Money for nothing and chicks for free

STOCKHOLM (Direkt) Den europeiska centralbanken lånar ut 529,5 miljarder euro till 800 banker i en treårig lånefacilitet till en ränta som motsvarar den genomsnittliga refinansieringsräntan under låneperioden. Krediten löper mellan 1 mars 2012 och 26 februari 2015.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade analytiker att 470 miljarder euro skulle lånas ut i operationen. Vid den första treåriga repooperationen, i december, lånade ECB ut 489,2 miljarder euro till 523 banker.

Billiga pengar lockade med andra ord.

För att förstå de verkliga effekterna skulle vi egentligen behöva veta mer.

Vilka banker deltog, stora/små, tyska/spanska, de med bra likviditetssituation eller de med dålig eller både och…

Ska man tolka storleken som att europeiska banker har problem, eller är det helt enkelt så att lånet är så pass förmånligt att det är korkat att tacka nej, oavsett om du som bank behöver pengarna eller ej.

Vad kommer pengarna användas till? Rulla över gamla lån. Låna ut till kunder eller köpa statspapper? Hur mycket går till vad? Osv

Sist i december man gjorde det så rallade egentligen inte marknaderna direkt. Visst, den korta likviditetssituationen var löst, då internbank marknaden fungerade dåligt, men det var inte förrän marknaden insåg att en del av pengarna gick till att köpa statspapper i sydeuropas problemländer och därmed blev indirekt QE som marknaden började gå riktigt starkt. Idag vet vi inte i vilken utsträckning denna rekord LTRO kommer stötta finansieringen i problemländerna.

Eftersom det också var känt sedan tidigare har marknadens reaktion blivit mer måttlig.

Ska bli intressant att se hur nästa treasury auctions kommer gå i spanien, italien, portugal och grekland…. Eller tyskland för den delen. Tänk själv, låna av ecb på 3 år till 1 pct, och sen köpa en tre årig statsobligation på högre än 1 pct. Det är ju näst intill riskfritt om du tror att ett euroland inte kommer defaulta på sin skuld!

Sen kom Chicago, som förra året var en hyfsad guide till ISM, som kommer imorrn! Den var gryym.

STOCKHOLM (Direkt) Index från inköpscheferna i Chicago steg till 64,0 i februari, från 60,2 föregående månad. Det rapporterar Bloomberg News. Analytikerna hade räknat med ett index på 61,0, enligt Bloomberg News prognosenkät. Prisindex steg till 65,6 från 62,4 föregående månad. Produktionsindex steg till 67,8 från 63,8, index över nya order steg till 69,2 från 63,6, medan orderboksindex steg till 53,6 från 48,3. Lagerindex sjönk till 49,6 från 51,6. Sysselsättningsindex steg till 64,2 från 54,7.

Det som är noterbart är att det är den bästa siffran sedan april 2011… var det inte då makrodatan toppade förra året. Är detta ett tidigt skede av en begynnande konjunkturuppgång, eller är vi i gamla hederliga LTG miljön där konjunkturen vägarar att vända så länge som DM konsumenten är de leveraging, och att makrodatan rör sig i korta cykler som får oss att hoppas för mycket i bull tider som nu, och frukta för mycket i baisse tider som i höstas?

Tekniskt har vi motstånd vid 1113, rekylen är inledd när vi passerar 1085.

Jag noterar att de Amerikanska räntorna toppat ur (baissigt) men att dollarn är fortsatt svag (haussigt) och att VIX är någonstans mittimellan.

slutligen kan jag konstaterar att marknaden blev besviken över Bernankes statement att QE3 inte är aktuellt. HALLÅ. Har ni sett Inflation och Core inflation, samt Oljepriser på sistone. Har ni sett Arbetsmarknaden på sistone…. HELLO… hur fan skulle han kunna leverera stimulanser?????? Däremot skulle det vara intressant om momentum i Amerikanska ekonomin börjar avta nu under våren, och se hur han hanterar detta? summarsumarum… jag fattar inte hur folk kan ha trott på allvar att ska köra QE3.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.