Vår tids kanske viktigaste fråga!

VAD KOMMER FED GÖRA MED PENGARNA DE FÅR NÄR DERAS OBLIGATIONER FÖRFALLER?

Alla pratar om tapering, dvs dra ner på tillgångsköpen som idag ligger på 85mdr i månaden. Detta är en icke fråga då det bara är en tidsfråga innan de börjar, och när det väl börjat tar det ca 6 ¨månader innan de reducerat det till noll… givet att ekonomin tickar vidare på ett sätt som skapar sysselsättning. Nej, den stora frågan är hur de kommer hantera den bulk av MBS och Statspapper som de köpt… ca 2,300 mdr dollar om jag räknat rätt. Det är nämligen det uppskattade beloppet som ligger i balansräkningen under Bank Reserves. Innan krisen var denna siffra NOLL.

Senaste årens QE har som alla vet fått FEDs balansräkning att svälla. I praktiken har de ökat upp obligationer, främst Tresury bonds och MBS, på tillgångssidan, matchat av Bank Reserves på Skuldsidan.

När obligationerna förfaller framöver så kan de inte bara rulla över dem då FED inte får köpa obligationer direkt av Treasury. De får bara köpa värdepapper i andrahandsmarknaden. Det ger dem två valmöjligheter:

1, De köper obligationer i andrahandsmarknaden för samma belopp som de tagit mot av FED, så man kan säga att de i praktiken rullar över dem. Ingen förändring på balansräkningen förutom att de får nya oblisar med nytt förfall, och till aktuell ränta. Räntorna givet detta scenario borde fortsätta att vara artificiellt låga då alla aktörer i marknaden vet om att FED finns där som storköpare, och man kan fokusera på den delen av nyemiterade obligationer som ska gå till underskotts finansiering… om vi fortfarande har ett underskott vill säga!

2, De river pengarna (motsats till att trycka) och kan därmed reducera tillgångssidan, och skuldsidan med samma belopp. Detta scenario, som jag alltså tror är det FED helst skulle vilja göra, då det återställer balansräkningen, är det mest uppseendeväckande, och det man verkligen kan kalla the real Exit. Detta lär får globala konsekvenser, på vilket sätt och hur stora är omöjligt att säga. Mycket beror på hur den amerikanska konjan är i när de genomför detta.

Beroende på om de väljer alternativ 1 eller 2 kommer få ENORMA implikationer på världsekonomin och priset på alla tillgångar.

Lek med tanken vid Alt 2. Om regeln för korträntan ska vara på samma nivå som förväntad inflation, borde den legat på ca 2%. I stället har den legat som lägst på nästan noll innan Ben började prata om tapering. FED lyckades alltså genom QE att dopa räntorna med ca 200 punkter. Låt säga att det omvända kommer gälla om de väljer alt 2. (Då implikationerna är att Trs måste emitera oblisar till privatmarknaden för att kunna betala FED) då borde korträntan gå till förväntad inflation +200 punkter, om man räknar med att marknaden blir lika dopad fast åt andra hållet. Säg att inflationsförväntningarna inte förändras nämnvärt utan ligger kvar på 2%. Då ska korträntorna gå till 4%. Vad händer med 10 åringen. Säg att spreaden mot korträntan borde ligga på ca 200 punkter, då betyder detta att 10 åringen kommer gå till 6%.

Många brukar säga att man inte ska oroa sig över räntorna, de kommer stanna kvar på en låg nivå, givet att arbetslöshet och kapacitetsutnyttjade är lågt och därmed lär inte inflationen röra sig nämnvärt heller. Det är ett korrekt resonemang. Om räntorna drar väsentligt så är det ett resultat av en synnerligen stark konjunktur, och då är höga räntor ett I-lands problem. Även detta stämmer!

Men ovan handlar inte om det. Detta handlar om supply demand till följd av FEDs agerande. Risken är alltså att vi kan få betydligt högre räntor utan att vare sig konjuktur eller inflation går upp, givet att FED vill återställa sin balansräkning genom omvänd QE. Det handlar helt enkelt om omvänd QE. Eller ska vi kalla det QC, Quantitative Contraction? Eller helt enkelt, The REAL FED EXIT!!!

Så vad händer om vi får Alt 2, dvs att 10 åringen går till 6%, samtidigt som inflationen ligger kring 2%, och därmed Realräntorna 4%…. det kan ju bli ganska surt!!! Eller kör de Alt 1, och väldigt lite förändras mot idag.

Alt 2 bygger på att FED aldrig vill ta ut luften ur balansräkningen? Är det rimligt, även sett på lång sikt?

Det kan bli en kombo också såklart, dvs när konjan är stark väljer de att ta hem pengarna och riva dem, när konjan är lite svagare, ja då rullar dem över.

Sen finns det ett alternativt resonemang som handlar om hög inflation, och det är om FED får pengarna att föras över från dagens Bank Reserves till Moeney in circulation, till följd av att bankerna skulle börja låna ut kraftigt…Detta resonemang bygger också på Alt 1. Alt 2 innebär också att balansräkningarna för banksektorn krymper då det är dem som har Bankreserves på tillgångssidan (dvs matchat av FEDs bankreserves på skuldsidan). Mer om dem effekterna en annan gång.

Är det någon där ute som har nåt smart att tillägga kring att FED ska köra Alt 1 eller 2, och implikationerna därav? All input är värdefull!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vår tids kanske viktigaste fråga!

    • GaStan skriver:

      intressant. I sak har han rätt, pengar är bara ett medel för att du ska kunna omsätta ditt arbete till varor och tjänster. Tillverkar man för mycket pengar, dvs i förhållande till vad som produceras i en ekonomi, vilket USA gjort, så skapar det inflation. I usa fall ASSET Inflation. Inte vanlig prisinflation, vilket CPI, PCE osv visar. Jag är också starkt skeptisk till att asset inflation kan driva tillväxt, ok viss effekt fick stigande huspriser under 00-talet. Även aktier bidrog till detta under 80-90 talet. Men det handlar om att det stärker consumer confidence för att hushållen känner sig articifiellt rika. Detta kan raseras på en eftermiddag.

  1. fredde skriver:

    ”De flesta deltagarna hade ekonomiska framskrivningar som var i linje med en nedtrappning av de månatliga tillgångsköpen detta år, och en avslutning för programmet i mitten av 2014”, enligt FOMC protokollet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.