Data skörd

Vi är många som inser att husmarknaden i USA är viktig för den globala ekonomin. När 70% av US ekonomin utgörs av privatkonsumtion och landet står för 20% av den globala BNP (PPP justerat), tja då representerar alltså jänkarnas konsumtion 14% av världsekonomin. Jämför detta med Sverige, som väger knappt 0,5% av Global BNP. Jänken är alltså 30 gånger Sverige i betydelse.

Okej, deras

1, Värde på huset
2, Storlek på lån
3, Kostnad (ränta) på lån

blir ”ganska” så viktigt. 🙂

Räntekostnaden varje månad sett i förhållande till disponibel inkomst, är viktig för hur mycket pengar som blir över i plånboken. Bolåneräntorna har tack vare FED sjunkigt kraftigt de senaste åren. Förutsatt att amerikanen har jobbet kvar, så har han mer över i plånboken. Vad ska han göra för pengarna?

1, Spara/amortera
2, Öka Hushållskonsumtionen, utan att ta nya lån
3, Ta nya lån, och köpa kapitalvaror, och använda pengarna till att betala de nya räntekostnaderna

Vilket han väljer beror på consumer confidence, som i sin tur styrs av Värde på hus / Lån. Efter Lehman var det punkt ett som gällde. På senare tid har den glidit över alltmer i punkt två. Punkt tre är inte aktuell.

Consumer confidence handlar dels om han är rädd för att bli av med jobbet och dels punkt 1 och 2 ovan, dvs storleken på lånet och värdet på huset. Har du nån miljon i lån tar det lång tid att amortera ner. Du får nästan hoppas på att inflationen gör jobbet åt dig. Då kvarstår huspriserna.

På senare tid har husdatan, som är ganska omfattande, visat lite vårtecken från en utbombad nivå. Jag har hela tiden hävdat att det spelar ingen roll om det byggs lite nya hus, eller supply sjunker något, eller antalet transaktioner går upp, om det inte slutligen får en positiv impact på huspriserna.

Huspriserna är crucuial för en äkta recovery.

CaseShiller presenterar husprisförändringar varje månad. De som kom för en stund sedan visade på -3,5% YoY i februari mot väntat -3,4%, och föreg -3,8%. Viss optimism har tidigare spridit sig när nedgångstaken går ner…

YoY%

MEN jag tycker detta är fel sätt att se på det. För att det ska få en reel impact på consumer confidence (och till viss del bankernas balansräkningar) så krävs det att priserna i abosuta termer stiger.

tittar man på priserna i absoluta termer så ser jag hur marknaden kapsejsade 33% för att sedan vara flat senaste 3 åren. För att det ska få en REEL impact på ekonomin så hävdar jag att priserna minst måste lyfta med 20% från dagens nivåer, dvs til Pre Lehman nivåer… allt annat är brus!!!

husprisindex i absoluta termer

Skulle vi få den här uppgången på sikt så är det positivt på många sätt. Framförallt så återställs balansräkningen för alla dem som jar lån/värde i obalans. Men generellt lyfter det jänkens nettoförmögenhet vilket i sin tur lyfter consumer confidence. Detta boostar privatkonsumtionen, både den lånefinansierade och icke lånefinansierade, som i sin tur skapar fler jobb, som i sin tur skapar ännu mer konsumtion. Ja ni fattar!

På grund av de senaste årens kris, så har många, helt felaktigt, fått för sig att alla typer av låntagande är något dåligt. Inte minst Borg verkar tro detta. Lån är något bra, något som är en naturlig del av en sumd tillväxt. Problemet är när lånetillväxten stiger mycket snabbare än vad som är sunt. Vad är en sund lånetillväxt. Ja det bestäms av tillväxten på de reala disp inkomsterna, en korrekt och uthållig räntenivå, en korrekt prissättning av underliggande tillgångsvärden, en sund produktivtetsdriven växande ekonomi osv. Ja ni fattar, Usa, grekland och Irland matchade inte direkt dem här kraven. Kanske inte Sverige heller….. Men en obelånad kinas som går från fattigdom till att bli en medelklass inkomsttagare, att han tar ett lån och köper en lägenhet som hans inkomst tillåter… Det är inte fel.

Vad gäller Borg vill jag flagga för en sak. Det är möjligt att han egentligen tror att Europa pga av sina problem förr eller senare tvingas in i en djup recession, vilket inte heller Sveroge kan värja sig från spridningseffekterna. Då kanske man vill spara i ladorna och ha så mycket torrt krut det bara går den dagen the shit hits the fan. Om han sen får fel, att det inte blir någon recession… Ja då sitter man på fina finanser vilket aldrig är fel!

Senare idag har vi Consumer Confidence….

Vive la correction 🙂

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.