Corona fears fortsätter!

Börsen fortsätter att rasa mot bakgrund av Corona…. C-vågen rätt och slätt! USA visar vägen, och i synnerhet Coronas påverkan på de Amerikanska hushållen. Alla förstår att det som händer i Italien kan hända i Usa.

Amerikanska 10-åringen ligger på ca0,5% och prisar in ytterligare sänkning av FED med 50 punkter. Feds sänkningar hjälper inte… det vet vi. Det stora skälet ur Feds perspektiv är om dollarn stärks för mycket. Det gör den inte än så länge.

Kommer Riksbanken att sänka? Det hjälper liksom inte någon. Därför Klart tveksamt. En stark krona kommer få dem att sänka. Än så länge är den inte särskilt stark! Skulle ECB sänka så kan Riks också göra det. Återigen av valuta skälet. Men ECB tittar på samma sak som Ingves, fast mot dollarn då.

Rent generellt tror jag mer på likviditetsåtgärder som QE och i form av finanspolitik som gör att vi kan undvika varsel och liknande.

Oljan rasar, vilket inte är så konstigt med tanke på att OPEC och ryssland inte kommer överrens om produktionsneddragningar. Balansen mellan utbud och efterfrågan är mycket känsligare än många tror. Om efterfrågan förväntas falla, och man inte möter detta utbudsmässigt uppstår ett litet överskott. Det räcker för fritt fall i oljan. Så länge som parametrarna inte förändras finns det ingen anledning för oljan att vända upp! Många tycker nog att Ryssland är problemet här, eftersom de inte vill dra ner på produktionen. Men grundproblemet är såklart Coronas inverkan på efterfrågan. En följdeffekt av oljan är att vi kan få en kreditkris då stora delar av den amerikanska oljeindustrin sitter på obligationer. Ett annat problem är när oljenationer måste sälja tillgångar, typ aktier, för att täcka budget. För övriga världen funkar en oljepris nedgång som en skattesänkning. Men detta stimuli kommer med fördröjning. Detta stimuli har dessutom minskat i betydelse genom åren. Din soppakostnad i förhållande till disponibel inkomst har aldrig varit lägre!!!

Hotell och turism står för 3% av BNP i Sverige. Flyg och resor lika mycket. 6% alltså. Bokningar visar på en halvering bland hotellen. Mellan tummen och pekfingret skulle den här delen belasta svensk BNP med c3%. BNP under Q1 kommer inte vara kul. Men hur det blir för helåret går inte att säga.

I veckan kommer inflation från USA och Sverige. Viktigast i veckan blir prel Michigan Consumer Confidence på fredag…. frågan är hur de amerikanska hushållen förhåller sig till den här oredan. Det kan vara lite tidigt. Mer Confidence siffror kommer i slutet av månaden.

Är allt kört nu? Njae, det går att bygga upp ett rätt maffigt bull case, där man tänker sig att Corona blåser över under sommaren, och vi får en Catch up i tillväxt, samtidigt som vi finans- och penningpolitiskt har öppnat alla kranar. Tar man in allt detta… samtidigt tänker sig en Aktieriskpremie som är synnerligen attraktiv…. då kan man rätt lätt tänka sig en bulll resa man gärna vill vara med på. Men just nu känns det som det kan bli värre innan det blir bättre.

Tekniska stöd för SPX är cirka 2675, 2575, 2520 och 2330. Uppmuntrande ellerhur?

Recession-Trump blir inte omvald-Credit crunch…. jäkla dålig coctail ellerhur?

To be cont…

————————-

Jag vet att många är glada över Trumps och EUs finanspolitiska åtgärder. Missförstå mig inte. Det är bra, och de kommer hjälpa oss att undvika recession i utbyte mot V-shaped recovery. Och Kom ihåg, det var inget fel på den här ekonomin innan, den var på väg upp. Det är synd att människors rädsla för att bli sjuka ska tvinga in oss i recession. Om än kortvarig. Vi är värda bättre.

MEN, jag har ingen anledning att inte tro att vi är i nåt annat än C-fasen ännu…. även om jag såklart kan ha tvärfel.

1, VIX och 10-åringen har egentligen bara rekylerat på de senaste två dagarnas sjuka rörelse. De indikerar i dagsläget inget annat

2, Om C vågen väl var slut, så hade jag väntat mig mer tryck i uppgången idag. Kändes mer som rekyl.

3, De sentimentindikatorerna jag följer är rejält nedtryckta, och normalt sett generella köplägen, MEN är ännu inte på nivåer vi sett vid de senaste post Lehman bottnarna

4, Samma som föreg fast värderingsmässigt.

5, jag tycker inte heller att ”nyhets derivatan” riktigt har vänt. Tvärtom kan ju USA back fire om nu insjuknade tar fart, samtidigt som regeringen anses har gjort för lite, för sent.

6, inget klart kring priskriget i oljan… det har precis börjat och brenten kan lika gärna stå i 27usd om nån dag jämfört med 37 idag.

Min conclusion är att vi lika gärna kan handlas 10% lägre inom några dagar!

Samtidigt vill jag understryka att jag inte har några som helst ambitioner att träffa botten… då det i princip är omöjligt.

Jag vill även understryka att sannolikheten att tjäna pengar inom 12 månader om man köper idag… i stort sett är Bullet proof! Vi är i ett medellångt köpläge. Det är på kort sikt det är mer oklart!

Jo förresten. EUs paket om 25mdr euro (egentligen 8mdr fr början). Ni vet att det är 50euro per invånare typ. Okej jag vet… spola unga och gamla, men då är det kanske 100eur per invånare. Jo jag vet, inte alla hamnar i trubbel, säg 20%. Då är det 500eur. Det är ändå en tredjedels månadslön på McD….. hmmmm. Okej, det ska inte gå ut som lön för att undvika varsel… sorry, men matten blir samma sak ändå. Sjunker efterfrågan kommer bolag varsla för att rädda sig själva.. och då får staten betala a-kassa… eller får de inte varsla och då måste bolagen kompenseras. Samma pengar! Förhoppningsvis är Corona över i sommar och vi får en catchup på konsumtion… då spelar ändå inget av det här nån roll.

Godnatt

———————–

God morgon, här är lite bits and pieces…

Jag får mycket frågor om svenska bostadsmarknaden. Här är några snabba…

1, Folk lär ju vara mer återhållsamma på visningar, men jag tror inte det sätter sig på priset. Dock kommer antalet transaktioner att komma ner.

2, Så länge som arbetslösheten inte börjar dra så kommer inte bankerna bli oroliga över sina bolånelöften, utan de kommer göras i vanlig ordning och sätta priserna i det längre perspektivet. Precis som de brukar.

3, Av svenskarnas 3,300mdr i bolån ligger majoriteten i rörlig ränta. Det är förändringarna i den som styr våra månadskostnader. Prissättningen av den styrs av Stibor3m. Den har gått från 0,15% till 0,12%… dvs oförändrad. Corona har inte bidragit till lägre räntekostnader.

4, Priserna då? Den 5-åriga statobligationen har gått från -0,25% till -0,68%. Ett fall med 43 punkter. Motsvarande bostadsoblis har gått från 0,41% till 0,19%. Ett tapp på 22 punkter. Spreadarna har alltså ökat något, men likförbaskat har det gått ner vilket gör att kalkylräntan med fördröjning borde justeras ner, och därmed bevilja större lånelöften. Så på marginanelen är Corona positivt för svenska bostadspriser givet att bankerna inte blir oroliga för recession i Sverige med stigande arbetslöshet.

————-

Man läser ofta, nu kommer småspararna och säljer. De stora drakarna dumpar aktier. Men många av rubrikerna stämmer inte:

1, De flesta småsparare rör inte sitt pensionssparande. De sitter kvar i sina blandfonder upp och ner.
2, De stora pensionskapitalet rör sig också väldigt lite. De har sina placerings protokoll att hålla sig till.
3, Det känns som att alla säljer, men tänk på att bakom varje såld aktie finns en köpt.
4, De som driver flöden är algos, ETF handeln, spekulationskapitalet, teknisk trading där man ex justerar för belåning och marginaler, Short Sellers/blankare.

Så det är långt ifrån ALLA som är inne i marknaden och rör om…. det är ett fåtal som är väldigt aktiva av olika skäl.

—————————–

Jag har börjar zooma ut lite och tänka framåt…. I slutet av april/maj kommer Q1orna världen över att rulla in. De kommer ju på sina håll vara riktigt dassiga. Men frågan är hur Coronas utbredning ser ut i maj? Om VDn i samband med rapporten säger, JA Q1 var ju katastrof men nu går det åt rätt håll igen. Då kommer marknaden att se positivt på resultatet och justera Q2, och i synnerhet 2H20 efter detta. Nedgången JUST NU är alltså inprisning av rapporter som kommer om 2 månader. En svag rapport är inte samma sak som dålig aktieutveckling. Ni vet, sell on rumours, buy the facts.

Nej faktum är att jag tror att marknaden kommer att bottna ur och handla upp aktierna om derivatan i Corona vänder. Vad försöker jag säga? Jo att dåliga Q1or inte är en anledning att INTE köpa aktier. Skulle VD däremot säga… Q1 är dålig, och givet Coronas fortsatt utbredning under Q2 så kommer den också att vara dålig. Ja då finns det ju nedsida. Sen måste ju allt detta sättas i paritet med värderingen… så enkelt är det inte! Derivatan kring Corona är nyckeln här.

Problemet är ju inte viruset i sig. Det överlever vi. Problemet är om spridningen blir så stor att sjukvården inte har sängar till alla svårt sjuka. Då måste man begränsa spridningen, och då kan det bli karantän likt Italien. Sjuk eller inte. Är vi satta i karantän kommer vår ekonomin att gå dåligt, och det är mitt huvudbry.

Vi fortsätter att följa antal insjuknande. Kom ihåg också att Inte jämföra med Kina. Inget annat land satte in lika mycket prediktiva åtgärder som dem…

—————————-

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Corona fears fortsätter!

 1. Henke skriver:

  I det fall USA blir som norra Italien vad gäller Corona i kombination med deras sjukvårdssystem så kan det bli ordentlig tilt politiskt

 2. Jacob skriver:

  Tror du vi kommer se lägre räntor på bolån framöver? Bankernas argument vid höjningen var ju högre finansieringskostnader så nu kan man ju tycka att det finns rum för lägre räntor?

  • GaStan skriver:

   Vet inte ännu… den svenska 5 åriga statsoblisen faller… men om motsvarande bostadspapper gör det vet jag inte. Recession rädsla kan få spreadarna att stiga

 3. Welsh Corgi skriver:

  Tjena, ja långa fredag var inte så lyckat (skrap med foten, röda kinder, röd näsa). Men igs öppning på 1470 var rätt grym. Ett gap på nästan 160 punkter! Tror inte jag sett det förut (ok att gappet på termin var 130).

  Det är såna absurda rörelser nu att jag vet inte om jorden ska gå under eller (och då spelar det ingen roll) eller om det bara är ett grymt skämt ala 1987?

 4. Dividendify skriver:

  Nä, det är lite galet nu men jag snittar själv ner kontinuerligt. När det väl lägger sig så tror jag vi kommer att får se ett slingshot av guds nåde även om jag också tror det kommer att bli värre innan det blir bättre.

 5. Ludwig skriver:

  Jag var mer nervös tidigare, men nu känner jag mig konstigt nog mer lugn för varje katastroftweet och artikel jag läser. Nu känns det verkligen som folk tappat rim och reson fullständigt, Brukar oftast bli en rejäl urblåsning i slutet på en rekyl. Har gått fruktansvärt snabbt isåfall om det redan ska vara över, men någon gång måste man börja kika på hur mycket man tror vinsterna verkligen ska komma ner. Jag går in med min kassa på 20% idag, tackar och tar emot för att allt fallit på så bred från och att man troligtvis kan slå index i år något fruktansvärt med rätt stockpicking. Någon gång ska kapital som kräver avkastning in på marknaden igen då det inte finns någon annanstans nu med 10åringen under 0.5%. Har förutsättningarna någongång varit mer fördelaktiga för aktiemarknaden än just nu? För mig känns iaf risk/reward klockren nu.

  Och som alltid är det omöjligt att träffa botten men samtidigt blir direktavkastningen desto högre procentuellt om det fortsätter ner, samt ökar effekten på mina återköp av dessa utdelningar. Värt att tillägga är att jag investerar på lång sikt och har inte tänkt röra dessa pengarna inom en överskådlig framtid. Har tidigare varit en obotlig pessimist angående skuldsättningar/räntesänkning som konstgjord andning, men har svårt att tro att världen låter ekonomin självdö den här gången också. Festen rullar vidare och vi slutar året på plus.

 6. Richard skriver:

  Hej och tack för en riktigt bra blogg.

  Jag skulle vilja höra din tankar om hur du ser på Euro/Sek i ett kortare perspektiv 3/6 månader och i ett längre 12-18 månader? Efter en nedgång under slutet på året har den vänt uppåt igen. Vilken av valutorna gynnas i förhållande till den andra i en fortsatt miljö med Corona och en utvidgning(jag tänker Italiens finanser var ansträngda före utbrottet)?

  • GaStan skriver:

   Jag tror egentligen inte Ingves vill sänka för det hjälper inte. Men han sänker om ECB gör det, eller Sverige blir nya Italien. Samtidigt är Sverige mer könsligt för minskad världshandel än Europa i stort. På kort sikt lär den hålla sig kring 11kr.

   På 12-18 m tror jag vi har skakat av oss Coronas effekter… och gummibands effekterna lär gynna Sverige varpå den börjar röra sig mot 10kr.

   Är världen i djup recession om 18 månader med hundratusentals döda… då är valutan ditt sista problem

 7. Leif Andersson skriver:

  Hur mycket tror du vi kan ha kvar på nersidan? Såg en teknisk analys om avstämning av botten runt julen 2018 på OMXS30 1400 som en potentiell lågpunkt.

  • GaStan skriver:

   Bra fråga… senast vi hade screaming buy i min modell var dec18. Vi hade screaming sell i början av feb. Nu 20% senare är vi på fair..

   Antingen kan man resonera att givet dagens risk faktorer bör man inte köpa förrän vid screaming buy… då pratar vi 1400-1440.

   Å andra sidan är korrektioner på mer än 20%ish inte bara ovanliga utan har typ aldrig hänt, bortsett från när vi går in i recession på årsbasis, och där vinster faller med c30%. Jag tror vinsterna kan falla med den kalibern i q1 och q2…. men tynar corona effekten bort under 2h20 och vi får flat vinster… då blir det inte mer än 10-15% på årsbasis… och då är det köpläge redan nu… och man ska inte gapa efter för mycket…

   Jag är splittrad… köpa hälften nu, och hälften sen…

 8. Anders skriver:

  Hela Italien i karantän nu.. Sedan följer väl Frankrike, Tyskland och USA..
  Hur ska banker och företag klara detta, måste till ett räddningspaket världen aldrig skådat?..

  Börjar undra om det inte är lika bra att acceptera sjukdomen istället för att sänka hela det ekonomiska systemet.. Känns nu som de smarta pengarna köpte 10åringen.

  Går det ens att spå en botten? Många pratar om den långa stödlinjen från 2008 i SPX 10% ner…. där kan vi vara redan imorgon eller onsdag..

  • GaStan skriver:

   Jag säger inte att detta är botten… men vid historiens bästa köplägen så säger varenda cell i kroppen att man bör avstå från att köpa…. och när börsen historiskt stått i ATH har det varit tvärtom. Denna känsla måste man lära sig behärska.

   Vi pratar fortfarande en typ influensa, fast betydligt mer smittsam och betydligt dödligare… men den kommer att tyna bort och försvinna. Hittar vi ett vaccin på sikt kan vi vaccinera oss och då kommer den inte igen. Hittar vi inget vaccin kan den komma tillbaka.

   Beroende på hur långrandig och svår den blir bestämmer den djupet på vinsterna. Håller den sig till första halvåret globalt sett under hyggligt ordnade former, så bygger vi upp ett köpläge just nu. Gör den inte det… då ska vi äga statspapper

 9. Johan skriver:

  Riktig kalldusch detta
  Fear & greed på 3 , inte så ofta det sker
  Förr eller senare kommer det lite bra nyheter , som långsiktig är det bara att köpa vidare
  Tror nog Trumpen har lite huvudvärk för tillfället
  Kör på Jonas , vi behöver dig som ett litet ljus i det totala mörkret

 10. Farbror Barbro skriver:

  Din modell, är det aktieriskpremien på S&P500? Försökte skapa en sådan för ett tag sedan, men gav upp, blev för stökig att underhålla. Men kanske dags att damma av den igen…….
  Det man funderar på är hur mycket av detta som triggas av typ tvångsförsäljningar i denna värld av diverse hävstångsprodukter. Har du sett någon statistik på detta?
  Vill dock höja ett varningens finger re stockpicking, efter att ha gått igenom ett par kriser med rätt många blåmärken och skrapsår. Bolagen är generellt sett usla på att förstå, jag vet inte om det beror på ren okunskap eller ovilja ett se hur snabbt verkligheten förändras, hur deras vinster påverkas. Egen analys måste till. Men, efter fallet, lågt värderade på sant stabila vinster borde väl ge en bra portfölj i dagsläget. Eller är det index som gäller?

  • GaStan skriver:

   Tyvärr inte… finns många typ av flöden där ute.. har inte sett något som bryter ner dem.

   Bolag är i regel bra på sin egen business, MEN de förstår ofta inte sin makro exponering så väl, och i synnerhet inte andra derivatan av makro exponeringen… dvs många säger ”det här berörs inte vi av” men de ser inte hela påverkans kedjan…

   I grunden tycker jag det är universitetens fel där det är olika inriktning på makro och management… men de hänger tajt ihopa och man borde synka dem.

 11. Andreas skriver:

  Tack för dina dagliga inlägg. Det uppskattas ska du veta!

  Jag förstår att det kan bli läge att köpa dippen när Corona blåst över. Men vad händer om USAs tungt belånade frackingindustri går i default, till följd av det låga oljepriset? Det borde finnas en reell risk att det spiller över på Amerikanska banker. Eller är jag bara ute och cyklar?

  • GaStan skriver:

   Tack själv

   Du har helt rätt. Dock tror jag oljan kommer att dra när man inser att Corona tynar bort, då folk på sikt kommer att börja resa igen, varpå efterfrågan på olja går upp och gör att överproduktionen inte blir lika stor…

   Men tidsaspekten blir viktig här. Börjar derivatan kring Corona se bättre ut redan om en månad eller så, då borde oljeindustrin klara detta. Blir den utdragen blir det problem.

   Så oljekrisen, och potentiell credit crunch och i förlängningen finanskris ser jag inte som nåt annat än en förlängning av Coronas inverkan på människors beteende.

  • GaStan skriver:

   Tusen tack!!! Ska göra… lyssnar på dem ibland Grymma! Du vill inte dela med dig av deras bullets till läsarna där ute!

  • GaStan skriver:

   Missar dem inte karantänens bromsande effekt?

   • Johan skriver:

    Den är inte tillräcklig, det krävs fullständig lockdown för att stoppa spridningen i och med att covid-19 troligen är betydligt högre än de r0 2-2.5 som WHO estimerade för Wuhan. Denna institutionella research menar att vi ligger på 4-6.6….

   • GaStan skriver:

    Men jag tror på fullständig karantän ju…

    Men på söndag den 15e ska vi ha 100k case ex kina. Tror det ligger på 40k typ.. hans multiple verkar inte helt stämma.

    Om folk stannar hemma, så slutar det till slut att spridas…

   • Johan skriver:

    Hoppet som jag ser det är att våren och sommaren kraftigt reducerar virusets smittsamhet.. Men utbrotten hinner tar fart betydligt mer innan dess

   • Johan skriver:

    Viruset kommer dock alltid vara i omlopp och det är väldigt lätt att ett nytt kluster byggs upp.. Total lockdown kommer vi inte ha i alla länder samtidigt. Minskar inte virusets smittsamhet till sommaren så är vi tillbaka på ruta 1?

 12. Johan skriver:

  Praktiskt taget så är vi körda.. det finns en PDF med research om man inte orkar/hinner lyssna.

  Hur smittsamt viruset är har kraftigt underskattats, enligt denna research är det r0 på 4.0-6.6. Influensa 1.28. Wuhan spåddes den av WHO vara 2-2.5…..

  Antingen karantän eller att vi lever med sjukdomen.. Det går dock inte att leva med sjukdomen eftersom 15-20% av alla fall är så seriösa så de behöver få vård, det är det som gör det så problematiskt! Enligt en konservativ beräkning är europas vårdplatser fulla vid månadsskiftet senast!

  Enda utvägen kommer således vara lockdown land för land.Övriga europa är ungefär 2v efter Italien och usa ytterligare en efter europa.

  Det finns väl inte en möjlighet någonstans att vi klarar lockdowns i hela västvärlden.. Tänk när du har ett italienscenario i US. Jag ser absolut inte hur de ska kunna undvika detta..

  Möjligen att man ska pröva långa MA200 weekly som sammanfaller med stödlinjen från 2008 för studs, men det är högst tillfälligt.

  Spelar det då någon roll hur mycket stimulanser som kommer? Nu är vi ner 20% från high men är detta verkligen inprisat?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.