ECB och LTRO

Det är över 3 veckor sedan ECB lanserade LTRO (Long term refinancing operation) på 489 mdr EURO. Historiskt rekord,

Sedan dess har marknaden i mångt och mycket rallat på detta.

Senast man gjorde det var i juni 2009 med 442.

Nästa gång är i slutet på februari. Enligt rykten så kan den bli 1 triljon EURO säger vissa. Andra säger snäppet mindre än förra.

Först ett erkännande. Jag har lite missuppfattat upplägget. Jag trodde det var en simpel likviditetshjälp, i likhet med 2008, i syfte att få igång ett banksystem där ingen litar på varandra. Viktigt absolut, men ingen gamechanger. Verkar som baktanken har varit mer omfattande än så!

Okej, vad handlar det om.

ECB får INTE köpa NY emiterade statspapper av medlemsländerna. De får köpa i andrahandsmarknaden, men inte i förstahandsmarknaden. Ländernas finansiering är beroende av primärmarknaden.

Italien mfl behlver pengar, dels för att kunna rulla över gamla skulder, och dels för att kunna betala räntor på lånen och dels för att kunna betala primary budget deficits.

Vad är ECB LTRO. Jo Europas banker får låna pengar till 1% ränta, på 3 år. Det är JÄVLIGT förmånligt. För pengarna kan de köpa I princip vad som helst. ECB var även väldigt generösa med vilken typ av garantier man kan lämna som säkerhet, statspapper fungerr utmärkt. 523 banker nappade på detta.

Spanska banker lånade pengar. När sen Spanska riksgälden emiterade statspapper (med mindre löptid än 3 år) så fanns de spanska bankerna där och shoppade för pengarna de lånat av ECB. För lånet de tagit hos ECB måste de uppvisa säkerthet. Den här gången använder de Spanska statsobligationer som säkerhet. Det var helt ok med ECB.

ECB har indirekt fonderat Spanska staten. Punkt. Det är olagligt om dem gör direkt. Men Indirekt är mer oklart. Den tvingar ju inte den spanska banken till vad de ska göra med pengarna!!! De hade kunnat låna in dem till ECB igen (det hade dock blivit en förlust), de hade kunnat låna ut till sina kunder, de hade kunnat betala av andra sämre, dyrare upplångingsalternativ. De hade kunnat göra en hel del. Men de valde att köpa statspapper.

Dem här åtgärderna har fått ECB balansräkning att svälla….

och nu är de ikapp med FED. Detta är en typ av indirekt QE.

Men det finns stora skillnader.

De europeiska bankerna sitter fortfarande på toxic assets. (som de använder som säkerheter) Det gör inte ECB. FED lyfte över toxic assets på sin balansräkning.

Både FEDs och ECBs balansräkning har svält, på tillgångssidan hos ECB finns garantier från Europeiska banker. Hos FED finns Fannie och Freddie samt en massa Amerikanska statspapper. Skuldsidan hos FED tror jag är finansierad av nytryckta pengar. Hos ECB är jag osäker.

Skuldsättningen i sydeuropa sjunker inte pga det här, den ökar

Det är bara räntorna på statspapper upp till 3 år som sjunker, inte därutöver. De är fortsatt höga.

Banker som sitter på toxic assets (vilket dem är om det blir en default) har ökat på dem ännu mer. Men det är lite av moment 22. Om staten lyckas lösa finansierigen genom operationer som den här, så defaultar de ju inte.

Det verkar som om det är spanska banker som köper spanska statspapper, inte tyska som köper spanska papper. Tyska banker är tydligen fortfarande stora säljare av piigs papper.

Operationen leder inte till tillväxt på nåt sätt, utan den är rent finansiell med mål att fixa finansering för problemländerna och för att undvika en systemkolaps bland Europeiska banker (genom att de blir väldigt likvida). Men visst, det är också sjuuukt viktgt. Det finns inga förutästtningar för tillväxt om inte banksystemet fungerar eller marknaden räds en statlig default.

Euron försvagas. Precis som dollarn när FED körde QE. Den lär försvagas ännu mer när man kör mer LTRO i februari.

Min magkänsla säger att detta inte är någon LÖSNING, men en ÅTGÄRD.
Men precis som QE i USA så blir marknaden glad då det minskar risken för systemkris vilket är positivt. Plus att man undviker staliga default. Men den skapar inte tillväxt, den löser inte solvens frågan, den motverkar inte privata sektorns de leverging, den rättar inte till de strukturella problemen med eurozonen (som ex gemensam finanspolitik och utgivning av eurobonds)

Börserna går ju upp så va fan ska man säga? De går upp för att man ser att på kort sikt har 1, en europeisk bankkris troligtvis undvikits och 2, spanien och italien lyckas med billig kortsiktig finansiering.

Det finns säkert anledning att återkomma till det här för det är viktigt.

Huvudfrågan är alltjämnt:

När vi sitter i sommar, kommer vi säga att,,,, Gud alltså, tänk att vi inte fattade att de här ECB LTRO var indirekt QE som gjorde att isen lossade något kring Europa issuen, även om det inte löste något utan köpte oss tid, men att vi har haft förbaskat bra börs sen dess… nästan i likhet med USA Augusti 2010- April 2011. Fan att man inte fattade det i januari!!!

Varför är detta superviktigt för min syn på aktier.

Jo säljcaset handlar om att usa nu är i LTG, men Europa är på väg in i en svår recession, vilket till slut påverksr resten av världen negativt. Detta sättter till slut press på vinsterna som gör att aktiekurserna inte orkar stiga. Stå utanför marknaden.

Låt säga att ECB förmåga att köra QE gör att vi kan undvika en recession i europa, ja då är caset annorlunda. Då kanske man ska ha aktier? Marknadens styrka på sistone får ju en att undra om det inte skulle kunna vara? Svårt att säga, men jag tänker i vart fall lägga mer fokus på vad ECBs agerande får för konsekvenser framöver!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.