Dagens skörd

Ny vecka nya tag!

Stängt i USA idag så det blir lugnt!

Asien gick hyggligt till följd av att EU finans minstrar godkände Grek utbetalningen… vilket var väntat!! Schweizer Francen försvagades betydligt mot Euron i förra veckan vilket den aldrig hade gjort om EU aid package verkligen var at risk!

Marknaden inväntar Q211 och eventuellt vinstvarningar! (eller rättare sagt skälen till varför ett bolag vinstvarnar)

Veckan blir lugn och handlar om Amerikansk sysselsättning. På onsdag kommer Service ISM där man kommer få en glimt av sysselsättningskomponenten. På torsdag kommer ADP data och jobless claims som guidar vidare… och på FREDAG stora siffran. 100,000 säger förväntningarna och det behöver nog inte vara helt fel!!!

Penser ser korrelation mellan jobbskapande och kapacitetsutnyttjade i Amerikanska ekonomin. Visst, det finns en logiskt koppling mellan att industrin går för högtryck och nyanställningar men det är något trubbig. Hoppas de får rätt!!! I så fall ska det successivt börja skapas fler jobb!

Jag tror ju att ett LOWER TRENDING GROWTH miljö gör att det kan skapas jobb men aldrig i den takt som vi varit vana vid i recoveries och högkonjunkturere. Titta bara på Consumer confidence som Uni of Michigan publicerade… still pretty depressed! Det kommer nog ta ett tag innan marknadsaktörerna inser att det vare sig blir boom eller bust dagar.. utan något mittemellan. Därför är det inte orimligt att tro att börserna också kan kastas mellan hopp och förtvivlan. Många tror att det finns goda chanser att 2H10 återupprepas, däribland CreditSuisse och Citi. Jag tror de har fel… jag tror det kan blil hygglig börs men inte lika bra som 2H10 då den var QE2 dopad.

Fredagens ISM var i allafall lite comforting.. då den indikerar US GDP% kring 3%. Såg nedan chart… som visar att VARJE gång USA GDP YoY% går under 2% så leder det (ibland direkt och ibland med visst lag) till recession. Ser ut som om vi lyckades ducka denna gång 🙂

Bissarna hävdar att man ska titta på New Order över Inventories än på head line ISM.. och den slog om till negativ. Kanske får de rätt? Jag har även hört att det kan finnas natuliga förkaringnar den här gången. Att logistik mässiga effekter i bilinduistrin/Japan gjorde att mycket hamnade på lagerhyllorna och att den kommer att sjunka under och att pessimismen under de senaste veckorna höll nere New Order komponenten men att den bör röra på sig till nästa reading. Får jag också poängtera att förra gången den ration slog om till negativ så hade den fel.. även om det var just FED som lanserade QE2 som fick oss att lyfta. Vi lever i en mer volatil värld.. och således mer volatila mätningar.

Tekniskt ser det ut som om vi är på väg mot gamla toppen 1370-1380 på SPX…. vänder det däremot ner härifrån så kommer baissarna hävda att de ser en huvudskuldra som kan ge en framtida säljsignal???

Så här skriver UBS nu på morgonen om läget:

Now, is it a buy or sell?

Balance of macro data by 30 Jun is more favourable for cyclicals:

Led by a big US ISM surprise at 55.3; EU resolving the Greece debt impasse for now; inflation relief as oil and grain prices fall; Japan recovering faster; China stabilising; and UBS raising 2011 global auto production forecast by 1.2m units- all suggest that materials equities look like a ‘buy’.

UBS global asset allocators see a summer bounce:

Our global asset allocators have closed out their underweight in global equities as the market reads current negative conditions are due to temporary factors – Feb oil shock, Mar Japan disaster, China tightening/destocking. By Q411, synchronous US-Japan-China-Northern Europe growth should be boosting cyclicals.

But the timing is still a tough call:

Our Julien Garran highlighted that the end of QE and the associated carry trade will reverse flows leading to higher cost of capital in the EM. The US debt outcomes remain uncertain as the Aug deadline looms with possible debt ratings declines. China inflation should be above 6% in July. Downside shocks await.

Juli är säsongsmässigt en bra börs månad!

Jag tror att när vi konstaterar hur börsutvecklingen varit senare i höst så, oavsett om vi har haft en bra eller dålig börs, kommer vi upptäcka att mycket handlat om bolagens vinstförmåga och vinstutsikter. Jag menar, oavsett var ISM komponenten säger… kan bolagen uppvisa vinsttillväxt så kommer börsen dra uppåt.. och vice versa!!!

Happy trading!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens skörd

  1. Peder skriver:

    God morgon,

    sitter du på någon data kring julis historiska avkastning för omx oxh SnP?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.