Marknaden är stark

frågan är hur mycket krut som finns kvar egentligen. Titta gärna på hur börsen betedde sig i mars och september förra året. Jag anser att risken är stor att vi får en sista rökare uppåt, kanske med lite gap och grejor, som egentligen är själva urtoppningnen. Redan kring 1220 kan man hitta toppformationer. Men risken är också betydande att vi har konsoliderat färdigt och är på väg mot nästa målnivå, 1290-1320. Även om jag alltså tror att vi håller på att toppa ur, så vill jag inte ta risken att de inte gör det. Man måste helt enkelt ta bettet. Du kan välja mellan;

1, Köp nu – det toppar ur inom nån procent, kanske redan idag. Du tar förlusten på ett par procent
2, Köp inte nu – det toppar ur inom nån procent. Ok, det var rätt att inte köpa.
3, Köp nu – det fortsätter upp och om några veckor börjar du nosa på 1290.. det toppade aldrig ur
4, Köp inte nu – det fortsätter upp, först till 1220.. vänder det ner? nej, det fortsätter till 1250, vänder det ner… vad menade jag med urtoppningen egentligen. Jag kan ju inte köpa nu!!! Det fortsätter till 1290… satan det toppade aldrig ur.

Vad jag menar är att det finns ingen holy grail. Det här är förenat med mycket tur, och Otur. Själv har jag flaggat för att 1200-1220 är ett bra urtoppningsnivå, och jag tog bettet och hoppade av redan vid 1200. Det mesta pekar på att detta fortfarnade är intakt.

MEN, risken att ha fel är för stor!!!

Jag anser, och detta är personlgt, att det är bättre att stoppa ur sig med 2% förlust, än att missa uppgången på 10%.

Hur gör man? Om det ser ut att stänga ovanför 1212 idag så är det bara att bli tekniskt positiv igen, ta en position i marknaden. Är vi säkra på att det kommer fortsätta upp, NEJ. Snarare tvärtom, men vi vill inte stå utanför! Punkt. Tar man en posse är det lämpligt med en rätt tajt SL på ca 1189 alt 1178. Jag tänker att 10% uppsida relativt 2% förlust är helt ok. Det är alltid tråkigt att ha fel och men att ta små förluster är lite av hemligheten. Förlust i mitt fall, innebär också att stå utanför en uppgång… den synen delar jag klart inte med alla!

Fundamentalt tycker jag fortsatt inte det ser så attrktivt ut att jag vill vara med, så en hyfsat neutral posse är att föredra!

Kina HSBC Service PMI kom in på 52,1 mot fg 54… rätt klent men knappast någon förvåning. Förväntningarna på Kina nu för tiden är rätt låga.

Senare idag har vi Europa och US Service ISM som är viktigt, inte minst ur jobbaspekten. Jobbmässigt har vi ADP, Challenger och slutligen NFP på fredag. I slutet av veckan kommer även en skörd från Kina.

CS kommenterar budgetåtstramningarna i USA.

1) On an annual average basis, the 2013 real GDP growth forecast is lowered by 0.5 ppt., from 2.0% to 1.5%.

2) On a Q4/Q4 basis, the 2013 Q4/Q4 real GDP forecast is lowered by 0.7 ppt., from 2.5% to 1.8%.

3) The outlook still incorporates a mild speed-up in activity through the year. The first half 2013 GDP forecast averages 1.4%; the second half averages 2.2%.

4) Our 2014 GDP forecast is reduced by 0.2 ppt. on an annual average basis, from 2.5% to 2.3%. (We currently have no published Q4/Q4 2014 forecast, but the sequester impact would be broadly similar.)

5) The exact timing of actual spending reduction from hundreds of government programs is harder to gauge, so the quarterly impact on GDP is subject to a higher degree of uncertainty.

6) In our baseline quarterly scenario, Q1 growth is reduced to 2.0%, from 2.7%. This assumes sequestration begins on time, and the cuts are scaled equally through the year. The risk is that bureaucratic inertia shifts more of the Q1 drag into the spring.

7) Q2 will probably take the biggest knock of the year – when the incremental sequential impact from one quarter to the next will be at its peak. Our Q2 forecast is now just 0.7%, from 2.1%.

8) In this respect, Q2 could be a re-run of Q4:2012, when a massive decline in defense outlays flattened GDP growth. (Markets had little trouble looking through that noise.)

9) In Q3, the incremental drag is nearly nil, because sequestration is already in the Q2 base. Our Q3 forecast is unchanged at 2.4%.

10) The sequential impact increases again in the fourth quarter as the rate of spending reduction called for in the CBO baseline accelerates in fiscal year 2014 (beginning Q4:13). Our Q4 forecast is now 2.1%, from 2.5%.

11) Most of the GDP impact in our forecast is due to lower federal spending, which is estimated to drop by 6% in 2013. (This is the “direct” GDP federal spending measure; total federal spending, including transfer and interest payments, is still expected to rise slightly.) We assumed a fiscal multiplier of 1.2 (for every dollar of budgetary restraint, GDP is lowered by $1.20).

12) A standard relationship between GDP and employment implies nonfarm payrolls finishing 2013 roughly 500K lower than our old baseline assumption. For context, payrolls grew by about 2 million over the last twelve months. Our year-end 2013 unemployment rate forecast moves to 7.7%, from 7.4% previously.

13) Sequestration would compound the already substantial fiscal drag on the books for 2013 from the payroll tax expiration, various upper income tax increases, and other measures. The total drag from these sources of fiscal restraint in 2013 is projected at close to 2 percentage points of GDP. The good news is that housing, consumer durable spending, and business investment are expected to cushion the blow from tighter fiscal policy.

14) The risk is that the job impact turns out to be smaller than our central scenario. The federal government will rely heavily (at least initially) on worker furloughs. In that case, wages, hours worked, and income would bear some of the adjustment, and headcount correspondingly less.

15) Budget authority is reduced by $85 billion this year, but some of the corresponding outlay reductions won’t happen right away. According to CBO, the actual cut to cash outlays is $42bn for the remainder of the current fiscal year (March-September). We estimate a $64bn impact for the current calendar year and $91bn for calendar year 2014. Because the incremental hit to growth is $64bn in 2013 and just $27bn in 2014 ($91bn minus $64bn), the sequential drag on 2014 growth is smaller than in 2013.

16) There are congressional proposals to fix the most disruptive components of sequestration by giving federal agencies more leeway in how they apportion cuts – without changing the aggregate amount of the cuts. We expect this idea will be taken up during negotiations over the Continuing Resolution (CR). The CR currently provides operational funding for government agencies and will expire on March 27. The phase-in of sequestration probably reduces congressional appetite for another knockdown, drag-out fiscal showdown over the CR.

17) We estimate federal deficits are on track to shrink over the next five years – averaging about -3.9% of GDP over 2013-2018 – close to the average of the Reagan years, and well below the average of resident Obama’s first term (-8.7% of GDP).

18) CBO projects the sequester will lower the federal budget deficit by 0.6 percentage points of GDP over the next decade. Considering that federal deficits have ranged between -1.2% and -10.1% of GDP in recent years, the scale of fiscal consolidation bought by the sequester is rather small in the scheme of things. In the next decade, the $1.2 trillion in cuts is a sliver of the cumulative $44 trillion in federal spending baselines.

19) About 20% of total sequester savings over the next 10 years is by statutory assumption the result of lower interest expense resulting from the lower projected deficits. This amount is obviously related to Fed behavior over those years.

20) Under the CBO baseline, and assuming continued economic expansion, the debt-to- GDP ratio stays reasonably stable over the next decade – roughly in the mid-70% zone (debt held by the public). The subsequent decades remain daunting given the demographic pressures of aging baby boomers and soaring health care costs. The sequester does nothing to address these issues by virtue (vice?) of exempting nearly all entitlement programs.

Det jag kan tycka är anmärkningsvärt är hur marknaden, i jämförelse med i vintras, ger blanka tusan i detta!!!

Hursomhelst, många är imponerad av konjunkturen i USA, särskilt i jämförelse med Europa. Men se nedan chart över hur prognosen över 2013e BNP har utvecklats. För ca 1 år sedan trodde man på 2,5% tillväxt i år. EFter budgetåtstramningarna tror CS på 1,5%… snacka om nedrevidering!

Namnlös1580

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Marknaden är stark

 1. Roland skriver:

  Hej!
  Här kommer en bra blogg om OMXS30 vingliga färd upp och ned!
  http://roasan-bullbear.blogspot.se/
  Toppen snart nådd!
  Hälsningar
  Roland

  • GaStan skriver:

   Tack, du kan mycket väl få rätt!!!

   Men att pricka rätt om det ska toppa på 1212 eller 1220, 1240, 1290 eller 1320… handlar mer om tur än skicklighet… och många tror tvärtom!!!

   Alternativet är att avvkata säljsignal… men det är ju så tråkigt, och desto bättre säljsignal, desto mer måste du ge bort på av din intjänade avkastning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.