Nya tag!

Dags för en teknisk tillbakablick. Börsen föll under ca 4 veckor från 1223 till 1140. Mycket handlade om svag makrodata, men också att värderingsnivåerna inte var tillräckligt attraktiva givet revisions. Men i mitten av april hittade köparna tillbaka. Var det förväntningar om bättre makro eller rapporterna som inte var så dåliga som väntat som lockade tillbaks köparna är svårt att säga. Vi gick rakt upp till 1,200 där vi pausade. Sen kom NFP siffran, och huxflux piggnade marknaden till ytterligare. I förra veckan gick vi upp och testade och passerade 1223. What´s next. Styrkan i marknaden och det faktum att vi brutit fallande trenden ger analysen, buy on dips. Först och främst har vi ett gap vid 1222, där den modige momentum handlaren kan hoppa på, fast använd SL alt gå in med begränsad insats. Läget är lite överköpt och vi kan rekylera ända till 1185-1200 nivån, utan att man blir negativ utan det är köpläge. Vad är den tekniska målnivån? Någonstans mellan 1300-1325 skulle sitta fint, med viss vägbula kring 1250.

Men jag vill ändå flagga för ett scenario som skulle kunna påminna om en Bull market trap, liknande den vi såg i mars förra året. Börsen började tappa rejält och många steg av tåget, men sen repade sig marknaden och vi nådde snabbt en ny topp i slutet på månaden. Rent tekniskt var alla optimistiska igen… i april /maj kom den riktiga rekylen. Även under hösten såg vi en rekyl i slutet av augusti som fick folk att hoppa av. Därefter kom köparna in och drev marknaden till en ny topp, vilket skapade en del optimism. Därpå rekylerade börsen i två månader. Vän av ordning lyfter fram att vi hade en del fundamenta som spelade in under den här tiden… och mitt svar är att fundamenta alltid spelar in. Den tekniska analysen är på nåt sätt en reflektion över hur marknaden beter sig givet fundamenta. 1Q13 är snart slut och nästa gång revisions kan påverka är först i slutet av sommaren. Därför är det sannolikt att fokus ändå riktas mot makro. Som jag har varit inne på tidigare så är en hel del optimism inbyggd i marknaden. När NFP siffran kom handlades OMX i 1197, INTE 1110. Detta innebär att dagens nivåer är ganska känsliga för dålig data. Samtidigt finns det en del som pekar på att den sämsta datan är bakom oss och det är just bättre än väntat data som kan driva kurserna mot 1300-1325 nivån.

För att summera, jag är tekniskt positiv, med SL kring 1185, target 1300-1325. Men jag är fortsatt fundamentalt skeptisk. Detta bygger på en massa saker men ett bra exempel är om FED skulle dra tillbaks QE imorrn, då skulle marknaden falla. Varför, jo därför att den anser att privata sektorn fortfarande är för klen för att stå på egna ben. Om man översätter detta till vinster så innebär det att vi inte kommer se positiva revisions i det korta perspektivet. Givet att SPX handlas till 14X PE13e så framstår inte det som jättespännande, och multipelexpansion lär vi inte få med tanke på att förväntad inflation är på nedåtgående. SPX är alltså inte särskilt dyr, men inte tillräckligt attraktiv givet omvärldsläget. Så givet att jag är tekniskt positiv och fundamentalt negativt, så har åtminstone jag en NEUTRAL expo mot marknaden.

För att summmera datan från fg vecka,

I USA hade vi ingen data av vikt, Joblessclaims veckosiffra låg på 323k vilket är en fortsatt ok nivå. Denna vecka blir viktigare med; Retail sales idag, Empire Mfg, PPI, NAHB, CPI, Philly fed samt Michigan. Jag noterar att US 10yrs oblisen gått från 1,60 till 1,90 sedan NFP siffran.. liten touch av risk on!

Datan från Europa var även den begränsad,

EZ PMI service kom in på 47,0 mot 46,6 väntat och fg 46,6… bättre och rätt stabil, men pekar inte på förbättring
Tyskland PMI Service kom in på 49,6 mot väntat 49,2 och fg 49,2.. samma analys som ovan
Frankrike Service PMI kom in på 44,3 mot väntat 44,1 och fg 44,1.. samma analys som ovan

Inget börserna borde gå på… men de rallade på annat uppenbarligen, var det den Tyska industriproduktionen måntro?

Datamässigt var det Kinas vecka;

HSBC Service PMI kom in på 51,1 mot fg 54,3… svagt

Export kom in på 14,7% YoY mot väntat 9,2 och fg 10,0… starkt
Imports kom in på 16,8% mot väntat 13,0 och fg 14,1.. även den stark och bryter något med PMI datan

Men vid en djupdykning i datan visar att exporten till Europa och USA inte var särskilt stark utan det var den till HongKong som bidrog, vilket gör att det är fishy? Även importdatan anses vara manipulerad, enligt ex Normura. Men trots allt visade råvaruimporten lite glimmer of hope…

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-08/china-export-gains-top-forecasts-as-imports-exceed-estimates.html

http://www.ft.com/cms/s/0/46bef8d8-b78d-11e2-a249-00144feabdc0.html#axzz2TAMTiYmP

CPI kom in på 2,4% mot väntat 2,3 och fg 2,1, non food kom in på 1,6 mot fg 1,8… den är alltså på högst acceptabel nivå, särskilt om myndigheterna har som avsikt att stimulera. Real räntan har gått från tidigare varit positiv (vilket får kinesera att inte vilja låna) till att gå in i negativt område, vilket är bra för utlåning.

PPI kom in på -2,6 mot väntat -2,3 och fg -1,9.. vilket handlar till stor del om svaga råvarupriser. Detta är bra för CPI i slutändan.

Nya lån kom in på 793mdr Yuan mot väntat 755 och fg 1,055.. helt ok
M2 kom in på 16,1% YoY mot väntat 15,5 och fg 15,7… det är starkt, särskilt i reala termer, vilket pekar på att ekonomin borde kunna ta fart till hösten… men då vill vi se bättre PMI data snart!

IP kom in på 9,3 mot väntat 9,4 och fg 8,9.. gäsp
FAI kom in på 20,6 mot väntat 21,0 och fg 20,9.. gäsp
Retail kom in på 12,8 mot väntat 12,8 och fg 12,6… gäsp

Totalt sett en ganska ok skörd, fast det är beklämmande att handelsdatan inte går att lita på!!!

Tar man ett större grepp om hela makrodatan så har det inte varit något direkt kursdrivande!

Det är rätt intressant hur stark den Tyska bunden är, vilket brukar vara förenligt med Risk off, trots detta minskar spreaden mellan bund och spanska Trs… vilket är förenligt med Risk On. Det är ett intressant läge de senaste två veckorna, vi har rallande råvaror och lite av en Risk on miljö, samtidigt håller sig ändå Safety ok, och flödena till bonds är fortsatt OK..

Namnlös1625

även den gamla sanningen att risk on = outperformance av commodities = stark aktiemarknad har inte fungerat. Visst, mycket handlar om svagt Kina, stark dollar, rätt klen industrikonja samt ökad supply. Men ändå… råvarupriserna borde studsa… i synnerhet om vi väntar oss bättre global PMI

Namnlös1626

Jag har tidigare påpekat att 1q13 i USA har varit helt ok vinstmässigt, och rätt dåligt revenuemässigt, fast ingen ko på isen ännu. I europa, mätt som Stoxx 600, är vinstmässigt rätt dåligt, men Revenues katastrof. Vet att ca hälften av Revenues för stoxx 600 kommmer från marknader UTANFÖR europa, så man undrar hurr detaljerna ser ut!!

Namnlös1629

Happy trading!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.