Man ska aldrig utesluta något! (alt. gifta sig med sin syn på framtiden)

Gör dig själv en tjänst, se nedan film!

http://video.ft.com/v/946244201001/Long-View-Historian-sees-S-P-fall-to-400

Snubben är ju akdemiker och de brukar sällan tjäna pengar, men han har ett par väldigt viktiga poänger. Problmet med hans teorier är att de kan inträffa 2012, eller 2016. Marknaden kan också hinna dubblas innan hans poänger slår igenom. Så mitt råd är att lyssna noga och förstå vad han menar, och sen ha den kunskapen i bakhuvudet. Men Investera absolut inte utifrån det!!!

Det kommer finnas ett gäng varningssignaler innna börsen hinner rasa med 70%. Personligen kan jag leva med att missa de första 15-20%, och sen hoppa av.

Hans baisse scenario är ju också ganska intressant att lappa ihop med vad många chartister säger. Under 1932-1952 talet hade vi sidledes börs i 20år. Mellan 1968-1982 var börsen flat. Stora svängingar inom perioden men likväl flat på 20 år. Efter de här sidledes åren har börsen varit exceptionell. Det är då Buy and hold uttryck myntas. Sitt still i båten etc. Lägga i byrålådan. Då ska man akta sig!!!!

Vissa hävdar att år 2000 var startskottet för en sån period som ska vara 15-20 år. Om de har rätt finns 2 scenarior. Det första är att vi är på väg upp mot år 2000 toppen, och när vi väl är där (säg i höst eller 2012) då kan folk konstatera att vi hade flat börs i 11-12 år… sen fortsätter börsen upp i en härligt trend som 1952-1968 alt 1982-2000. Det andra scenriot är att vi är på upp mot en temporär topp, som sedan leds av en krasch med ny botten, och därefter en ny resa mot år 2000 toppen, och i slutändan kan vi säga att vi hade flat börs i 15år??? Detta blir klart filosofiskt och jag kan inte säga vad det blir… ingen annan heller.

Killen target på 400… är det orimligt.

Får han rätt är det inte alls orimligt.

3 faktorer;

1, PE
2, vinstmarginal
3, försäljningstapp

Idag handlas SPX till PE 15 på 7% marginal och försäljning i nivå med 2007. Måste reservera mig för siffrorna.

Får han rätt, kommer inte marknaden vilja betala mer än PE 7-8 ggr vinsten.

Vinsten kommer krympa pga

1, Försäljningen krymper, och pga operational leverage (dvs att fasta kostnader inte ändras lika snabbt) kommer vinsten förändras MINST dubbelt så snabbt. Säg försäljningsfall med 10% ger vinstfall med 20%
2, Dagens marginaler kommmer inte hålla… de blir mean revert av ganska så naturliga skäl. Det ger ytterligare press.

Alltså kan vinsterna lätt falla med 30-40% aggregerat. Lägg på OMVÄND multipelexpansion,…… och vips har du din nedgång på 70%. Det är alltså fullt möjligt!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Man ska aldrig utesluta något! (alt. gifta sig med sin syn på framtiden)

 1. rogue Trader skriver:

  Gillar sånt här!

 2. rogue Trader skriver:

  Bara tanken på spx på 400, är jo som en dröm, potentielt kunna göra om de senaste 2 årens resa, herre gud….. No more work Bahamas here i come. Och jag som redan är delvist likvid B-)

 3. Birkastan skriver:

  Enig med Grekland om kommentaren på förra inlägget. Lite det jag menade är att osäkerheterna är lite för stora just nu, vilken ingen gillar när det handlar om investeringar. Då jag är positiv i själen vågar jag inte tro på en större nedgång heller inför den stundande sommaren och därav en passiv likvid inriktning för tillfället.

  Lite neurotisk kanske… Tiden får utvisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.