Catch up!

Då var man tillbaks efter en veckas uppehåll!!

Rent tekniskt har man ju haft helt fel. Jag trodde att den positiva sentimentsförändringen orsakad av ECB och FED skulle ta oss mot 1130+, och därefter korrektion. Istället orkade vi upp till 1119, och därefter har det gått utför. I förra veckan stängde vi gapet, check. Vi har stöd vid 1060, 1051 samt 1029. Så länge som 1029 håller är jag tekniskt positiv. Men jag tror inte vi ska ner ända dit, utan de stigande stödnivåerna i chartet nedan kommer räcka, vilket skulle innebära att vi inte behöver vara långt från en vändning. Jag tror till och med att man kan köpa idag och göra en bra affär innan årets slut. En test och passering av 1183 utgör fortsatt target på sikt. SL 1029.

Varför denna pessimism. Ja optimismen som rådde för någon vecka sedan orkade inte hela vägen. Jag tror det handlar om att trots att ECB säger att man ska köra OMT, och ESM ska göra motsvarande i primärmarknaden… så är det än så länge bara ORD. Marknaden vill se handling, och för detta krävs initiativ från Spanien. Något vi inte har sett än så länge. Sett ut Spanjorernas perspektiv så skulle det nog vilja klarar detta utan hjälp (och ökad skuldsättning). Men det är klart, när det är dags att emitera nya obligationer (i syfte att betala gamla som löper ut och finansiera budgetunderskottet) så är det viktigt att priset är rätt, åtminstone över tiden. +6% är för högt. 3-4% hade varit mer hanterbart. Efter att ECB annonserat OMO och Tyskland sagt JA till ESM, så sjönk räntorna och Spanjorerna kanske tänkte att blotta ”garantin” gör att de kan klara att re finansiera sig billigt utan ECB/ESM inblandning. Men nu stiger återigen räntorna och de får känna på trycket. Förra tisdagen höll de en auction där priset blev snäppet högre än vid föregående. Det är fel riktning och marknaden surnade till. Senare i veckan var spanjorerna ute och pratade budget 2013 och Kostnadsbesparingar… och det verkar som de går rätt hårt fram. Sen kom info om stresstestet av banksektorn där det uppskattningsvis kommer behövas EUR 57mdr, mot 60 väntat.

Utöver detta var det en del noice kring USA och kommande Fiscal Cliff och många skeptiker som sågade QE3 effekter. Från Europa var det en del noice kring att Tyskland mfl inte backar upp ESM när det verkligen gäller. Den enda ljusglimten tycker jag var från Kina där index hållt sig då myndighterna inför allt mer stimulus i en relativt svag ekonomi.

Så till dataskörden:

USA.

Först ut var Case Shiller Index över priserna på husmarknaden.

+1,2% YoY mot väntat 1,0 och fg 0,5. Starkt igen och det är glädjande att det går i rätt riktning. Men det är fortfarande en bit kvar till det verkligen kommer göra skillnad realekonomiskt.

Sen kom Conference Boards Consumer Confidence.

70,3 mot väntat 63,0 och fg 60,6…. Härligt starkt. Konsumenten är mer positiv än på länge. Låga boräntor, avtagande inflation och svagt stigande huspriser bidrar. Det är egentligen bara jobcreation som ska komma igång på allvar för att vi ska kunna nå nivåerna från pre-crisis.

Sen kom Richmond FED som är ett litet index, men som många varit oroliga för då det guidat svag ISM.

Den kom in på +4 mot väntat -5 och fg -9… starkt
New order kom in på +7 mot fg -20… starkt.

Sen kom Durable Goods..

US Durable Goods kom in på -13,2% mot väntat -5,0 och fg 4,1.. riktigt svagt
Durable Goods ex transport kom in på -1,6 mot väntat 0,3 och fg -0,6… ganska inline

Visst, mycket handlar om Boeing hade en stororder tidigare, men datan är generellt svag, vilket pekar på att tillväxten under Q3 inte kommer blir mycket bättre än Q2.

Sen kom US 2Q12 Final GDP som reviderades ner till 1,3% från 1,7%. Svagt! Men detta är history. Jag hoppas att 2Q12 är lågpunkten och att det blir gradvis bättre.

Sen kom chicago PMI, som tidigare varit en bra guide till ISM;

49,7 mot väntat 53 och fg 53… klar besvikelse.
New order kom in på 47,4 mot fg 54,8
Employment 52,0 mot fg 57,1
Prices 63,2 mot fg 57,0

En riktigt dåligt set of data…

Slutligen hade vi Michigan index

Michigan index kom in på 78,3 mot väntat 79,0 och fg 79,2… ganska inline. Inte lika starkt som Conf Board men de drar i rätt riktning!

Summasumarum tycker jag det är ganska ok data givet vilket som är leading eller ej. Chicago är undantaget, vilket får mig att undra hur ISM blir idag. Senare i veckan har vi non-mfg ISM samt NFP.

Från Tyskland kom IFO

IFO blev 101,4 mot väntat 102,5 och fg 102,3… ganska svagt.
IFO expectations 93,2 mot väntat 95 och fg 94,2.. ingen vändning ännu vilket är svagt!

Spreaden mellan expectations och current är rekordhög, och jag undrar när den ska börja krympa!!!

EZ

Från EZ hade vi M3% YoY som kom in på 2,9% mot väntat 3,2 och fg 3,8… ingen vändning i sikte. Siffran var från augusti så låt oss hoppas på att det vänder upp med september siffran!

För en stund sedan kom final PMIs

Fr Mfg PMI 42,7 mot Flash 42,6 och fg 46,0… sjukt svagt men genom flash väntat

De Mfg PMI 47,4 mot Flash 47,3 och fg 44,7… i rätt riktning

EZ Mfg PMI 46,1 mot Flash 46,0 och fg 45,1… i rätt riktning fast svag!

Kina

Slutligen kom PMI data från Kina

HSBC China Mfg PMI 47,9 mot flash 47,8 och fg 47,6…. i rätt riktning
New order 44,9….. mycket svagt

Officiella China Mfg PMI 49,8 mot väntat 50,1 och fg 49,2… i rätt riktning
new order 49,8 mot fg 48,7… bättre

Totalt sett ok då de inte fortsätter att falla, men det är helt uppenbart att landet kommer att stimuleras från myndigheternas håll!!! Det borde marknaden gilla!

Missa inte ISM kl 1600

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.