Lugn vecka på datafronten

OMX hackar lite idag. Tror ändå det finns relativt goda chanser för en rörelse upp mot 1780-1800 senare i veckan, eller nästa. Detta synonymt med att SPX tar ut ATH och kanske skjuter över med en procent eller så. Men på det stor hela är jag inte särskilt positiv som ni säkert vet. Något typ av korrektion är att vänta närmaste två månaderna.

Från Kina kom det handelsdata som visade att exporten ökade med 7,2% juli mot väntat -0,2 och fg 0,5. Har inte detaljerna, men det är väl inte orimligt att omvärlden nu börjat vakna till liv och lagernivåerna har blivit lite låga på sina håll och det är dags att öka. Importen kom in på -1,4% mot väntat + 1,0 och fg 2,7%. Typ inline. Visar att Kina mår OK, men inte mer. Kina skulle som så många andra länder behöva ett USA+Europa med drag under galoscherna.

Vinsterna i USA landade på -15% under Q1. Från början trodde jag de kunde bli så svaga som -70 till -80% under Q2. Sen skvallrade datan om annat så jag började tro på -40 till -50%. Efter en stark säsong ser de ut att bli -35%. Det gör att hela 1H20 landar på -25%.

Under Q3 och Q4 trodde jag innan på flat YoY. Nu ser Q3 ut att blir -15 till -20. Q4 lär bli 0 till -10%. Q4 är osäkert beroende på hur restriktionerna ser ut i USA. Alltså 2H20 kan bli mellan -15 till -7,5%. Säg i snitt -10%. Det är tio procentenheter sämre än tidigare förväntningar…. det borde ge en viss bismak åt marknaden. Lägg till Biden och vikande surprise index på det….

Året lär sluta på -15%, som sämst -20%. Det ger 135-140usd i EPS för SPX. Givet att SPX handlas på 3350 blir det PE24+. Å andra sidan skiter marknaden i 2020. Det är nog mer 2h20 och 1h21 som är relevant. För 2021 tror jag på EPS 180-190. Det ger PE 17,6-18,6. Det är billigt. Men marknaden prisar inte in 2021 ännu så verkligheten ligger mer mitt i mellan.. typ PE 20-22. Det är inte too juicy heller. Relativt räntor då? Jo då blir det bra…. men ska du jämföra goda vinster framåt, så får du ta in högre räntor framåt. Typ i linje med core inflation…. då ser det inte lika bra ut heller längre.

I veckan har vi inget livsavgörande. Lite mer Kina data. Inflation från USA och Sverige. Retail sales i USA. Prel Michigan. I vanlig ordning jobless claims, US Covid data….. och eventuellt nån nyhet kring Fin Stim paket….. tbc

Njut av sommaren

—————–

Starkt idag tisdag. Givet min tekniska syn på SPX att den borde kunna ta ut ATH och till och med passera det, och ge en falsk köpsignal, så reviderar jag upp OMX från 1780-1800 till att det faktiskt kan nå 1825/1835 rent tekniskt. Men som sagt… vi står inför rekyl på ca10% så det gäller att fundera över den övergripande risknivån i portföljen. Alla säljsignaler i USA ska tas på stort allvar….

 

——-

Vad hände där egentligen? Biden utsåg sin vice President och marknaden fick spel. Börserna föll , dollarn stärktes och Vix steg. Vi kan ha sett toppen för den här gången. Jag är osäker. Hyfsat Snygg dubbeltopp i så fall, både i Omx och Spx. Vi får se var det tar vägen nu. OMX har stöd kring 1755 och 1735 i första hand…

——

spännande läge. Det var tydligen inte vice president Harris, utan avsaknaden av ökade stimulanser, som fick marknaden att skaka till igår. OMX stängde gap och gjorde dubbeltopp. SPX tangerade ATH. Håller dollarn på att bilda omformation och bottenläge inför en förstärkning, vilket skulle vara synonymt med fallande börs och stigande VIX. Svårt att säga. Jag tror det. Men kan säkert fint innan. Kommer en Risk off vara förenligt med stigande räntor, precis som senaste tidens stigande börs har varit förenligt med fallande räntor… lite märkligt det där. Guldet korrelerar fint med räntorna. Problemet är att jag brukar vara van vid svag börs, fallande räntor, stigande guld. Men nu har vi fått stark börs, och detsamma.

Från Sverige kom inflationen, CPIF ex energi in på 1,5% YoY mot väntat 1,2 och fg 1,3… lite märkligt det där. Kronan stärks, ses som ett styrketecken i ekonomin. Har inte alla detaljerna, får återkomma.

Från USA kom core CPI in på 1,6% YoY mot väntat 1,1 och fg 1,2. Samma fenomen!

Vad gjorde man i juli? Passade man på att höja priserna när efterfrågan kom tillbaks? Jag fattar att man kanske drar ner på ”covid19 ta två betala för en Mars-Maj rean”. Men detta är prisökningar YoY…. kände man att efterfrågan, både i Sverige och USA, blev så stark att man passade på att höja priserna lite extra för att kompensera för försäljningstappet under våren, under parollen ”går det så går det”??? Får återkomma!

Igår tisdag visade US Covid datan på 55,000 smittade och 1,500 sjuka…. hmm inte jättebra tal faktiskt. Vi har ju gått från våg 2 uppgång, till peak, och nu nedgång… men gårdagens siffra pekar snarare på utplaning. Men det är bara en siffra. Räkna med fulla restriktioner i augusti och september. Troligtvis även oktober. Jag tror inte kommer lätta förrän smittade kommer ner mot under 10,000 om dagen och max 200-300 döda per dag sett som 7-dagars rullande medelvärde. Dit har vi en bit kvar. Q3 ser kört ut… kom BNP tillväxt in på -9% i Q2 så lär den bli minst hälften i Q3. Om inte mer. Multiplicera det med 4X och du har vinsterna för Q3 YoY.

USA öppnar strax… vi står verkligen och väger. Spännande!

—————————-

GULD

Jag är absolut ingen expert på Guld, men jag får en del frågor och många är intresserade av den glimrande metallen. Inte så konstigt när den står på ATH.

Min syn på guld har alltid varit att det är ett alternativ till pengar. Dvs om du sitter på en dollar så har du alltid möjlighet att investera den till rådande ränta. Om det är bankränta eller 10-årig statsobligation spelar inte så stor roll egentligen. Om avkastningen sjunker, exempelvis om räntan går ner, eller inflationen stiger, dvs realräntan sjunker så blir detta alternativ allt annat lika MINDRE intressant, och då blir alternativet, GULD, mer intressant. Så fallande real ränta är lika med stigande guld pris. Egentligen kan man förenkla och säga, fallande räntor är lika med stigande guldpris. Men mer om detta senare.

Jag gjorde en körning där jag tittade på dels SPX och Världsindex med återlagda utdelningar och jämförde med Guldpriset. Generellt kan man säga att är det en Bullmarknad på börserna, så är det mest sannolika att aktier går bättre än guld. Guld är alltså inte ett substitut till aktier. Däremot går guld bättre än börserna när de faller. Alltså skulle guld kunna utgöra ett komplement i en portfölj.

Det mest klassiska ”komplementet” i en portfölj är Räntor. Dvs när börserna kraschar och man är orolig över sämre tider så sjunker räntorna, och då stiger priset på statsobligationer. Företagsobligationer tenderar att gå sämre än Statsobligationer i dåliga tider då spreadarna stiger. Företagsobligationer går bättre än Statsobligationer i goda tider, men då går samtidigt Aktier bra, klart bättre än Företagsobligationer faktiskt. Så rent avkastningsmässigt förstår jag inte varför man borde ha F-oblisar egentligen. Egentligen vill du bara ha dem som komplement till aktier om du tycker aktierna gör portföljen för volatil.

Men tillbaks till Guldet. Om guldet är ett komplement till aktier, precis som statspapper, och guldet stiger i pris samtidigt som statsobligationerna gör det, så är ju frågan, vad är bäst av Guld och Statspapper? Vilken är bäst av de båda?

Jag tittade på hur en portfölj bestående av den Amerikanska 10yrs obligationer utvecklats relativt guldpriset. Från 2002 till 2011 som presterade guldet avsevärt bättre än statsobligationerna. Från 2011 till 2016 så gick statsobligationer bättre. Mellan 2016 och 2018 var det jämnt skägg, och sedan 2018 går guld bättre.

För att bedöma vad som är bäst, måste man egentligen räta ut två saker.

1, Är det tänkt som en bestående hedge i portföljen. Dvs är tanken att man ALLTID har en stor sudd räntor ELLER guld i portföljen, och det är frågan vilken man ska ha och när.

2, eller är tanken att man bara ska ha Guld Eller räntor när aktiemarknaden förväntas gå dåligt. Om det är det senare så är det mer intressant att se vilken av dem som gått bäst i Bear markets på börsen och försöka förstå varför. I det andra fallet handlar det mer om strukturellt försöka förstå när man ska ha den ena eller den andra, oavsett hur aktiemarknaden går.

Jag tycker ju personligen det senare är intressantast, då jag anser att man ska ha aktier när risk/reward är rätt, och givet att den är rätt, så lär den outperforma allt annat, och egentligen är guld/ränte valet bara intressant när man INTE ska ha aktier. Därför bör man förstå vilken som är bäst i Bear markets.

När jag tittar på IT-kraschen 2000-2003, Lehman kraschen 2007-2009 eller mini baissen kring 2011 och 2015-16 så spelade det inte så stor roll om man hade guld eller räntor. Det var ungefär lika bra. Det intressanta är senaste två åren. Dels hade vi trade war baissen 2018 och nu senast Corona. Börserna handlas ju förvisso nära ATH men sett till senaste två åren har världsindex gått ungefär 10% och SPX nåt bättre. De senaste 2 åren har inte varit baisse, men avkastningen har varit medioker. Guld har gått, som sig bör när aktier inte levererar, klart bättre. Guld har också gått klart bättre än en portfölj med 10-åriga statsobligationer, som också har haft en fin utveckling. Guld i portföljen senaste två åren hade avsevärt höjt din riskjusterade avkastning.

Men hur ska vi tänka framöver?

Tror du på en Bull market framöver på aktiemarknaden så tror jag guldet får svårt att hänga med. Särskilt mot bakgrund av att räntorna kommer röra sig uppåt och det är som sagt negativt även för guldet.

Men tror du på en björn marknad kommande året så ska man helt klart ha guld eller obligationer. Frågan är vilken? Jag tror på guld. Anledningen är att FED inte kommer att gå på negativa räntor. Det finns väldigt lite stöd att det hjälper. Den enda positiva effekten av negativa räntor är genom valutakanalen, och jag är inte säker på att en kraftig dollarförsvagning skulle hjälpa Amerikanska ekonomin särskilt mycket. Då är det annorlunda för export länder som Sverige och Tyskland. I USA tror jag mer man kör på kreativa varianter av QE i ett Bear scenario. Så givet att räntorna inte kan gå ner så mycket, givet misstroendet mot ökad QE i ett sånt scenario, så har Guldet goda chanser att slå en obligationsportfölj med statspapper.

Så tror man på Baisse kommande 12 månaderna, överväg Guld

Nu tror jag inte på Baisse, utan tvärtom ett starkt 2021, vilket om det stämmer lär pressa upp räntorna, och då ska man vare sig ha guld eller räntor. Då ska man ha aktier. Men detta är en annan diskussion.

Det intressanta med guld är att det finns en så stor grupp som älskar det, och en sån stor grupp som dissar det. Men båda verkar ha fel. Dvs Guld älskarna förespråkar att man ska ha guld alltid, men det är inte så smart när aktiemarknaden går bra. Guldhatarna tycker guld är lite hittepå och obligationer the real deal, men det stämmer inte heller. Guld verkar vara en minst lika bra tillgång som räntor när aktiemarknaden går dåligt. I en långsiktigt pensionsportfölj där man alltid har en andel trygga tillgångar som ett komplement till aktier för att få en viss riskprofil, så har guld haft en positiv inverkan på den riskjusterade avkastningen. Det finns till och med goda skäl att tro att guld kommer att gå bättre än räntor framöver OM börsen går dåligt. Går börsen bra däremot, då ska man vare sig ha guld eller räntor.

Vissa säger att man ska ha guld med tanke på vad FED gör och vi skulle få en systemkollaps där dollarn kraschar. Det är ett väldigt spekulativt resonemang som jag inte vill gå in på här. Men jag undrar lite lätt, guldet prissätts ju i dollar. Om ingen vill ha dollar, pga systemkollaps, varför skulle nån vilja sälja guld i utbyte mot dollar. De som tror på detta förespråkar ju fysiskt guld, och i ett sånt läge byta guld mot varor. Då alla andra valutor har havererat. I ett sånt läge vet jag inte om min fysiska guldreserv gör mig så mycket gladare. Då äger jag nog hellre en bit mark som jag kan odla på och som mina djur kan beta på. Ni fattar… det här är en annan grej.

Notera här att valutan inte spelar nån roll, då jag jämför guld som prissätts i dollar, med Amerikanska statspapper som handlas i dollar, och SPX som handlas i dollar. Dollar/SEK för en svensk investerare är en annan diskussion.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag ingalunda är nån expert på denna ädelmetall, utan det bygger bara på några helt enkla observationer 20 år bak i tiden. Det finns säkert många aspekter som jag missat och jag ber er ha överseende…. jag måste ju skriva nåt en datafattig dag som denna.

—–

Claims kom in lite bättre än väntat och trenden ser ut att vara på rätt väg. Pre Corona fick ca 1,7m jänkare stöd, när Corona peakade var det 25m, nu är det 15,5m. Så visst är det en avsevärd förbättring. Men det är fortfarande 13,8m claims ner till pre Corona. Som jämförelse kan nämnas att pre Corona var det ca158m sysselsatta i USA…

Det har även kommit in data från Kina. Detaljhandeln landade på -1,1% mot väntat 0,1% och fg -1,8%. Industriproduktionen kom in på 4,8% mot väntat 5,0 och fg 4,8. Rätt stabila siffror… Kina i en Corona värld liksom!!

US Covid19 kom in på 55k och 1,280 döda…. dåligt momentum nedåt i den nu.

Sentimentet är väldigt uppskruvat nu

https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

Hade bara VIX legat på 13 istället för 23 så hade vi slagit i taket. Ska Vix dit? Eller är det marknadens sätt att säga att det finns en tail risk i marknaden som många är beredda att betala lite extra för…. jag lutar åt det senare!

Retail och Michigan i em.. tbc

…………….

Retail sales kom in lite sämre på totalen, men lite bättre ex bilar/bensin. På det stora hela kan man säga att privatkonsumtionen var lika stark i juli som i juni. Jämfört med juli förra året var den upp 2,7%. Min tolkning är densamma som för mycket annan makrodata. Dvs under juli började man öka restriktionerna igen, men det fick inte mycket till effekt, och det är egentligen förrän i augusti, dvs nästa siffra, som vi kommer se fullt genomslag av nuvarande restriktioner. Extrapolerar datan till BNP, Sales och vinster under Q3 så kommer juli vara en bra månad. Men Augusti och September lär inte vara det. Å andra sidan räknar ingen med att Q3 blir lika dålig som Q2… På BNP nivå -4 till -5% YoY mot -9% i Q2… vinsterna följer detta med en kvot på 4X ungefär.

Prel Michigan kom precis in på 72,8 mot väntat 72,0 och fg 72,5. Det är fortfarande en klen siffra om man ser till nivån totalt sett. Det är nulägeskomponenten som var lite starkare. Förväntans delen är fortsatt svag. Rätt intressant att nulägessiffran ändå håller sig givet att de flesta stater ändå ligger under retriktioner. Kanske har inte denna Våg 2 av restriktioner lika stor inverkan som förra. Men faktum kvarstår… om USA inte gått in i Våg 2 (som egentligen bara är en variant av Våg 1 om man ska vara petig) så hade såklart datan fortsatt upp…

I nästa vecka kommer Philly FED, Empire Mfg, och Flash PMIs…. ska de också visa sig motståndskraftiga? I så fall kan börsen få det svårt att gå in i rekyl läge på allvar. Time will tell.

Trevlig helg

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Lugn vecka på datafronten

 1. Christer Sjöström skriver:

  Tack för dina tankar,
  -Känns som en korrektion ligger runt hörnet -vad förväntar du dig, ett rejält nedställ eller en smärre rekyl ?

  • GaStan skriver:

   Tack för att du läser-.. jag började baissa redan den 20/7 https://kortsikt.com/2020/07/20/sannolik-urtoppning/ för tidig som vanligt…

   Får återkomma till vilka nivåer som gäller när det väl börjat med give and take 10% känns inte orimligt. Tror det finns goda skäl för korrektion, men många goda skäl till varför vi undviker krasch, dvs +20%, då 2021 sannolikt blir väldigt bra vilket marknaden kommer att ha i åtanke!

 2. Martin skriver:

  Många hoppas och tror ju på en V-shape recovery. Min känsla är dock där jag jobbar att det fortsatt under hösten kommer att vara lite ”handbromsen i”. Det är inte fullt ös som innan Covid. Alla är lite tvekande och avvaktande och det hör jag från kunder i de flesta branscher. Jag tror att Q3 och Q4 definitivt kommer påverkas av Covid, med största sannolikhet även Q1 2021. Jag är orolig över att aktiemarknaden tar ut recoveryn lite för snabbt, vad är din syn?
  Och jag tror snart att konkurserna i Leisure kommer. Jag tror tex Stordalen kommer att få stora problem med Ving och frågan är hur länge han överlever med tomma hotell.

  • GaStan skriver:

   Vi är inne i en V-shaped recovery… återhämtningen i de flesta länder när man lättar på restriktioner är starkare än någon trodde på i mars/april….

   Men visst har du en poäng… så frågan är om det kan bli ett dubbel V….. vilket i sin tur handlar om hur framgångsrikt man lyckas dämpa virusspridningen.

   Jag har precis ändrat min syn… vinsterna i USA ligger på -25% under första halvåret… jag trodde de skulle bli flat under andra halvåret. Nu tror jag de kommer bli ca -10%.. kanske nåt mer.

   Det finns många ex på problem företag, men även vinnande företag. Jag tycker INTE man ska utgå från produktionssidan i kalkylen, utan betalningssidan. Dvs kommer alla hushåll att kraftigt dra ner på sin konsumtion under andra halvåret? Det finns två grupper. De med inkomst, och de som tappat inkomst men får stöd. De statliga programmen ser till att den senare gruppen fortfarande får in hyggligt på kontot. Det är själva syftet med Fin Stim Pakten världen över. Så för enkelhetens skull kan du säga att alla har lika mycket på sina konton som tidigare. Då kommer frågan… vad händer med sparkvoten. Jag hävdar att de flesta sätter sprätt på stora delar av sina pengar fram till den 25e. Det som hindrar dem från att spendera är om de inte får lämna hemmet… restriktioner. Men om restriktionerna saknas så kommer de spendera mer. Ja, de bor inte på hotell eller åker till Gran Canaria… men de spenderar på ByggMax eller Kolmårdens Djurpark. De sitter inte den 24e i månaden med en hel drös kvar på kontot. Inte på aggregerad nivå i varje fall… Där är jag optimist. Men visst, länder som inför tuffa restriktioner, där folk får sparken med dålig A-kassa istället för korttidspermiterad med i stort sett full lön… ja då skiter det sig. Men gör dem inte det…. då kommer folk i vanlig ordning ha gjort slut på nästan allt den 24e…. och ur ett rent aggregerat ekonomiskt perspektiv skiter jag i om pengarna spenderas på Scandic eller Byggmax… pengar som pengar…

   • Martin skriver:

    Jag tror du har rätt angående privatkonsumtionen. Men företagens investeringsvilja uppfattar jag som betydlig mer tveksam, så de som är inom B2B sektorn kan gå tyngre.
    Hur ser du på PIGS? Eftersom de är så turismberoende, kommer vi att få skenande statsskulder igen och en ny PIGS kris på sikt?

   • GaStan skriver:

    ang B2B har du rätt, men långsiktigt är det inte ett problem, då det bara finns två slutkunder i vår kära ekonomi, du och jag samt staten…

    PIGS tycker jag synd… dels pga Covid19 och dels deras turistberoende.,,.. och att deras egna befolkning inte kan kompensera för det tappet, likt vi svenskar som tar Mallorca kassa och lägger på Ystad badhotell, samtidigt som vi tappar några campande Tyskar…

 3. Bödd skriver:

  Mycket intressant det du skrev angående guld. Min uppfattning är att de som är riktigt bull guld ( typ peter schiff) är för att de tror på en fiat crash och att en ny valuta isf blir knuten till guld samt att de tror på någon typ av hyperinflation/ devalvering i framförallt dollar pga alla stimulanser och att guld då är bästa skyddet. Vad tror du om dessa scenarion?

  • GaStan skriver:

   Det är ju en typ av system krasch scenarior/mega black swans… och såklart är det fullt möjliga. Jag förstår logiken bakom.. men det är inte så jag jobbar/tänker för det blir nästan religiöst med allt vad det innebär…

   En systemkollaps kan hända, och där allt nollställs. Men i så fall lär man inte vakna på morgonen stoppa några guldklimpar i fickan, och gå och köpa en latte på väg till jobbet. Jobbet finns inte, latte stället finns inte… och jag är inte säker på att dina guldbitar gör nån skillnad…

   Kraschar alla Fiat currencies så har vi nåt annat

  • PKo skriver:

   Valuta knuten till guld blir evig deflation iom att ingen gör mer guld och befolkningen och ekonomin nog växer? Inget sannolikt scenario rimligen/förhoppningsvis? Men han kanske är näste GOP president kandidat…

 4. Intressant inlägg, som alltid!

  Guldet går bra nu, men samtidigt tappar dollarn i värde mot exempelvis svenska kronan. Så guldpriset i SEK kanske legat mer stabilt sista tiden, jag vet inte. Men det jag tänkte på är om det kanske finns något stabilt orubbligt att jämföra priset på guld, olja, valutor, börskurser eller vad som med för att kunna se vad som verkligen ändrar sitt grundläggande värde? Har verkligen guldets grundläggande värde stigit nu eller är det bara inbillning?

  Finns det kanske något index man kan ha som jämförelse för att få ett ”verkligt” globalt ekonomiskt värde på exempelvis dollarn eller guldet? Eller är det i ekonomi precis som i fysiken att allt är relativt? Vi svenskar gör kanske bäst att jämföra allt med värdet i SEK? Hur ska man tänka?

  • GaStan skriver:

   Du ska aldrig titta på guldet i svenska kronor. Alltid i dollar. Hur den står i kronor har att göra med vår valutakurs mot dollarn vilket är en annan historia. Guldets värde drivs av alternativ avkastningen på pengar. I det här fallet dollar. Så om Amerikanska räntor stiger, så kan du förränta din dollar bättre och vill därför inte hålla guld. Då sjunker priset på guld. Om räntorna sjunker, så vill du ha guld, varpå priset stiger. Som nu senaste tiden. Även om inflationen stiger så är det allt annat lika positivt för guld, och tvärtom. Kombinerar du ränta och inflation får du real ränta. Sjunker real räntan så stiger guld och tvärtom.

   Riktningen på guldet är alltså rätt lätt att förstå…. däremot tycker jag det är svårt att fastställa den korrekta nivån.

   Börskurser är en funktion av framtida vinster och diskonteringsräntan

   Oljan är en funktion av utbud och efterfrågan, givet dess pris och nytta. Dvs om priset för bensin skulle gå till 10,000kr litern så kommer ingen att köra bil, då sjunker efterfrågan, varpå producenterna kommer att sänka priset för att möta efterfrågan.

   Priset på en valuta, säg SEK/EUR är en funktion av Realräntespreaden mellan Europa och Sverige.

   Valutor är ju ett relativspel, och därför är även guldet det, då det indirekt prissätts av samma variabler.

 5. Bertk skriver:

  Det sista du skrev, betyder det att du är inte lika övertygad om rekyl , för du skrev flera gng tidigare att ca 10% rekyl i aug/sept var ditt mest troliga scenario?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.