Kina data

Det har kommit en hel del data från Kina, men innan jag rapporterar den, vill jag lyfta fram en sak.

Det har skett en paradigmskifte i Sverige. Tidigare, så kunde man vara FÖR och EMOT invandring. Så fort någon sa: Jag är för en solidarisk invandringspolitik, men INTE till vilket pris som helst, då var man per automatik EMOT invandring. Man kunde välja mellan att vara FÖR @ any cost, om inte, så var man per automatik EMOT. Var man EMOT så var man dessutom rasist.

Inom politiken fanns det samma jargong. Antingen var man FÖR en solidariskt invandring @ any cost, eller var man med SD. Inget mellanläge. Det var denna jargong som möjliggjorde DÖ. Syftet med DÖ var att stänga ute SD. Bieffekter javisst, men det primära målet var uppnått.

Ebba Busch Thor och hennes KD är faktiskt ansvariga för att detta synsett bröts tycker jag.

De kastade in handduken och sa att DÖ är vansinnigt

Det ledde till att alla andra hoppade av DÖ

Det möjliggjorde friare spelregler. Man kunde återigen sätta press på regeringen och tycka fritt.

Moderaterna uttalade sig kritiskt till den nuvarande flykting politiken, trots att man hade en uppgörelse.

Sossarna stänger gränserna IDAG.

SOLIDARITETEN hade tydligen ett pris. Money talks, som alltid

Jag är inte hundra på siffrorna, så ni får ta dem med en nypa salt.

Men i årets budget tror jag man satt av 17mdr till Migration. 40mdr var avsatt till bistånd. Enligt OECD får man tydligen ta upp till 40% av biståndsbudgeten. (Vet inte hur det här fungerar, men man har väl åtagit sig vissa skyldigheter på nåt sätt). Det betyder att vi kan ta 16mdr därifrån. Vi byter extern solidaritet mot intern solidaritet. Ingen verkar bry sig. Det betyder att vi har 16+17=33mdr att lägga på nyanlända flyktingar. Jag har hört att notan i år kommer landa på ca 50-60mdr.

Det är nu pengarna vs solidaritet kommer in på allvar. Det saknas alltså 17-27mdr. Säg 23mdr. Men det är inte hela sanningen. Då den Svenska räntedopade ekonomin faktiskt har accelererat efter sommaren så kommer Skatteintäkterna per automatik att bli högre än man räknat med. Det gör att det är inte riktigt 23mdr som saknas, utan betydligt mindre. Men låt oss för saken skull ändå säga att det saknas pengar. Vad göra?

Vi har 3 möjligheter:

1, Att dra ner på andra kostnader, dvs försämra välfärden
2, Höja skatterna
3, Låna pengar, genom att man tillåter budgetunderskott, vilket alltså blir resultatet om man inte väljer vare sig punkt 1 eller 2.

I efterhand kan man konstatera att det var LÄTT att vara SOLIDARISK @ any cost, SÅ LÄNGE SOM PUNKT 1-3 åtgärder inte var aktuella. Nu behöver vi välja mellan 1-3 och då blir det svårare. Således är vi nu inte länge SOLIDARISKA @ any cost. Taket för vår solidaritet sträckte sig alltså till att kostnaden inte triggade 1-3. Solidariteten hade ett pris tydligen 🙂

Maggan ska tydligen komma med en ny budget idag. Vi får se om hon väljer punkt 1 eller punkt 3, eller en kombo av de här. Att höja skatterna är nog inget altenativ. Det är inte så populärt att höja skatterna för att finansiera nyanlända flyktingar. Det är som att tvinga folk att vara solidariska, och det gillar ju inte alla. Särskilt inte de osolidariska. Till och med någon som är Solidarisk, kanske tvekar när hon får mindre över i plånboken nästa månad. Så skattehöjningarna känns långt borta. Det vinner man inga röster på. Solidariteten har fått ett pris. Men det var kanske ändå bara en tidsfråga?

Ska man vara lite kritisk så har flyktingfrågan INTE varit särskilt viktig ur ett statsfinansiellt hänseende, och är det inte nu heller. Rent finansiellt hade vi kunnat ta betydligt fler flyktingar givet hur bra det går nu. Men det finns såklart ett kapacitetstak hur många som kan erbjudas kost och logi till vettigt pris. Det taket verkar vi ha uppnått. Dessutom måste vi ju i framtiden erbjuda skola, sjukvård etc och då blir det kanske inte lika enkelt. Sverige går ju bra just nu…. men vi kanske inte gör det 2017, det får man också ta i beaktning.

Kina.

CPI kom in på 1,3% YoY mot 1,5 väntat och fg 1,6.. klent, men öppnar upp för stimulus
PPI kom in på -5,9 mot -5,9 väntat och fg -5,9… gäsp

Retail sales kom in på 11,0% YoY mot väntat 10,9 och fg 10,9… gäsp
IP kom in på 3,6 mot väntat 5,8 och fg 5,7… svagt
FAI kom in på 10,2 mot väntat 10,2 och fg 10,3.. gäsp

M2 kom in på 13,5 mot 13,2 och fg 13,1… hmmm lite bra eller, särskilt om man ser realt.

Nya lån kom in på 514mdr mot 800 väntat och fg 1,050… klent

totalt sett en rätt blandad skörd, fast inte med jätteavvikelser, vilket totalt sett borde innebära att tillväxten i Q4 tuggar på i nivå med Q3. Marknaden verkar ta det med en axelryckning, då börserna knappt rör sig. Så här långt så är Kina vare sig en med- eller motvindsfaktor ur ett aktieperspektiv.

I Sverige kom det inflationssiffror på morgonen. Kärninflationen kom in på 1,1% mot 1,1 väntat och fg 1,0. Det är kul för Ingves. Detta tillsammans med en räntehöjning från USA i december skulle betyda att han kan vila på hanen. Å andra sidan så blir det svårt för honom att sitta still om Draghi brassar på med mer stimulanser. Å andra sidan kanske Draghi väntar för att se om FED höjer, och effekterna på dollarn efter det.

Jag fick ett mail av en läsare som frågade om jag fortfarande stod fast vid att Svensk ekonomi går dåligt ur ett historiskt perspektiv. Svaret på den frågan är NEJ. Särskilt nu under senhösten har Svensk ekonomi växlat upp, tillväxten kan bli 3,5% vilket inte ärr så pjåkigt ur ett historiskt perspektiv. Även jobbskapandet har växlat upp. Visst, vi är inte riktigt på den nivån som historiskt varit förenligt med högkonjunktur, men inte så långt därifrån heller. Fortsätter vi alltså att växa så här och inflationen INTE fortsätter att stiga. Då kan vi ha en diskussion kring inflationsmålet. Men nu verkar det ju faktiskt som priserna följer med upp. Å andra sidan står jag fast vid att Sverige är ordentligt räntedopat, mer än någonsin. Så den här glädjen kan få ett abrupt slut i händelse av stigande räntor.

Det är ju ett rätt intressant faktum att Svensk ekonomi inte har varit så stark sedan 2007 (om man bortser från 2010 som bara var en studs från 2009) samtidigt som vi har den största flyktingkatastrofen någonsin. Är inte det bra lyckosamt????? Vad är oddsen liksom! Som att vinna på Lotto samma dag som man får sparken!!!

Ha en bra dag!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kina data

 1. Fredde skriver:

  Förstår som att det blev lån i nya bugetförslaget. Jag som trodde de Maggan skulle spara ihop till detta utan att behöva låna. 11 mdr besparingar på en bas av 850 mdr tycker man ju att även svenska myndigheter borde klara av. Det är mindre än 2 procent av budgeten

  Alla kan alltid spara 2 procent om man vill

  • GaStan skriver:

   Ja, att sänka välfärd eller att höja skatt går nog inte hem i stugorna.

   Men som du säger är det peanuts.

   Jag har faktiskt en annan definition av budgeten. JAg skulle säga att den är 1,650mdr kronor. Det är nämligen vad man suger ut ur oss medborgare. Främst genom skatt på arbete, 1,000 miljarder.

   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-inkomster/

   Men de gillar att trixa med siffrorna. Kommunala skatter räknas inte som en kostnad, utan en negativ inkomst. 616 miljarder som betalas ut till kommuner är ju rena utgifter. (Kostnaden för skola är en av de större).

   Ur statens perspektiv fattar jag att de delar på stat och kommun, men när vi tittar på det ur ett ekonomiskt perspektiv, så är det ju totala intäkter, minus totala utgifter, budgetsaldo…. är ju det enda som räknas. Skit samma vem som sen gör vad.

   För 2014 blev saldo minus 72 mdr

   Eftersom intäkterna blev 1,653 så måste man spenderat 1,653+72=1,725

   Dock satte man av 214 mdr till AP fonderna. De pengarna finns ju kvar. Å andra sida har de säkert betalat ut en del i pension…. så man kan ju se dem som en kostnad för pension.

   Jag vet inte vad motsvarande uppställning är för 2015, MEN 11 miljarder i förhållande total spending på 1,725…. är ju peanuts.

   Men det är klart, det är saldo som räknas. MEn givet vår statsskulds storlek, och låga budgetunderskott…. så är det fortsatt peanuts. Så det är ett logiskt val av Maggan.

   Riksgälden kan ta in 10mdr på 5 minuter till nästan noll ränta vilket dag som helst…

   Undrar hur många som fattar principen ändå…. dvs att vi precis lånat pengar för att finansiera flyktingmottagandet.

   Det är rätt kul att leka med siffror.

   ex.

   direkta och indirekta skatter på arbete 2014 låg på 984mdr. BNP låg på 3918, dvs 25,1%

   Om BNP i år växer med 3,5%, så blir den 4,055mdr kr. Följer lönerna och dess skatter med upp, så landar de på 1,017.

   Dvs bara i ökade inkomstskatter, utan att ändra skattesatserna, och bara dra nytta av tillväxten så landar de på 1,017-984=34mdr mer än förra året. Det är ju najs om man som nu ser ökade kostnader. 🙂

   ex 2

   Vår statskuld ligger på 1,344mdr. Vi betalade 3,3mdr förra året i räntor. 0,25%.

   Grekland ligger på ca 190% av BNP. Skulle vi ha samma storlek på skulden skulle den legat på 7,444mdr.

   Grekerna betalar ca 2% ränta på den tror jag. (de förhandlar om detta också). Skulle vi varit i samma sits skulle vi haft räntekostnaden på 149mdr. BARA I RÄNTOR.

   Då hade vi inte ens behövs diskutera om gränserna ska vara öppna eller ej.

   Tur att vi inte är i samma sits som Grekland.

 2. Fredde skriver:

  Angående bolån tror jag faktiskt en del banker redan ändrat bolånelöften från 650% av bruttoinkomst till 600% av disponibel inkomst sedan FIs utspel

  Vet inte riktigt om det är det som slår igenom på priserna nu, men tydligen har priserna stått i princip still senaste två månaderna

 3. Fredde skriver:

  Hemska terrordåd i Paris. Förstod på nyheterna att ISIS tagit på sig dåden och att Hollande bekräftat detta i media, frågan är väl bara om det är centralt koordinerat från Raqqa eller inte

  Kanske är det dax för Europa att bidrar med fler soldater emot än för ISIS genom att aktivera EUs snabbinsatsstyrka? Någon som har en update om vad som händer i Raqqa?

 4. Fredde skriver:

  Verkar som att terroristerna har gömt sig med flyktingströmmarna från Syrien och redan nu kommer krav på att EUs yttre gräns ska stängas. Tänker att Löfvens och Merkels inställning kommer bli ganska hårt kritiserade.

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/14/paris-attacks-create-new-tensions-over-europes-migration-wave/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.