Dagens skörd

Gårdagens S&P nedgradering av USAs kreditstatus var en ICKE nyhet. Men nedgraderingen i sig är ju historisk, det var 40 år sedan sist!

Jag fortsätter att fokuera på,

1, Vinsttillväxt, dvs marginaler, dvs ökade kostnader, dvs INFLATION
2, Vinsttillväxt, dvs efterfrågan, dvs högre priser på Esentials (el, bensin, mat) trycker bort efterfrågan från andra varor, dvs INFLATION
3, Vinsttillväxt, eftersom arbetslösheten är hög leder inte inflationen till högre löner som det ser ut i dagsläget, vilket gör att folk får det först sämre, sen till slut får en deflatiorisk effekt. dvs INFLATION

Högre Inflation gör det också svårt för FED att stimulera och tids nog måste de höja räntorna. Då får man hoppas att inte INFLATIONEN kommer ensam utan hand i hand med sysselsättning och bättre konjunktur.

Låt oss ta en titt,

Men faktum att core inflation (ex boendekostnad) har varit väldigt stabil

så lagom till att mat- och energi priser lugnar ner sig under 2H11 (som är deflatoriska då de inte driver upp lönerna) ja då kommer något ännu värre, boendekostnader, som exempelvis hyror. Högre hyror gör alternativ boendet, dvs äga sitt boende, mer intressant vilket kan få huspriserna att gå upp, vilket kan leda till ökad utlåning, vilket leder till ökad konsumtion… och vips börjar vi få lite lönebildning, och vips börjar vi se core inflation stiga på riktigt. Men detta sker, tack och lov, inte över en natt.

Min poäng är att högre mat och bensin priser inte trycker upp 1, core inflation och 2, därför känner sig FED ganska relaxa med inflationsuppgången så här långt.

och att i steg två kommer en typ av inflation som ingen pratar om idag, men som är den som kan vara riktigt farlig för FED/räntor och tillväxt.

Varför ältar jag om inflationen, jo för beroende vilken typ av inflatin det är och hur den utvecklas påverkar våra räntor. Inflation påverkar tillväxten i Tillväxtmarknaderna (dragloket i världsekonomin) och Räntorna påverkar USA och Europa på många sätt (genom att folk är belånade). Detta sammantaget får effekter på företags försäljningssiffror, marginaler och slutligen vinster och vinsttillväxt. Dessutom påverkar räntorna värderingen på aktier i nästan ett linjärt samband över tiden!

Alltså påverkar inflationsutvecklingen börsutvecklingen i slutändan på ett sätt som är bra mycket viktigare än Japan, Portugal och Libyen tillsammans.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens skörd

  1. Birkastan skriver:

    http://www.morningstar.co.uk/uk/markets/newsfeeditem.aspx?id=138501957963609

    Dollar boost efter QE2 att förvänta sig. USD/SEK gjorde ett ryck i går efter s&p nedgraderingen, dock fallit tillbaka för dagens handel..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.