IFO mfl

Sorry för sent inlägg. Förra torsdag kom en radda data som överlag inte var så stark, men inte heller avvek nämnvärt från konsensusbilden. Marknaden tog det med en axelryckning och stängde tom uppåt. Det handlar om att marknaden helt och håller verkar fokusera på Grekland och Spanien. Men datan är likväl viktigt!

Tyska IFO kom in på 106,9 mot väntat 109,4 och föreg 109,9…. klart sämre, men flaggar fortfarande för tillväxt.
Det var framförallt IFO för dagens situration som sjönk från höga 117,5 till 113,3. Samtidigt gick Expectations från 102,7 till 100,9. Ration därimellan förbättrades något… men poängen är att 100,9 rimmar ganska bra med konsensusbilden av Tyska ekonomin för 2012.

IFO expectation… fortsatt hög nivå

Därutöver hade vi en del Flash PMI från Europa.

Flash PMI för EZ kom in på 45,9 mot väntat 46,5 och föreg 46,7…. sämre fast det bekräftar egentligen bara konsensusbilden!

Vi hade även HSBC China PMI som kom in på 48,7 jämfört med föreg 49,3…. svagt och nu är det mer och mer uppenbart att PBoC kommer börja stimulera i större utsträckning… samtidigt vill de inte driva inflationen så det är en svår balansakt. Marknaden brukar dock uppskatta stimulus och detta borde begränsa nedsidan. Men många frågor kvarstår, vilken typ av stimululs, hur omfattande osv?

På eftermiddagen kom även US Durable Goods, som förvisso inte är leading men ändå viktig. Den kom in på +0,2 mot väntat 0,5 och föreg -3,9. Ex transport kom in på -0,6 mot väntat 0,9 och föreg -1,3. Svagt. Å andra sidan har den varit slagig!

US Durable good ex transport YoY

För att summera…. det är helt klart så att den Globala ekonomin har sedan några månader gått in i ett lugnare tempo. Det förväntas fortsätta över sommaren och eventuellt en bit in på hösten. Detta har också på sistone blivit 1, konsensus synen idag och är till stor del 2, inprisat. Så att det kommer in data som bekräftar att det är dåligt nu, och kan fortsätta ett tag till är INGEN anledning att SÄLJA. Frågan är vad som händer under 4Q12 och framåt, och dess konsekvenser för vinsterna. Vänder det upp, ja då är det förmodligen köpläge nu… blir det ännu värre… ja då kan vi nog få ytterligare sättningar. Tittar man på datan så här långt så pekar den inte på stark vändning (bortsett från förra ISM) men den pekar inte heller på försämrade tider… utan snarare utplaning, och förhoppningsvis recovery (inom LTG kontext)

Någon kanske undrar varför jag fokuserar så mycket på datan när allt ändå verkar handla om politik, dvs hur valet blir i grekland, hur Tyska politiker ställer sig till Eurokrisen, vem som vinner presidentvalet i USA och dess följdeffekter på finanspolitiken och hur PBoC hanterar inbromsningen i Kina osv…. men faktum är att de gången jag försökt mig på att översätta prognoser av politiska utfall till konjunktur utvecklingen och slutligen vinstutvecklingen så har det blivit fel.

Senast var i december då jag trodde att de Europeiska politkernas oförmåga att hanterar krisen skulle ta oss in i lågkonjunktur och därmed kraftig earningscontraction, och därmed en anledning att stå utanför marknaden… så blev det helfel. Man skulle haft aktier från december-mars. Därmed inte sagt att det behöver bli likadant den här gången…. Men jag har alltid hävdat att det är den förväntade vinstutvecklingen som är avgörande för börsutvecklingen. Sen att vinstutvecklingen KAN påverkas av politiska beslut, det är en annan femma. Jag bara menar att det är svårt att på ett pålitligt sätt härleda vinster ur politik. Däremot härleder jag gärna makrosignaler till vinstutvecklingen, det är lättare!

Så istället för att spekulera i politik väljer jag att fokusera på hur riktig data utvecklas… dvs PMIs, M2, räntemarknadens signaler, earningsrevisions osv. Okej, man kommer inte vara först på bollen… men om nu politik är orsaken till ett risigt 2013, då kommer vi förr eller senare se det i den ledande datan förhoppningsvis! Datan i sin tur hoppas jag ligger steget för bolagens resultatrapporter, och det mina vänner är den viktiga poängen i den här röran!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.