Keep it simple

Jag tycker börsläget är rätt svår tolkat. Vissa tycker datan nu styrker en höjning, och det är positivt för börsen. Vissa tror på höjning, men att det kommer vara negativt. Vissa, jag själv inkluderad, tycker inte datan är så pass stark att vi med hög sannolikhet kan vara säkra på att inflationen börjar ta fart mot 2% nästa år. Gör inflationen inte det, så är det stor risk att en höjning kommer vara ett misstag. Men även om höjningen den 16e uteblir så finns det även där två läger, dvs de som tror det är negativt och de som tycker det är positivt.

Kommer Yellen höja eller inte? Ja det verkar som om marknaden just nu räknar med det. Dvs Räntemarknaden och Fed funds rate pekar på det. Därmed inte sagt att de kommer få rätt.

Är det positivt eller negativt för aktier? Eftersom marknaden verkar tro på en räntehöjning just nu, och det ändå finns lite optimism i sentimentet just nu, så tror jag visst den korta reaktionen mycket väl kan vara positiv. Men högre räntor, sett på ett par månaders perspektiv, utan att det kompenseras av vinstrevideringar, ja det tror jag är negativt.

Så låt oss Keep it simple:

OMX bör stänga över 1,536 för att vi ska vara säkra på optimismen, och på samma sätt bör den stänga under 1,476 för att vi ska vara säkra på pessimismen. Detta bör gärna följas upp av att US Trs 2yrs stänger under 0,90% eller över 1,00%. Inom OMX intervallet kan de riskvillige specka med tajt SL.

DBs chart med anledning av lönerna i fredags….. lås oss inte luras av baseffekten.

Namnlös2149

Så oktober kom in på 2,5%. November siffran kom in på 2,3%, men normaliserar man så hamnar man på 2,5%. December siffran kommer landa på ca 2,8%, men normaliserar man den landar man också på ca 2,5%. Så lönetakten under Q4 ligger på i snitt 2,5%. Visst, de är en notch högre än den genomsnittliga takten vi sett under de senaste 6 åren. MEN är det tillräckligt för att vi ska vara säkra på att Core PCE kommer ta fart….. det är tveksamt.

Jag är glad att jag inte har Yellens jobb.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.