Taper, räntor och annat blaj?

Så här skriver DBs chefsstrateg, vilket är rätt underhållande när man tänker efter.

Hold on to your seats: Taper will come in the next six months

Everybody I meet believes the Fed will taper in either December or March. Everybody I meet believes that once the Fed tapers then we will see a repeat of what happened in May and June. But the amazing thing is that nobody is preparing themselves for what we saw in May and June. Think about that for a minute; everyone says that something will happen in the next six months, which will push rates up, widen credit spreads, push the dollar up and hit EM credit and equities. But nobody does anything to prepare for that repeat of May and June.

What some fixed income investors are doing is buying shorter duration paper but the irony is that most people also expect a flattening of the yield curve over the next several years as short rates have to move up more than long rates, and this will hurt the short end and the belly of the curve more. We have gotten to a situation where the Fed in September was one inch away from tapering, and at their October meeting they no longer worried about tight financial conditions. Moreover, the minutes of the September meeting said that a majority of FOMC members saw tapering before the end of the year. Nevertheless, the tone in my meetings in recent weeks has changed back to “they will never taper, so let’s just continue with the same trades that have worked well over the past five years, I will be able to get out in time”.

Han har sin poänger, no doubt. Frågan är hur det ser ut på ränte sidan.

Ta den Amerikanska 10 åringen. Den handlas i 2,60%. Den obligationen kostar alltså idag 100/(1,026^10)= 77,4 dollar. Säg att tapering inleds till våren och räntan stiger till 3,5% fram till 5 november 2014, dvs om ett år. Då borde samma kontrakt kosta 100/(1,035^9)=73,4. Dvs ett värdefall på ca 5%.

Ta vi den amerikanska 2 åringen och gör samma exempel. Den handlas på 0,30% idag och borde alltså kosta 100/(1,003^2)=99,4. Säg att den går till 1% på ett år. Då kommer den kosta 100/(1,01^1)=99. Dvs ett värdefall på 0,4%.

Det är alltså fortfarande SMARTARE att köpa korta värdepapper än långa, om du tror på tapering och högre räntor. Det som är komiskt är att det är smartare att sätta in pengarna på banken till 0% ränta än att sitta på korta papper, om du inte sitter kvar till förfall vill säga.

Nej den stora frågan är alltjämnt, ska du sitta på cash eller aktier? Just nu tror jag ju inte på aktier, så då får det bli cash. Kom ihåg, bara för att man negativ till räntor, så behöver inte det per automatik att man måste vara positiv till aktier. Den som försöker slå i dig det har inte gjort hemläxan. Räntor ska jämföras mot cash, och aktier ska jämföras mot cash… punkt!

Ganska intressant. Jag har ju varit rätt orolig över att FED har en massa bonds som förfaller de närmaste 2-3 åren, och som måste sugas upp av marknaden, kan sätta press på räntorna. Men data visar att av USAs statskuld är fördelad enligt

Utlandet 5,600mdr dollar eller 48% av totalen (varav Kina och Japan står för 25% vardera)
FED 2,300mdr dollar eller ca 19% av totalen
US Privat sektor 4,100mdr usd el ca 33%
Totalt ca 12,000mdr

Men det intressanta är vem som sitter på vilka. FED äger alltså 19% av utestående statspapper. Men ser man till obligationer som förfaller 5år eller längre, så representerar FED 33% av ägandet. Se nedan bild.

Detta innebär att de obligationerna som förfaller de närmaste åren primärt ägs av Utlandet, eller Jänkarna privat. Det ger ett lite annorlunda utfall. Om det istället varit FED som satt på den ”korta” skulden, då kunde vi nästan säkert veta att de vill ha in pengarna, MEN INTE KÖPA några nya oblisar. Det får någon annan göra. Någon annan är alltså utlandet eller jänkarna privat. Skillnaden är inte vem som måste köpa de nyemiterade obligationerna. Det är utlänningar och jänkare privat oavsett. Men den stora skillnaden är att nu kommer de åtminstone ha pengar (som de fått genom de gamla som förfallit) jämfört med om FED suttit på pengarna. Då hade varit tvungna att sälja nåt annat för att finansiera köper av de nya. Det gör det lite lättare faktiskt.

Men den stora frågan är alltså vilken ränta utlandet och privata sektorn kommer kräva i kommande auctions. Allt annat lika så tror jag räntetrycket hade blivit större om de inte suttit på cash, dvs om det varit FEDs obligationer som hade gått till förfall. Nu verkar det inte vara så, inte i den utsträckningen i varje fall. Men man kan ändå tänka sig ett tryck uppåt då jag tror att man kan utgå från att de kommer kräva kompensation för inflationen, dvs 1,5-2% minst. Varför skulle de köpa något med negativ real avkastning? Sen beroende på om det är svag konjunktur och oroligt så kommer det inte kräva någon hög realränta, dvs påslag utöver inflation. Men om det är en stark konjunktur, ja då vill de nog ha 1-2% påslag realt. Det skulle jag krävt! Så svag konjunktur, högre räntor… stark konjunktur, mycket högre räntor. Det är min snabbanalys. Alternativet är Obama kör ett budgetöverskott på ett par procent och amorterar ner skulden…. realistiskt? Nej, inte alls. Om det blir en riktigt riktigt svag konjunktur igen, då kan vi vara lugna, för då kommer FED finnas kvar som köpare i andrahandsmarknaden, och ovan diskussion är helt meningslös. Å andra sidan är detta inget att trakta efter då en lågkonja slår mot alla…

Namnlös1707

Men vi räknar alltså med att jänkarna privat och utlandet ska dyka upp som nygamla kunder av Treasuries… kan vi verkligen räkna med det? På på sistone har utlandet helt dragit sig bort från US Treasuries. Även privata sidan har gjort det till stor del. FED agerar där nästan helt själv. Men det är inte så konstigt. Vem FAN vill köpa en 10 årig bond för 2,50%? eller en tvåårig för 0,3%. Det är ju hål i huvudet!!! Jag tror både Kineser och Mr Smith kommer kunna tänka sig att köpa US Treasuries igen, det krävs bara rätt pris. Dvs högre ränta!!!! USA kommer inte under överskådlig framtid att INTE kunna sälja en obligation… det är bara en fråga om pris!!!

Namnlös1708

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.