Dagens skörd

OMX har ett viktigt motstånd här kring 1074-1080. Skulle detta passeras så räknar jag med rekyl, fast en klart måttlig rekyl. Håller motståndet och det vänder ner så finns det fortfarande en risk att 1026 ska testas på nytt.

Jag vill göra en tillbakablick. Många har under hösten pratat ECB och Spanien, samt QE och Fiscal Cliff. Men tittar man på nedan chart, röda ringen. Så toppade börsen i slutet av augusti och började falla. Sen i september hade vi ett kort rally triggat av ECB/FED… men eftersom de realekonomiska effekterna uteblivit, dels pga att ingen (ex Spanien) har utnyttjat möjligheten och dels för att den förväntade inflationen i USA (mätt i som den 5åriga realobligationen) har vänt ner istället för som vid tidigare QE stigit… så har effekten av det varit noll. Däremot har vi haft negativa vinstrevideringar både efter Q2, och Q3, vilket jag skulle säga är en MINST lika viktig negativ faktor till varför börserna inte orkar stiga. Vad som också stärker detta caset är att börsen hade redan rekylerat större delen fram till dagen efter valet, då man faktiskt började oroa sig över the Cliff. Säg att vi skulle haft POSITIVA revideringar istället, då hade börsen antagligen handlats betydligt högre, trots att alla sägs fokusera på fiscal cliff och problemen i Europa. Poängen är att alla tror det handlar om cliff och europa, men marknaden har faktiskt till lika stor del, om inte större, handlar om negativa vinstrevideringar.

Jag gick för en tid sedan genom hur olika fondkategorier låt positionerade. Makrofondrna stack ut som väldigt positiva. Det är inte så konstigt med tanke på att makro varit ganska bra. Dock har man inte fått betalt för det. Här finns det dock en koppling till USA och Europa. Marknaden skiter i om ISM är bra, då en full blown Fiscal Cliff kommer förstöra den. Det är bara en fråga om när. Det betyder också att skulle det komma positiva nyheter kring kommande budgetåtstramningar, ja då finns det en rejäl catch up potential. Men kom ihåg!!!! I februari/mars kommer nästa rapportperiod, och leder den till negativa revideringar av FY13, räkna INTE med stark börs. Men fram tills dess kan det bli bra, särskilt om Obama cut´s a deal!!

Det är rätt kul. För om Obama cut´s a deal kommer börsen rusa, och makrokillarna säga. Kolla vi hade rätt hela tiden. Om Obama inte cut´s a deal, tja då kommer de få skit för att makro inte är mer leadning än nåt annat. Över tiden tror jag ändå makro är väldigt bra att titta på i kombination med värdering, revideringar och flöden.

I veckan fokuserar jag på;

tis: US durable goods, Case Shiller huspriser, CB Cons conf, US Richmond Fed
ons: EZ M3
fre: Japan PMI

Inga kioskvältare med andra ord. Rapportperioden är över…. så nu är allt fokus på Obama och budgetåtstramningar. Bortsett från Grekland, vilket är mest noice, om det inte leder till default eller nåt annat större!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.