Usel data leder inte till krasch

Då var man tillbaks efter ett par dagars välbehövlig semester… Sverige är ju oslagbart när det är fint väder!

Först kom US ISM Manufactoriung index, 53,5 mot väntat 57,5 och föreg. 60,4. Fy fan vad uselt!

MEN, det kom inte som en överraskning då chicago PMI och philly fed tidigare hade skvallrat om dålig data.

Även marknaden hade i stor utsträckning prisat in nedgången. Inte genom att gå ner innan, utan att INTE gå upp lika mycket när ISM jobbade kring +60. Se nedan!

Sen kom NFP, non farm pay rolls. 54,000 ökning mot föreg. 232,000 och förväntningar kring 150,000. USELT. Men även den var smått väntad då vi tidigare har sett försvagning i datan från ADP och weekly job less claims.

Med tanke på hur dålig datan var så tror många att marknaden borde bli skitskraj och borde varit ner 10%+. Det är den inte. Än så länge har den backat med 5-6% beroende på index… Även VIX och Dollar har inte direkt signalerat total RISK off och kapitulering. Vissa RISK index, bla Credit Suisse och MS, ligger förvisso på på panic levels.

Varför?

1, som jag skriver ovan var vi förvarnade till viss del, och marknaden hade inte riktigt prisat in den optimism som infann sig tidigare, då den förmodligen var orolig för att det var lite toppish med all rätt.

Åtstramningarna i Kina, oljan som tryckt upp bensinpriserna över 4$ gallon, toppish leading indicators som rullar över, earningsrevsiosions som planar ut….. det kanske inte har funnits anledning tidigare att sälja, men det har inte heller kännts helt rationellt att all in köpa.

Flödesmässigt, Aktier som tillgångsslag har sett utflöden under den senaste tiden. Man har varit rädd för ovan såklart.

Räntemarknaden. amerikanska 10-åringen närmar sig 3%. Man köper trygghet och säljer risk. Att QE2 löper ut spelar in här också!

Den dåliga datan i förra veckan är inte heller fullt så dålig, eller guidande, som man kanske tror.

2, Japan, engångseffekt
3, Vädereffekter, vad ska man säga?
4, Bensin över 4$ gallon har varit extemt negativt och puttat undan konsumtion, och därmed nya jobb. Nu har den förhoppningsvis toppat och kan falla tillbaks en bit.
5, Kina åtstramningar. Det är en bit kvar, men vi kan åtminstone se hur de biter. De har haft en dämpande effekt.

Många av de här effekterna ses som engångseffekter alt effekter som lär minska i betydelse och som lär vara out of sight till hösten… men missförstå mig inte.. datan är dålig, även rensat för punkterna ovan!

All in all, finns det skäl att tro att den här korrektionen blir måttlig.

De flesta rapporter jag fått från I-banker talar om att den Amerikanska konjunkturen har sprungit på en soft patch eller en sk. mid cycle dip (igen) osv, underförstått att trenden är stigande och det är recovering growth som vanligt. De är också macro bullish över 2H11. Jag delar inte deras uppfattning att det är en temporär soft patch, men jag delar deras uppfattning att 2H11 kan bli bättre macromässigt (och även börsmässigt)

Jag har länge talar om LOWER TRENDING GROWTH. Det som händer nu är inte bara en temporär avmattning utan en anpasssning till LOWER TRENDING GROWTH miljön som kommer vara i minst ett par år till (åtminstone till public+household debt /GDP and Income har stabiliserats och huspriser återigen börjar stiga). Många lever fortfarande i villfarelsen att vi ska tillbaks till den globala tillväxt som rådde mellan 1994-2000 alt 2003-2007… det ska vi inte om ni frågar mig!

För den saken skull tror jag på en viss återhämtning under 2H11….

även jobbdatan borde förbättras under 2H11. ISM Service var helt okej.

bensin och boende kostnaderna är det viktigaste för konsumtionen. kommer oljan ner under 2H11 och mortgageräntorna håller sig på matten, borde detta stimulera konsumtion, och därmed jobb creation

men konjunkturen går in i ett lugnare tempo, det är säkert!

Så för att summera;

Macro (dvs konjunkturen):

Lagging macro, som ex IP% och BNP%

Vi ser nu en slowdown som lär hålla i sig en bit in under hösten. MEN den är delvis välkommen då den även lättar trycket på inflationen. Jobbtillväxten fortsätter fast på en låg nivå. Allt handlar om en omställning till LOWER TRENDING GROWTH miljön. INTE förnyad RECESSION. Jobb och tillväxt får hjälp av att oljan faller tillbaks och att PBoC senare i år kommer sänka garden.

Leading macro, som ex PMI

Bottnar under sommaren och börjar successivt bli bättre och signalerar därför att inledningen av 2012, (eller efter den sk. soft patchen under hösten ebbat ut) kan bli hygglig (MEN lower trending) tillväxt igen. Detta bygger på att macro surprise index vänder upp!

Börs:

Börsen bottnar förhoppningsvis i juni alt juli, för att successivt börja prisa in ett okej 2012 (konj och vinst mässigt) och det faktum att vi lyckas undvika double dip. Botten i sommar borde sammanfalla med att Macro Surprise index borde bottna ur. Det vill säga att makrodatan borde inom kort börja slå förväntingarna och därmed agera draglok åt börsen.

Grundregeln är, börs och leading indicators går hand i hand med hänsyn till vad som är inprisat (värdering). Börs och konjunkturdata är okorrelerad.

Min position, FORTSATT LÅNG på lång och kort sikt. Tror svenska börsen kan bottna kring 1080 +/- 10p.

Största risker och håll koll på…. återhämtningen är fragile. LOWER TRENDING GROWTH scenriot är också FRAGILE. Håll koll på;

1, ISM new orders
2, CHINA PMI
3, Sysselsättningsdatan
(4), Oljan och dollar

De ska helst inte kapitulera helt, och därmed varna för ny recsssion! Då väntar ännu lägre nivåer!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.