En teknisk dröm

Nedan OMX30

Det här är inget försök till prognos… utan bara önsketänkande!

Första ringen är gaptäppning på 1197 samt avstämning av 2011 trenden. Sista ringen utgörs av mars 2000 toppen samt tangering med både 2008 och 2011 trendens tak!

Namnlös1723

Är det inte ganska komiskt?

Visserligen handlas börsen i nivå med toppen 2007 och 15% under toppen år 2000 (lägger man tillbaks utdelningarna ligger vi faktiskt en bra bit över), men tittar vi senaste 5 åren, dvs sen botten efter Lehman är svenska börsen upp 132%, det är 18,5% om året. Lägger man tillbaks utdelningar är den upp 176%, eller 22,5%.

22,5% årlig avkastning!!!! Gör dig själv en tjänst, leta fram ditt årsbesked från banken från december 2008. Har dina pengar vuxit med mer än 3 GÅNGER sedan dess (du får lägga tillbaks pengar du tagit ut, och ta bort pengar du satt in under den här tiden) så har du varit framgångsrik.

Det är kanske inte så förvånande men under de här åren har:

1, Intresset för aktier varit extremt lågt och nästan avtagande, åtminstone om man frågar Aktiespararna. Det enskilda aktieägandet är lågt.

2, Försäkringskrängare, förlåt förmedlare, har sålt ”strukkar” som aldrig för, gärna lågrisk strukkar med inbygd autocall och ränterelaterade strukkar. En kompis till mig har jobbat med den här typen av produkter under många år, och när jag frågar honom vad kunderna tycker när börsen rallar på och de kanske orkar upp till halva avkastningen svarar han, de är nöjda. De tycker börsen är ett lotteri som man bara förlorar pengar på. De är nöjda med 7-8%, givet att nedsidan är begränsad. Avgifterna skiter dem i så länge som vi levererar det förstnämnda.

3, Blandfonder har fått lite av en renässans de senaste åren. Inflödena har varit stora. Logiken bakom är att aktier faktiskt är volatilt och farligt, medan räntemarknaden är underskattad. Man bör ha lite av både och. Fonderna heter gärna balanserad eller försiktig eller liknande. Det är ord som retailkunden har haft lätt att ta till sig.

4, Obligationsfonder, gärna med företagsobligationer har även det fått en renässans. De har performat väl när räntorna fallit och FED politik har puttat bort ränteinvesterarna från statsräntepapper in i IG och Junk papper. I år sätts en nytt volymrekord i Stockholm för företagsobligationer… nyemissioner som ska stänga om en vecka, stänger samma eftermiddag. Till fina villkor, för det emitterande bolaget, dessutom.

5, Corp firmorna som jobbar med Equity gnäller. Inte nog med att IPO fönstret i princip varit stängt senaste 5 åren. Även PE firmorna har gjort mindre affärer. Detta är förenligt med baissetider

6, Pensionsbolag och aktörer som MaxM och Söderberg meddelar att kundernas portföljer är ganska välbalanserade och risknivån relativt låg. Detta trots att många har mer än 10 år kvar till pension.

7, Flödena till aktier vs räntor har varit skrattretande dåligt under den här 5 års perioden. Lyfter man ut ETF ser det ännu sämre ut. Tittar man på resultaträkningarna för Fondbolag så är det ingen munter syn, om man inte är ”bäst i klassen” som typ Skagen, DidnerGerge, Brummer el likn. Då har det fortarande gått att tjäna pengar.

8, Pratar man med rådgivare på banker och Privat banker så säger de att man inte kan räkna med mer än 7-8% avkastning från aktier över tiden, och givet risken, så bör man inte ha för mycket.

9, och slutligen så har den globala BNP utvecklingen och arbetslösheten varit klart under trend, eller det vi varit vana vid tidigare, under de här åren.

Nej hör man runt med folk och tar beaktar av ovan punkter så skulle man kunna tro att det har varit och är riktiga baisse tider. Men börsen har gett 22,5%!!!!!!!!!! Så till alla er som berörs av ovan. NI HAR LEGAT FEL. Ok, vi visste inte för 5 år sedan att det skulle bli så här, man måste ta hänsyn till risknivån osv osv…. men ni har inte fått 22,5%. Så j-a enkelt är det.

Tittar man historiskt på Stockholmsbörsen, på rullande 5 års perioder, så kan man konstatera att det är ganska sällsynt med årsavkastning på 22,5%. Man kan också konstatera att det är den typen av avkastning som genereras när det allmänt sett är ganska oroligt, och när aptiten på att äga aktier är låg. När aptiten är hög och saker och ting ser rätt bra ut…. ja då genereras inga 22,5% om året i 5 år kan jag säga!!!

Det är också därför lite komiskt att man nu hör

1, Struk och bondförsäljare säger att våra kunder är inte riktigt lika taggade som innan utan tror loppet lite gått i trygga assets och det börjar nu bli dags att leta sig längre ut på riskkurvan, läs aktier

2, Strategerna börjar tala för the big reversal från räntor till aktier, samtidigt som värderingarna är inte låga men inte heller utmanande, samtidigt som vi för första gången på många år har potential att nå global syncronized growth. Detta under en tid staterna börjar dra sig tillbaks som stöttare av ekonomin.

Folk börjar prata ”man kanske ska börja titta lite mer på aktier igen efter de här mörka och deppiga åren”

Hallå!!!! 22,5%

Jag skriver inte detta för att baissa, jag skriver detta för att jag kan inte sluta att förstummas över att ännu en gång har de allra flesta legat snett. Men de skulle aldrig erkänna det för sig själva. De svara hellre, ”jag var inte beredd att ta risken, jag är nöjd med mina 5% givet risknivån. Dessutom kan man inte förvänta sig mer i ett balanserat sparande över tiden”…. mitt svar, du har en poäng, 5% är inte så dåligt. Men tänk vad mycket roligare och mer utmanande det är att försöka få 22,5% om året när det erbjuds, att agera tvärtom alla dönickar på stan, och sen nu när alla börjar småhaussa konjunktur och annat,,, ja då börjar man ta ner risknivån. Jag pratar inte om facit, ingen fri lunch, men lite mer motvallskärring, lite sunt bondförnuft.

Den enda anledningen som egentligen är rättfärdig det är om du sa för 5 år sedan. ”Jag är väldigt positiv till aktier, men givet min horisont och riskprofil etc, så kan jag inte leva med mer än 50% aktieexponering, därför väljer jag en produkt med maximalt denna exponering” alt ”Jag tror aktier har potential, men jag klarar inte av svängningarna, och väljer medvetet en produkt som är mindre volatil”. Men faktum är att under de här åren har de flesta valt produkter med mindre risk än att sitta på 100% Avanza Zero då de varit skeptiska till både det ena eller det andra och inte känt att en renodlad aktieplacering är så bra. Det beslutet, helt utan invändningar, har varit fel. En renodlad aktieplacering är det som avkastat bäst!!! Punkt.

Jag är ju faktiskt rätt positiv till börsen kommande åren. Men några 22,5% om året kan jag GARANTERA att du inte får. Får du 12,5% om året ska du vara jävligt nöjd. Du lär inte få det i din företagsobligationsfond eller blandfond, eller struk med autocall. Men jag ska inte baisse de här produkter, det bord man gjort för 5 år sedan. Faktum är att det är tusen gånger mer aktuellt att ha en blandfond idag, än för 5 år sedan. Då skulle du inte haft något av det du haft. Du skulle haft Avanza Zero!!!!

Men om vi nu ändå ska prata lite framtid, för vi tjänar inga pengar på att vara efterkloka. Så är det ändå läge att vara lite kritisk till ovan resonemang. Investerade du på svenska börsen ca 1,5 år innan, dvs för 6,5 år sedan, så hade årsavkastningen varit 3,5% om året inkl utdelning. Ok, bättre än bankboken men inte särskilt bra, inte relativt risken. Stoppade du in pengarna våren 2011, så hade du haft 21% avkastning på 2,5 år. Hade du stoppat in dem på sommaren samma år hade du haft 64% på 2 år. Ja du fattar min poäng. Börsen är volatil, och det är viktigt när man ger sig in i matchen. Just nu känns det väldigt lugnt, men lugnet bedrar, det kommer sätta sig igen. Frågan är bara när och från vilken nivå! Skillnaden mellan idag och hösten 2008 är att då hade du ytterst osäkra utsikter, fallande vinster FAST krisvärdering. Idag har du hyfsade vinster, hyfsade konjunkturutsikter fast rätt höga värderingar. Därför kommer du inte få 22,5%. Värderingarna kommer inte lyfta på samma sätt. I nästa 5 års cykel kommer utvecklingen styras av vinsttillväxt. Men från tid till annan kommer det sättningar, på mellan 10-25%…. det är dem du ska utnyttja!!! Du ska inte heller vara rädd för att sälja, särskilt inte när alla säger till dig att köpa!

Det komiska är också att även om vi lever i synnerligen unika tider, så är börsmönstret sig likt. Efter en krasch repar det sig oftast väldigt kraftigt de första åren. Den här uppgången är det väldigt få som är med på då de har kraschen i färskt minne. Baissarnas åsikter regerar. Aktier drivs att multipelexpansion, inte vinsttillväxt. Sen när konjan så smått börjar ta fart så övergår drivkraften i aktier från multipelexpansion (den kan till och med påverka något negativt i detta skede) till vinsttillväxt. Av den här anledningen blir börstrenden något flackare. I slutet av uppgången får vi gärna, men inte alltid, en spik uppåt. Det markerar köparnas sista stöt. Därefter faller det. Initialt är det inte vinster som faller då de oftast klättrar vidare ett tag till. Det är multiplarna som kapsejsar, vilket får börsen av framstå som billig. Därför säljer väldigt få, dels för det framstår som billigt, och dels för att de oftast ligger snett i positionen. Sen faller det vidare och till slut dippar vinsterna, och helt plötsligt är inte aktier billigt längre. Man börjar sälja med förlust. Det faller vidare lite till och sen vänder det upp. Då borde man köpt, men de allra flesta köper långt senare. Kom ihåg, bakom varje såld aktie finns en köpt. Det finns ju lika många som fattar bra beslut som dåliga. En tröst kan vara att han som sålde på toppen, inte nödvändigtvis behöver vara samma person som köper på botten! Men dem finns också!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En teknisk dröm

 1. Anders skriver:

  ….vill först bara säga att jag är också ganska optimistisk om börsutv. framöver även om vi inte kan förvänta oss +20% avkastningar.

  Vad är din åsikt om Albert Edwards återkommande utspel om vad han ser framöver?
  http://www.zerohedge.com/news/2013-08-29/albert-edwards-storms-out-gate-calls-450-sp-sub-1-10-year-and-10000-gold

  //Anders

  • GaStan skriver:

   Jag tror alla som lägger två charts på varandra är fel ute. Historien har mindre att lära oss än vad vi tror.

   Jag tror tapering leder till fortsatt högre räntor, men kanske inte så höga som många tror. Jag tror också på att tillväxten kan bli hyfsad, dock tror jag den blir lägre än många hoppas på. Spelen mellan högre räntor och tillväxt är viktigt för börsen, och initialt kan det hicka till när räntorna börjar röra sig uppåt (till följd av att man annonserar tapering) samtidigt som tillväxtindikatorer inte gör det. Snarare blir det gnäll över att hushåll drabbas av högre räntor. Det kan leda till en sättning på minst 10%, max 25%…. vilket kommer bli ett köptillfälle

   Vi är på väg in i en värld utan statliga stimulanser, dels finanspolitiska då man idag kör balanserad primary, och dels penningpolitisk då man drar undan QE och på sikt normaliserar räntor mot Core inflation. Det är privata sektorn, hushåll och företag, som kommer driva tillväxten, men företagen gasar inte mer än slutkunden, och slutkunden hushållen är mer återhållsam av många skäl. Därför kommer tillväxten fortsätta att vara below trend en bra tid framöver. Below trending growth genererar ingen exceptionell vinsttillväxt, och utebliven stark vinsttillväxt ger inga excess multiplar…. vilket totalt medför att lutningen på börskurvan kommer vara lägre än vad vi kanske hoppas på. DÄRMOT kan vollan fortsätta att vara hög, vilket gör att tidvis kommmer börsen springa på, till den inser att den har fel och faller tillbaks. tror därmed att en contrarian strategi, dvs köp när det mini kraschat , och sälj när det mini rallat, kan fungera nåt år till…..

   Hoppas jag lyckades svara någorlunda…

 2. fredde skriver:

  buy the fucking dip 🙂

 3. LS skriver:

  Riktigt bra krönika . . .skönt att någon har koll på läget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.