Yellen: tapering vad god dröj!

Yellen som gjort sig känd att lägga stor vikt vid sysselsättningen gav signaler om att ekonomin inte är tillräckligt stark för att inleda tapering och på sikt räntehöjningar… detta trots att sysselsättningen ändå ser rätt bra ut. Detta skapade den optimism vi ser idag!

Notera att:

Namnlös1715

Namnlös1716<a

Namnlös1717

Så vad handlar det om…

FED bygger ju mycket av sitt case på att skapa asset inflation för att de tror på följande ekvation

”1, Asset inflation ska öka 2, consumer confidence, som ger ökad 3, privatkonsumtion, som skapar 4, sysselsättning, som skapar 5, löneinflation, som leder till allmänt högre 6, kostnadstryck… som leder till förändrad penningpolitik”

Rent spontant skulle jag säga att vi är vid 5:an just nu. Det intressanta är att FED inte brukar vänta så länge… vad handlar det om?

Om Yellen och Co nu inte inleder tapering i dec, alt jan, så tror jag det handlar om följande:

Sysselsättningsdatan är EXTREMT viktig för deras val av politik… men det är också fullt medvetna om att JUST sysselsättningsdata inte på något sätt är leading (som ex ISM new orders). Sysselsättningen kommer i spåren av en konjunktur. Det är ganska logiskt, företag vågar inte nyanställa förrän de ser efterfrågan i vitögat. Viss leading effekt har det. Bra sysselsättningsdata KAN IBLAND leda till fortsatt bra data. Men inte alltid. Detta är också rätt logiskt. Personalchefer och VD som hör att efterfrågan ökar och arbetslösheten går ner kan bli stärkta i förtroendet och börja nyanställa. Så bra data kan ge ringar på vattnet. Men först och främst är det laggande data. Så den positiva data som visas i graferna ovan är alltså ett resultat över den konjunktur som varit. Det är kanske så FED känner att ekonomin IDAG, inte är tillräckligt stark för att den FRAMTIDA sysselsättningsdatan ska bli bra. Om så är fallet är det ju dumt att dra åt svångremmen idag! Varför är inte ekonomin tillräckligt stark? Först och främst tror jag de blev överraskade av att ränteuppgången blev så kraftig, och det är möjligt att den får negativa konsekvenser runt hörnet, när ränteuppgången så sakterliga börjar gröpa ur de disponibla inkomsterna. Det är möjligt att FED vill avvakta och se om de högre räntorna faktiskt kommer få realekonomiska konsekvenser, eller inte. Vad beträffar bråket mellan politikerna så tror jag det är underordnat i det här fallet. Datan som kommit hittills pekar på att det inte fått några större realekonomiska konsekvenser….

Eller målar vi fan på väggen… och tapering kommer som ett brev på posten i december. NFP siffror på 200k+ gör det helt klart svårare för FED att motivera varför de INTE ska inleda tapering… trots dess laggande karaktär.

Time will tell

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Yellen: tapering vad god dröj!

 1. fredde skriver:

  Summers:

  “Even a great bubble wasn’t enough to produce any excess of aggregate demand…Even with artificial stimulus to demand, coming from all this financial imprudence, you wouldn’t see any excess (…) The underlying problem may be there forever (…) We may well need in the years ahead to think about how to manage an economy where the zero nominal interest rate is a chronic and systemic inhibitor of economic activity, holding our economies back below their potential.”

  Larry Summers at IMF Economic Forum, Nov. 8 2013

  A Permanent Slump? (Krugmans kommentar)
  http://www.nytimes.com/2013/11/18/opinion/krugman-a-permanent-slump.html?_r=1&

 2. fredde skriver:

  Martin Wolf: The best response, then, is measures aimed at raising productive private and public investment. Yes, mistakes will be made. But it will be better to risk mistakes than accept the costs of an impoverished future.

  Why the future looks sluggish (FT)
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a2422ba6-5073-11e3-befe-00144feabdc0.html?ftcamp=published_links%2Frss%2Fcomment_columnists_martin-wolf%2Ffeed%2F%2Fproduct#axzz2lVzyzw1r

 3. Anonym skriver:

  Ser verkligen arbetsmarknaden i USA bra ut? Kollar man på deltagande i arbetskraften så är det ingen vacker syn. http://data.bls.gov/timeseries/LNS11300000

  • GaStan skriver:

   Jag tycker arbetslösheten, dvs sysselsatta/arbetskraften, är en helt ointressant siffra för att ta pulsen på ekonomin. Arbetskraften kan man vrida och vända på, och visst är det så att USA mfl har problem vilket avspeglas i den här. Men den har också en tendens att vara låg i dåliga tider, då många av bra och dåliga skäl lämnar arbetskraften, och därför är ofta arbetslöshetssiffran lägre än den verkliga. I riktigt bra tider ökar graden av deltagande, och därför blir arbetslöshetessiffran sämre än vad den verkligen är….

   men ska du ta pulsen på den verkliga ekonomin så är det hur många människor som verkligen är sysselsatta, och den siffran bottnade -09.. för att sen ha arbetat sig upp till nästan 2007 års nivåer. Amerikanska företag har alltså varit tillräckligt välmående för att skapa lika många jobb som pre -lehman. Det är bra!!! No doubt!!!

   Sen att det finns många som går och stämplar, inte har rätt kompetens för att få jobb etc… det är strukturella problem, som visserligen är stora problem, men säger väldigt lite om hur stark ekonomin är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.