NFP inline

Yellen:

”När vi känner oss komfortabelt säkra på att inflationen kommer röra sig upp mot vårt mål om 2%, så är det dags att höja räntan.”

”Vi har inga tidsramar, dvs vi säger inte när vi ska göra vad, utan datan bestämmer”

Detta är inga exakta citat, men detta är innebörden i det hon sagt under en lång tid.

Med inflation så är det allmänt vedertaget att hon menar Core PCE. Det är såklart många saker som påverkar denna siffra, men Löner och Dollar skulle jag säga förklarar det mesta.

Vad beträffar Löner har de historiskt korrelerat fint utifrån PCE + 1%. Dvs en lönetakt på ca 3% brukar över tiden ge ca 2% inflation.

I eftermiddags kom NFP från USA… visst, det är en laggande siffra, men otroligt viktig trots allt! Laggande, men också ledande på samma gång kan man säga.

Jobben kom in på 211k mot 200k väntat och fg 298k (uppreviderat från 281). Arbetslösheten ligger på 5% blankt. Apparaten tuggar på. Men det är old news.

Lönerna då? De kom in på 2,3% i årstakt mot väntat 2,3 och fg 2,5…. det är liksom tillbaks in i det intervall som vi sett senaste 5-6 åren.

Att påstå att den här lönetakten kommer med stor sannolikhet kommer pressa upp inflationen mot 2% tror INTE jag på. Visst, allt är möjligt, men det är inte sannolikt. Det krävs mer än så. Undra om Yellen tycker likadant?

Deutsche bank har en annan teori. November 2014 lönen var exceptionellt stark, december 2014 var väldigt svag. Om nästa siffra kommer in likadant som den här då kommer årstakten ligga på 2,8%. Var ligger sanningen, tja någonstans mittimellan. Dvs normaliserar vi dagens siffra så landar vi kring 2,5%.

Min konklusion är att mot bakgrund av den här datan, och senaste tidens övrig makrodata som varit siochsådär, så har hon inte särskilt stort stöd för en höjning. Visst, hon kan höja ändå den 16 december. Men då skulle hon lika gärna kunnat höjt i somaras. Jag menar om datan inte spelar nån roll utan att hon går på ”speck”, ja då hade hon kunnat höja närsomhelst. Men hon har inte gjort det. Varför skulle hon göra det i december då? Någon som kan förklara detta?

Hur reagerar marknaderna?

Den 2åriga statsobligationen ligger stabilt på 0,96%…. dvs den skulle jag säga prisar in höjning i december. Dollarn däremot försvagas, eller snarare stärks inte utan ligger kvar efter gårdagens försvagning. Den skriker inte ”räntehöjning i december”. Då borde den stå i 8,7 mot kronan i ett nafs.

Lite blandade signaler.

Nej faktum är att NFP idag vare sig ger stöd eller ej för höjning om du frågar mig.

vilken slutsats kan vi dra?
Vi behöver inte göra det så svårt för oss. Ligger två åringen kvar på 0,90%+ så prisar den in räntehöjning och då kan rekylen fortsätta. Men bryter den NER då kan det ge stöd åt börsen och ta död på rekylen, för då börjar marknaden återigen tveka kring december.

Givet att SPX vänder upp och inte bryter stödet kring 1998-2022…. så tror jag det kan vara ett köpläge  för den spekulative.

Men jag köper inte nu, utan avvaktar nästa vecka.

Eller någon som ser något annat bra skäl…. dvs något i senaste datan som pekar på att hon borde höja den 16e. (Säg nu inget skäl att det är hög tid osv… för den anledningen var i så fall lika relevant i september och juni)

Going forward, så har vi bara Retail sales, PPI, Import priser och Michigan innan 16e…. så värst mycket nytt har hon inte att gå på heller. Kina är knappast någon concern heller! Europa är vad det är!

Usch vad det känns snurrigt…. hade varit enklare om lönesiffran varit snorstark, och vi kunde säga säkert att ”JA, USA har utan tvekan nu nått Full Sysselsättning”

Trevlig helg!

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till NFP inline

  1. Staffan Kjellin skriver:

    Fråga som ej har med denna text att göra. Men vad har Ga Stan för synpunkter på Centralbankernas repor och omvända repor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.