QE3 inom en armlängs avstånd?

Ytterligare stimulanser i USA är något jag tagit avstånd mot under en tid. Skälen har varit 2,5. För att FED ska trycka på stim-knappen krävs en kombination av två faktorer. Disinflation och fallande sysselsättning. Vi behöver alltså inte se negativ inflation, dvs deflation, dvs neg CPI, utan det räcker att styrkan och riktningen är tillräckligt alarmerande. Vad jag kan förstå så tittar FED gärna på core-CPI och core-PCE för att förstå var vi är på väg. De här bägge är en bra bit från sommaren 2010 års nivåer, då QE2 föddes fram. Det har varit det första skälet till varför de inte lanserar QE. Det andra skälet är sysselsättningen. NFP har faktiskt, fram till förra siffran, varit på nivåer som inte föranleder QE. Visst har datan varit väderdopade, men ändå. NFP har varit för stark för att trigga QE. Det är två skäl. Det sista halva skälet, är politiskt. QE är starkt ifrågasatt i USA, särskilt av republikanerna, så det krävs en hel del, (typ NFP under 100k och fallande core-PCE), för att man ska politiskt kunna motivera NFP.

Men pendeln har svängt något. JAg tänker först och främst på senaste NFP siffran som var dålig. Fortsätter det i samma takt några månader till, så kommer FED att börja bli oroliga. Detta är rimligt då jag tror ekonomin kommer vara riktigt svag åtminstone fram till höstkanten. Det andra har varit priskomponenterna inom ISM och ISM non manufactoring. De pekar på disinflation längre fram. Oljan verkar dessutom ha toppat ur, med tanke på att Iran premien verkar tyna bort. Inflationen vi sett i USA hittills har inte direkt genererats inifrån landet, då hög arbetslöshet och output/kapacitets gap inte motiverar detta, utan inflationen har främst varit relaterad till råvaror och insatsvaror, dvs till stor del IMPORTERAD inflation.

Nu precis kom importpriserna för april. -0,5 mot väntat -0,2 och föreg. 1,3. Priserna faller!

US import prices muted as oil costs drop

WASHINGTON, May 10 (Reuters) – U.S. import prices in April recorded their largest drop in 10 months as energy costs tumbled, according to a government report on Thursday that also showed tame underlying inflation pressures from imports.

Overall import prices fell 0.5 percent, the Labor Department said. March’s data was revised to show a 1.5 percent increase rather than the previously reported 1.3 percent gain.

Economists polled by Reuters had expected prices to fall 0.2 percent last month. In the 12 months to April, import prices increased 0.5 percent, the weakest reading since October 2009.

Stripping out petroleum, import prices were flat as weak capital goods costs offset the largest increase in automobiles prices in 10 months, indicating that broader inflation pressures remained benign – in line with the Federal Reserve’s view.

Data on Friday is expected to show that weak energy costs held down wholesale prices in April for a second month in a row, according to a Reuters survey.
Outside food and energy, producer prices are expected to have moderated, with a gain of 0.2 percent forecast after a 0.3 percent increase in March.
Last month, imported petroleum prices fell 1.8 percent, the largest drop since August, after rising 4.9 percent in March.

That should pull down gasoline prices from their recent highs and support economic growth, despite signs of cooling in activity. Imported food prices ticked up 0.1 percent after increasing 1.8 percent the prior month.
Elsewhere, imported capital goods prices were unchanged after advancing 0.2 percent in March. Imported motor vehicle prices rose 0.4 percent after increasing 0.3 percent the previous month.

Så här ser importpriserna ut YoY%

Så för att summera.

Helt enligt mina förväntningar håller luften på att gå ur den amerikanska ekonomin. Men att vi skulle trilla in i recession känns inte så troligt i nuläget. Detta kommer fortsätta över sommaren. Den datan som speglar nuläget och alltså inte är leading, kommer vara rätt sur i maj, juni, juli och troligtvis augusti om du frågar mig. Detta kommer ÄVEN innebära att priserna faller och sysselsättningen avtar. I detta scenario är det ganska troligt att FED, genom sina rapporter, kommer förbereda marknaden på att de är beredda att lansera QE om det skulle behövas. MEN, the big MEN, så är ju min tes att tillväxten tar förnyad kraft efter sommaren. Jag stöttar mig på att en del ledande indikatorer faktiskt vänt upp, och surprise index är relativt nedtryckta.

Om tillväxten hittar tillbaks igen, ja då lär vi inte få någon QE…. men om jag har fel, ja då kanske vi får ett nytt program till hösten. Känns detta scenario igen? Jag säger bara Win-Win-Tepper :-). De pålästa förstår vad jag menar!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till QE3 inom en armlängs avstånd?

 1. fredde skriver:

  Lakshman Achuthan on Renewed U.S. Recession Call
  http://www.bloomberg.com/video/92327533/

  • GaStan skriver:

   Tack,

   Såg du mitt inlägg

   https://kortsikt.com/2012/05/10/skam-den-som-ger-sig-2/

   Jag gillar ju honom egentligen, det finns en hel del i den amerikanska ekonomin som går åt fel håll, och ha en centralbank som inte vill tillåta recessioner är ju galet då det är en del systemet.

   Men det jag är skeptisk till är att använda ECRI för att lyckas med mina placeringar på kort, ja till och med medellång sikt.

 2. fredde skriver:

  Absolut. Håller med dig om att det inte går att tjäna pengar på ett recession call i september om börsen redan gått ner i augusti, speciellt om börsen gick ner av samma anledning som man gör recession callet (vilket man skulle kunna diskutera?). Jag brukade dock blanda Jim O’Neill/GS med Achutan/ECRI då jag tyckte dom kompletterade varandra bra.

  Jag är skeptisk till om ekonomi och sunt förnuft överhuvudtaget går att använda till att lyckas med placeringar på kort – medellång sikt. Kanske erfarenhet i kortspel hade varit bättre? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.