Dagens skörd

* Moody’s say China bank loans to local Govt understated by $540bn, threatens Credit outlook.

Detta är naturligtvis inte bra, men knappast något nytt!!!! Man får inte glömma att Kina har Sov Wealth Funds som uppgår till mellan 2,000-3,000 mdr dollar… varför var kommunerna tvungna att låna av banken. De kunde ju lånat direkt av staten 🙂 Skämt åsido… jag tror ingen riktigt förstår detaljerna och omfattningen av detta, och säga att man ska undvika aktier pga detta är inte seriöst. Det är inte heller seriöst och säga att det INTE är ett potentiellt problem, och därför ska man HA aktier.

Såg att inköpschefsindex i Japan steg något, fortfarande under 50, vilket kanske är bra med tanke på att Japan är en av förklaringarna till inbromsningnen under Q2, och förväntas vara en av förklaringarna till recovery under Q3… den som lever får se!

Läste en MS rapport om marginaler. Marginalutvecklingen är en av de absolut viktigaste komponenterna till årens kommande börsutveckling. Mycket av de värderingarna vi hänger upp börsen på baserar jag på sustained margins. Skulle man se en betydande nedsida på marginaler, ja då spricker troligtvis värderingscaset.

Jag har hittills messa, high for a reason… och att de kommer FORTSÄTTA ligga på en hög nivå (inte fortsätta stiga) pga:

1, globalt output gap driver inte kostnader snabbare än intäkter, ännu
2, unit labout cost stiger inte snabbare än produktivitetsökningar, framförallt i Kina
3, När sales stiger, brukar också margins stiga… dock i ett avtagande tempo. Operational leverage helt enkelt! Där är vi kanske i början på slutet?
4, I DM fortsatt hög arbetslöshet, ingen wage inflation i servicesektorn (som bär den tyngsta lönebördan)
5, Core inflation fortfarande ganska muted globalt. Ingen allmän prispress alltså! Mat- och energi på väg ner!

Om ovan delvis talar för sustained high margin level på kort- och medellång sikt….

Finns skäl att tro att 1, marginalerna inte kommer gå HÖGRE på kort sikt och 2, marginalerna kommer strukturellt gå ner på lång sikt.

Marginal förväntnignarna kanske är något höga framöver…

tittar man på utvecklingen av PPI och CPI så bör det leda till marginalpress. Detta handlar om att råvarukostander stiger samtidigt som företagen inte orkar höja priser mot en svag slutkund. Detta tror jag kanske inte behöver innebära att marginalerna ska ner, utan inte fortsätta upp!

Earningsrevisions har varit negativa sedan mars… de bör kunna stabiliseras något under Q3. Men Sales minus earningsrevisions har varit negativ, vilket borde leda till vid neg op. leverage, dvs lägre marginaler. Jag tror just de här revisions går att förklara med Japan, Olja och allmänt högre råvarukostnader.. så de bör repa sig något, men viss marginalbesvikelse i Q211 är inte omöjligt!

marginalerna lever inte heller längre upp till förväntningarna.. de har alltså paekat! Därmed inte sagt att de måsta falla!!!

Förväntningarna ser ut att anpassa sig till detta faktum, och verkar toppa de också!

Sales revisions har slagit om till negativa… detta tror jag är temporört och de bör vända upp i 2H11

Nedan chart är ganska dåligt, playing with figs. Men marginalerna var länge på väg ner och bottnade 2002. Därefter har de repat sig, säger egentligen inget annat än att de ligger på en nivå där de legat många gånger tidigare!

Mycket av höga marginaler förklaras av låg löneinflation, outsourcing till låglöneländer, Affärs/IT system i en global effektiv världs, låga räntekostnader, låg CAPEX och därmed avskrivningar, starkt top line sales för att Global BNP/capita ökat snabbt (gamla konsumenter har blivit rikare + en massa nya konsumenter)…. många av de här effekterna börjar spela ut sin roll även om det är svårt att säga exakt när, var hur!!!

Idag öppnar USA… är de fortfarande lika glada över att Grekland är ”temporört över” och den fina datan förra veckan… eller är det sell on facts och oro inför sysselsättningssiffrorna? Terminen är flat så här långt!

Happy trading!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.