Jag vill rikta ett särskilt tack till FED, TACK!

http://www.va.se/nyheter/2014/06/19/raketokning-av-miljonarer-i-sverige/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

Förra året tog sig drygt 11,000 svenskar över dollarmiljonärvallen, typ 6,5mkr. Har du ett hyfsat obelånat hus och haft ett sparande, antingen direkt eller vid pensionslösningar, i aktier så är det inte så konstigt.

Jag undrar hur många av dem här personerna, som är glada över detta faktum, tänker på att den enskilt största anledningen till detta beror på FEDs penningpolitik de senaste 7 åren? De borde kanske skicka ett julkort eller nåt!

Jag undrar hur många som inser att LIKA MYCKET som deras nettoförmögenhet har ökat senaste 7 åren, LIKA MYCKET kan den gå ner kommande 7 åren?

Jag säger inte att den kommer göra det, bara att det är EXAKT LIKA ENKELT för den att minska som att växa. Anledningen är naturligtvis att dynamiken i priser, är likadan uppåt som nedåt, vilket i sin tur beror på att de grundläggande krafterna som driver upp priser, är lika dynamiska på andra hållet.

Ibland får jag känslan att många tycks tro att en fastighet relativt enkelt kan öka i värde med 25%, men att därifrån falla med 20% (dvs ner till ursprungsvärdet) är betydligt svårare. Det är det inte!!! Det är lika lätt, eller lika svårt.

En annan fråga är hur det årliga kassaflödet har förändrats för de här 10,000 personerna. Har det också kraftigt förbättrats senaste åren. Eller är det bara priset på tillgångarna som har förändrats?

Om det bara är priset som har förändrats, vad spelar det i så fall för roll?

ps. Observera att vi pratar i aggregerad form. Dvs en enskild person kan ju sälja av alla sina tillgångar, och därmed realisera förmögenhetsökningen. Men i agregerad förändras inget, då det finns en köpare av säljarens tillgångar ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.