INFLATION

Jag har varit i marknaden i snart 25 år, och fokus på inflationsdata har inte varit så hög som under det senaste året. Vi vet alla varför. Enkelt uttryckt kan man säga att uppgången sedan i oktober förra året bygger på synen att räntorna världen över toppat ur och kommer ner, detta i sin tur bygger på att centralbanker trappar ner sina höjningar, för att nu helt sluta höja och i senare skede sänka räntorna. Detta i sin tur bygger på att inflationstrycket planar ut och vänder ner. Så inflationsdata är jävligt viktigt för börs narrativet.

På onsdag kommer inflation från USA där Core CPI väntas komma in på 0,4% MoM mot fg 0,4. Jag tror oddsen är goda att den kommer inline…. vilket oftast innebär en axelryckning av marknaden.

Priskomponenten inom ISM Mfg och Non-Mfg pekar inte på någon stor överraskning på onsdag. Visserligen ökade lönerna rejält i april, MEN de brukar inte få så snabbt genomslag.

Sen tycker jag det är onödigt stort fokus på inflation egentligen. Låt säga att priserna på begagnade bilar kraschar, och drar med sig CPI siffran ner. Är allt frid och fröjd då eftersom siffran i rent teknisk bemärkelse är bra? NEJ, säger jag. Jag skulle egentligen säga att inflations siffran inte är det viktiga kring inflation, utan kombinationen av tillväxt + jobbskapande + löner. Dvs löner som inflationsbärare är viktigare än inflationssiffran själv. Sen kan man inte bara stirra på löner eftersom de är starkt lagging då de behöver först en stark arbetsmarknad, som i sin tur kräver en stark konjunktur…. så lönerna är väldigt sena på pucken. Å andra sidan, om alla får fina lönehöjningar under första halvåret, så innebär det att de ALLT ANNAT LIKA har bättre köpkraft inför andra halvåret än om löneökningarna uteblivit. Sen funkar det inte så i praktiken då stigande priser och ökade räntekostnader oftast äter upp köpkraften. Men ändå!

Vi vet idag att Core Goods inflation drar siffran nedåt. Men det är rätt ointressant. Vi vet idag att datan för hyror och Shelter är höga, vilket gör inflationen högre, men även det är tämligen ointressant då amerikanska hyror laggar bostadspriserna som laggar räntorna. Så den är superduper sencyklisk. Två faktorer, en som lyfter inflation, en som sänker. Båda är typ ointressanta!

För mig handlar inflation om löner, som handlar om jobbskapande. Jobbskapande handlar om Tillväxt i ekonomin. Vill du döda inflation strukturellt, döda lönerna, vill du döda lönerna se till att arbetslösheten tar fart. Vill du skapa arbetslöshet, så måste du skapa recession. Inflationen handlar inte om datapunkten, den handlar om låg- eller högkonjunktur!

Senare i veckan har vi även US PPI samt Prel Michigan…. så ganska lugnt. Brott ner från 4050 indikerar test av 4000ish. Brott av detta indikerar 3800/3600. Brott av 4170 indikerar test av 4300ish. Allt mellan 4050-4170 är fladder konsolidering. Dollarn är fortsatt svag… bra för börs. Vix studsade från nedtryckt nivå men har kommit ner igen. Känns ovisst på kort sikt! Men om jag måste välja sida så säger jag upp, och anledningen är hur stark marknaden var i fredags trots datan. Visst, rekyl var på sin plats efter några dagars nedgång. Men lönedatan var inte kul. Men ingen verkar bry sig!

—————- onsdag

Inflation idag, väntas 0,4 resp 0,4 MoM% på både core och headline. En inline siffra och marknaden borde ta det piano. En hög siffra kan få marknaden att tappa ner mot SPX 4000. En låg siffra kan sparka igång en rörelse mot 4300.

Både Core och Headline inflation kom in som väntat på 0,4/0,4. Marknadsreaktionen uteblev. 0,4% i månaden är nästan 5% i årstakt, vilket lirar med löneläget i USA. Detta gör ju inte FED så glada, men de tror att 5% styrränta sipprar i genom under senare delen av året. 5% ränta till 5% inflationstakt ger 0% realränta. Från att ha varit starkt negativ under ett tag börjar den röra sig uppåt vilket gör en ränteplacering mer attraktiv allt annat lika. Många menar att aktier gynnats av negativa realräntor senaste halvåret, men i takt med att inflationen trendar nedåt så blir aktier allt mindre intressant. Det är ju en rätt intressant tanke att låga inflationssiffror skulle börja tas emot negativt av marknaden.

Räntorna har inte rört sig mycket, men dollarn visar ändå vissa tendenser på att vilja stärkas. Det är tidigt, men det skulle inte vara bra för börsen säger jag.

Annars kan man krasst konstatera att börsen väntar sig ingen recession i korta perspektivet. Den väntas sig en nedgång på inflation, och med hyfsat bibehållen tillväxt. Jag ser två varianter där den kan få fel. 1, Nedgång av inflation JA, men fast under recession eller 2, inflationen visar sig vara sticky då lönerna inte vill komma ner för att jobbskapandet inte kommer ner, för att tillväxten håller sig, vilket innebär att nuvarande räntor inte ger tillräcklig effekt. Båda de här alternativen borde vara dåligt för börsen.

1, SPX handlas till PE19 på peak earnings, den tar inte höjd för någon av de här

2, Yieldkurvan 10-2 ligger på -0,5%…. det pekar på sämre tider, men inte kraftfull recesion, och i synnerhet inte i när tid.

3, En US10yrs på 3,5% idag säger ungefär att FED kommer sänka ner till 2-2,5% styrränta vilket marknaden tror att de gör när inflationen faller ner mot målet, samtidigt som tillväxten är låg men stabil. Detta är en diskontering av ett Goldilocks scenariot, som inte tar höjd för alternativa scenarior ovan.

Håll koll på dollarn nu säger jag bara ….

US PPI i eftermiddag!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till INFLATION

 1. Pingback: INFLATION - Finansfeed

 2. Johan skriver:

  Följt bloggen ett tag och får säga att dina inlägg är mycket läsvärda – framför allt hur du presenterar dina tankar på ett begripligt sätt inom makro.
  Undrar lite hur du ser på AI:s intåg på finansmarknaderna, mer specifikt inom perfekt prissättning och om du tror att vi börjar röra oss åt det hållet? Samt även när och hur det skulle kunna uppnås? Tänker om det blir ett vedertaget verktyg för analyser, eller analytiker för egen räkning, bör informationen som speglar prissättningen bli mer symmetrisk och därmed mer perfekt. Samtidigt bör det vara svårt att uppnå en helt perfekt marknad då irrationella människor är inblande, men tänker att den inblandningen minskar över tid. Möjligen blir då in- och utflöde något som kan skapa rörelser, men även det borde prognosticeras genom bearbetning av data.
  Lite tankar från en lekman^^.

  Keep up the good work!

  • GaStan skriver:

   Tusen tack,

   Dessvärre är nog detta utanför mitt kompetensområde, men inser att det är något man behöver lära sig och förstå…

   Men mina enkla tankar är:

   1, vi har ju haft algos i några år som handlar av sig själva i marknaden, och ibland gör livet surt för oss vanligt folk. Dock handlar det om korttids trading och är inte så fundamentalt! Det är en typ av AI har jag förstått, åtminstone när det kommer till amerikanska hedgefonder.

   2, AI inbryt på själva finansmarknaderna är redam här och ökar. Många jobb kommer att eraättas. Jag använder själv en produkt som samlar all info om ett bolag, inkl alla tillgängliga analyser, och som 1, sammanfattar men även 2, drar slutsatser

   3, men det är fortfarande utifrån tillgänglig information… har fortfarande inte stött på någon som klarar av att se in i framtiden. Framtiden är fortfarande oviss oavsett om man frågar en AI eller en analytiker. Men det är klart att man kan göra mer eller mindre kvalificerade gissningar, och ställa dom i relation till vad som är inprisat. Hursomhelst borde en AI robot ha bättre förutsättningar och tröska all tillgänglig data än en analytiker. Samtidigt kanske en analytiker fortfarande se hur 1+1=3 medan en dator fortfarande landar i 2. Jag vet inte faktiskt!!!

   När det kommer till den snabba korttidshandeln så ligger redan idag algosarna före en enskild trejder!

   En intressant tanke är att saker och ting som händer i framtiden, och som var okända för oss, väldigt ofta går att förklara i efterhand. Så frågan är om informationen finns därute? Det handlar bara om att fånga allt och dra rätt slutsatser. Å andra sidan kanske det är myclet som INTE inträffar, trots att datan om man hade den, och drog slutsatser hade kommit fram till detta. Sånt går ju inte att mitbevisa.

   Typ, att usa invaderade och dödade Sadam Hussein var ju ett misstag, med alla dess följdeffekter. Men som Bush brukar säga… hur kan någon vara säker på att Saddam inte skapat problem om vi låtit honom och Irak vara i fred. Vad hade en AI robot kommit fram till, hade den kunnat dra rätt slutaatser i båda fallen. Det går ju inte att kontrollera i efterhand efter ett val leder till en följdeffekt, och då får vi aldrig veta vad alternatvet hade varit…

   • Östergren skriver:

    Efter drygt 30 års handel kan jag bara hålla med.
    Min kortsiktiga trading är nere på 10% i omsättning mot tidigare då AI tar det de vill ha.
    Långsiktigt tror jag fortfarande att det finns stålar att tjäna utöver index för en duktig analytiker.
    Hörde en lustig grej förra veckan gällande AI. De härjar även inom travsporten och läser av program och räknar ut sannolikhet. Tydligen ska det fungera för de som sitter på den bästa programmeringen i landet.

 3. Mikael skriver:

  Ryanair köper 150 st (!) av Boeings största plan.
  Vilken lågkonjunktur vi har..

  • Lars skriver:

   Tror du blandar ihop långsiktiga investeringar och privat konsumtion.
   Låter som att du svettas över din risk just nu. Kanske dags att minska lite så att du inte ligger fullt investerad. Fina köpmöjligheter kommer, var så säker. Lita på Jonas som så många gånger har haft rätt. Personligen är jag mest irriterad över att jag ignorerat hans karta och gått bort mig flera gånger. Gör inte det misstaget. Sen är ju timing en annan sak, men grovt sett kan du lita på dessa eminenta makroanalyser som ges här.

   • Mikael skriver:

    Var detta svar till mig?
    Om ja, så svettas jag inte över risk. Jag har väl kontrollerad risk och ser saker lite annorlunda. Vi har både köpare o säljare i marknaden, och jag har varit köpare sedan oktober.
    Jag ser ( tror?) att makro laggar mot pris.

   • GaStan skriver:

    Jag håller med om att pris leder makro, precis som att makro leder bolagsvinster, MEN utifrån dagens pris kan man härleda vad marknaden säger om framtida makro, och där tror åtminstone jag att marknaden ”dvs pris” har fel.

 4. andersk skriver:

  Apropå ingenting… USAs skuldtak, är det relaterat på något sätt till långa bonds?
  Jag är inte tillräckligt kompetent att förstå hur tex TLT (20-åringen) hänger ihop med eventuella problem med skuldtaket. Trots min inkompetens så äger jag bonds just nu, haha.
  Är det något som riskerar att påverka positivt eller negativt?

 5. Tim skriver:

  Tja Jonas!

  Nu blev jag nyfiken….

  2, Yieldkurvan 10-2 ligger på -0,5%…. det pekar på sämre tider, men inte kraftfull recesion,

  Hur och varför gör du den bedömningen inte kaftfull?

  Den har har inte börjat branta så vi är överens om att recessionen inte är imminent men övrigt är jag riktigt nyfiken på din take om inte kraftfull.
  Tack!!

  • GaStan skriver:

   Du kan titta på hur inverterad den varit historiskt, och 0,5 är inget extremt…

   Men viktigast är nog 10-åringen på 3,5%… prisar knappast in recession utan snarare soft lading och styrränta runt 2%.

   Sen tajming mässigt som du säger så börjar den branta, (för att kort räntor faller brant) när vi står på randen till recession… då korträntorna börjar prisa in styrräntesänkningar.

   • Tim skriver:

    Yee man men det är nuläget du beskriver om.

    Stora bilden räntemarknaden visat säger något annat i min bok än med din förklaring.

    Tittar vi första vecka i mars (2 månaders sen) har vi 110 ish punkters invertering. Det är en outlier!! Vad sa den då framtiden, det är den största inverteringen på 40 år sen början på 80-talet. Sen har jag haft svårt att hitta evidens på storlek på inverteringen korrelerat till recession.

    Nog om det detaljer! Vi är kommer dit, recession alltså.

    Och en mild sådan om vi tänker -20 % eps ger oss ca 225x 0,8 x 16,5 (p/e recessionary) = 3000 ish.

    Kanske är det inte svårare än så.. Inshalla.

    Keep up your good work. Tack!

   • GaStan skriver:

    Du har rätt… svårt att dra några exakta slutsatser fr yieldkurvan

    Håller med om värdering!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.