FED är inte rädd för inflation, eller?

De har uppmärksammat indikatorerna som pekar på högre inflation, och de har noterat att inflationen har studsat något på senare… men de tycker datan än så länge är ”brusig” och är inte särskilt oroliga.

I media läser man att vissa strateger och ekonomer faktiskt är rädda för att FED är fel på det… men gör analysen att FED också är medvetna om risken att ha fel… MEN det är bättre att ha fel och höjda i efterhand, ÄN att höja först i proaktivt syfte som sen kanske visar sig vara fel. Fair enough. Marknaden verkar trots allt ta rygg på FED då 10 åringen ligger tryggt på 2,59%

Problemet med den strategin är att börjar inflationen dra, utan att FED gjort nåt, då kommer marknaden inse att FED är fel och sent på bollen och därför riskerar räntorna att slå över… åtminstone temporärt. Hade de däremot höjt tidigt och varit proaktiva, då hade marknadsräntorna troligtvis inte slagit över. Å andra sidan skulle det varit ett dyrt policymisstag att höja för att sen tvingas sänka senare om det visar sig att det inte finns några inflationstendenser.

Nåväl. Imorgon kommer PCE, personal consumer expenditures. En siffra som FED sägs titta mer på än CPI. Idag har vi Case Shiller som visar prisutvecklingen på fastighetsmarknaden. Ett område som FED uttryckt oro för… åtminstone mer än inflationstendenserna.

Igår kom Conference Board´s Consumer Confidence in…. och den var den starkaste siffran på 6 år. Michigan index, som är den andra konsument mätstickan har börjat divergera från CB´s siffra, men enligt MorganStanley beror skillnaden på att CB ”jobbutsikter” komponent är extremt bra. Om den stämmer skulle det betyda att vi inte behöver vara särskilt rädda för dåliga NFP siffror framöver….. och min analys är ju enkel…. i takt med att det skapas fler jobb, särskilt på den här nivån, desto större är risken att det blir lönepress i vissa branscher, och det brukar förr eller senare ge en knuff åt priserna. SÄRSKILT om de under en längre tid stått stilla. Vill även påpeka att PhillyFed index har en komponent som heter Cap spending, och brukar fånga företagens Cap EX behov… denna pekar på att företagen är klart investeringssugna framöver. Detta brukar också leda till jobbskapande.

Så frågan är inte om FED medvetet väljer att vara sena på bollen…..

Men detta betyder som sagt inte att räntorna kan stiga trots att FED är duvaktiga….

Namnlös1819-2

Att marknaden hackar nu tror jag dels beror på Irak, men också en oro för att FED duvaktighet är naiv… egentligen vände marknaden ner på ett ganska snyggt sätt, och tekniskt sa jag själv att här kan man stiga på. Men det finns en seghet, en seghet som måste släppa.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.