Full koll 3

De få optimisterna som är kvar i marknaden verkar ha en sak gemensamt. De tror att Augustis data vara lite av en policy chock som med facit i hand (om några månader) inte blir mer än viss avmattning, typ LTG, och inte total kollaps. Dvs att datan som kom ur augusti är negativt dopad av bettendet från Washington…

Kina bidrar inte direkt till återhämtningen, men kan inflationen börja falla, ska kanske läget ändras. Inflatinen handlar mycket om, hör och häpna, griskött…. och det ser rätt ljust ut!

Häromdagen kom ISM Non manufactoring.. den var bra!! Nedan graf visar New orders rel Employment. Credit Suise hävdar lite att New orders är framtid, och anställningar är lagging… typ om orderingång inför framtiden är bra, så vågar företagen överväga nyanställningar… den har vänt upp från låga nivåer vilket ska vara positivt tydligen… hmmm jag är inte lika säker!

Det är mycket snack om vinster och BNP. Vill bara visa på utvecklingen i USA. I vändningarna så är det korrelation, vilket handlar om att när konjunkturen vänder upp från låga nivåer så brukar även vinsterna växa från en låg nivåm, och tvärtom såklart. Men mellan konjunktur skiftena handlar det om andra grejor… 2004var det fullt ös i ekonomin, vinsttillväxten låg mellan 10-15%. Under åren som följde avtog tillväxttakten, men vinsttillväxten kvarstod. Vad kan vi lära oss av detta? jo om vi ska in i RECESSION, lär vinsterna falla.Om inte, så lär de bli helt okej!!!

Vissa hävdar att vinsterna är höga. JAg har hävdat att detta är inte så farligt, det är snarare marginalerna som är höga. Nedan chart är intressant. Se den röda linjen, som visar vinsterna EX bankerna. De ligger på samma intervall som de senaste 40 åren!

HSBC drar också fram nåt konstigt chart som visar PE talet och utsikterna för 10 årig REAL börsutveckling. Den visar på ett svagt samband mellan lågt PE tal ger bra börs kommande 10 år. Tror man kan det med en smula salt! Men 1980 var PE lågt, och det gav bra performanced 1980-1990. År 2000 var PE extemt högt och det gav 10 år av dålig börs. Ungefär så!!!

Avslutningsvis några ord om Japan. Det är många som tror att USA är på väg in i ett Japan liknande scenario. Jag har tidigare sågat jämförelsen då den haltar. Vi kan mycket väl få noll tillväxt och noll räntor i USA men att jämföra med Japan.. hmm det gillar jag inte.

Japan jmf USA

Japan har handelsöverskott, USA handelsunderkott

Japans statskuld är inhemskt finansierad (privatpersoner via banker), USA är externt finansierad

Amerikanska företag har hög lönsamhet (ROE) och låg värdering, Japanska företag har låg lönsamhet och hög värdering

USA CPI och core CPI är rätt hög, Japans ligger kring nollan

Japan har låg arbetslöshet, USA hög.

Japanen är som tysken, riskhatande, netto sparande och gillar inte equity. Amerikanen tvärtom!

Japanen har nästan inga lån, Amerikanen har lån

1990 var Japanska företag i dåligt skick. Amerikanska har nettokassor, gör rekordvinster.

Nåväl, jag kan fortsätta. Min poäng är att vinsterna tids nog kommer visa vägen för börsen. I Japan utvecklades EPS så här:

Jag bara menar att Japan hade negativ Vinstutveckling under 8 år efter att börsen peakat…. jag är långt ifrån säker att USA och Europa är på väg in i samma situation. I en LTG miljö är det framförallt sysselsättningen som inte orkar bättra sig. Vinsterna går det relativt bättre för. Men aktier blir på sikt ritkigt intressant när marknaden inser att 1, vinstnivåerna kvarstår generellt sett 2, Div% vs räntor är god och 3, den låga tillväxten tvingar ner räntorna vilket till slut tvingar in placerarna i equities om de överhuvudtaget vill ha kompensation för inflationen (som även den är låg). Det handlar inte om vinsttillväxt eller multipelexpansion. Det handlar om att Utdelningsnivåerna finns kvar imorgon och att den YIELDEN är tillräckligt bra relativt sett!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Full koll 3

 1. Räntemarknaden skriver:

  Take your money and run. Grekland smälter samman JUST NU.

  2-åringen över 55 %, 10-åringen över 20 %. Färska BNP-siffror visar fall om 7 % på årsbasis, arbetslösheten över 16 %.

  Ett budgetunderskott om 11 % med 7 % fallande BNP leder till att statsskulden ökar från 150 % till
  cirka 170 % av BNP fram till december. Andrahandsmarknaden kräver 55 % ränta på kort utlåning …

  Sannolikheten att Grekland defaultar inom 1 månad är extremt hög. Om det händer spridder sig krisen till PIIS med en total skuld om €3 000 billion.

  En default i Grekland innebär en halvering av BNP i Grekland. Spriddningsdeufalter i PIIS skulle innebära en sänkning av BNP i Europa om 15-20 %!

  En default i Grekland, vars sannolikhet är extrem hög, får enorma negativa konsekvenser för Europa och världen. Den som investerar i marknaden nu har inte koll på riskerna i sydeuropa.

  • GaStan skriver:

   Som sagt, du kan mycket väl få rätt… och en 2 åring på över 50% då talar åtminstone räntemarknaden sitt tydliga språk. Frågan är varför Euron är så stark… en kollaps i grekland med efter följande effekter på italien, spanien osv… som i sin tur påverkar det europeiska banksystemet, med bailouts av ECB etc borde ta sin tull på Euron dont you think?

   Jag har ingen aning… händer det så är det klart en sentimentsmässig chock.. vilket leder till börsnedgång… de fundamentala långsiktiga effektera är jag inte man nog att prognostisera.

   Ditt call är väldigt binärt… antingen händer det eller inte!!! Riskerna i eurozonen lär finnas kvar under många år… alltså lär du inte äga aktier på väldigt länge, oavsett vad som händer i resten av världen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.