat och 49,1 föreg.

Summarsumarum. Europa har problem som inte har lösts. LTRO har inte gett några effekter på tillväxt. LTRO gav effekter absolut. Man tryckte ner riskpremien som skapats till följd av att marknaden var rädd för en systemkollaps. Man avhjälpte likviditetsproblemen i den europeiska banksektorn. Man hjälpte ett par av PIGS länderna att få billig kort finansiering. Vad LTRO INTE gjorde var att skapa förutsättningar för tillväxt, och därigenom jobb och ökad konsumtion. I den här svaga (privata) ekonomin (som PMI värdena redovisar i all sin tydlighet) skapas ingen tillväxt eller jobb. Det leder oftast till ökat politiskt tryck. Staterna borde alltså vara mer EXPANSIVA i detta skede, istället riktas fokus mot fortsatt åtstramning. Det kan bara leda till ännu sämre data framöver. Det är så uppenbart!

Samtidigt flaggar INTE siffrorna för någon djup recession, vilket gör att ekonomernas prognoser (som ligger kring -1 pct för helåret) för helåret inte behöver revideras.

Jag noterar i övrigt att börsen är svag i dag och vi kan ha återgått till correction mode igen. Själv tycker jag att det hade varit ”tekniskt” optimatt om vi nådde 980 +/- 5p inom de närmaste två veckorna! 1014 är en roadbump på vägen…. håller den kan det vara slut på rekylen!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flash PMI

 1. Per S skriver:

  Kan du förklara styrkan i den här extrema avsäljningen vi ser idag? Frånsett tekniska faktorer, till exempel vad man skulle kunna tolka som en ”bear flag” i S&P 500 (delvis beroende på AAPL), kan jag liksom bara se det franska presidentvalet, den holländska regeringskrisen och PMI från Kina och Europa. Räcker det verkligen som förklaring…?

  Franska valet var ju ingen överraskning (värre hade det varit med en andra omgång mellan Le Pen och Mélenchon). Och säljtrycket började direkt från startsignalen idag.

  Det känns lite som att franska presidentvalet var ”sista chansen” att bryta ner marknaden innan Apple (eventuellt) levererar ännu en kanonrapport och dessutom guidar högre.

  • GaStan skriver:

   Tror du delvis svarar på det själv!

   Avsaknad av ett brett köpintresse i kombination med rädsla för framtida trubbel i Europa (valet och PMI)

   De flesta var nog också överrens om att vi befinner oss i någon typ av rekylfas… som vi egentligen bara har pausat något de senaste 2 veckorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.