Take a pick

Med bara en handelsvecka, dvs 5 dagar, kvar av året så kan man ju fundera hur det ska gå nästa år. Det här året kan vi konstatera med facit i hand att ingen lyckades pricka helt rätt. Men precis som vanligt fanns det en teoretisk möjlighet att tjäna mycket pengar.

Sverige, mätt som Six PRX, och det mest relevanta Sverige indexet om du frågar mig, är upp drygt 8% i år. 8% är bra relativt vad du får på bankboken, men dåligt relativt risken att förlora pengar vilket faktiskt är baksidan med aktieplaceringar.

Året inleddes med ett fyra månaders rally fram till den 27 april som uppmätte 22%. Därefter föll börsen i nära 5 månader fram till den 24 september. Ett fall på 17%. En buy and hold strategi gav dig ca 1% avkastning under årets första 9 månader. Suck. Därefter har vi klättrat med 7%.

Lärdomen av detta är att man med hjälp av allokering kan påverka sin avkastning avsevärt. Åt båda hållen ska tilläggas. Med facit i hand är det alltid lätt att veta vad man skulle gjort och inte gjort.

När vi gick in i 15 så kunde jag konstatera att den tekniska trenden såg attraktiv ut. Men att det fundamentalt inte var så intressant då det inte var särskilt billigt, och risken för högre räntor var hög. Dvs på ett sätt skulle man äga aktier, på ett annat skulle man inte. Med facit i hand var det ju rätt då året bjöd på 1,5 hausse och 1 styck baisse. Men även om analysen var rätt så hjälpte det föga. . Så är det ofta. Många kloka människor som har rätt, men lyckas inte tjäna några pengar ändå. Vi vet kanske vad, men inte när.

Det vet vi dessvärre inte nu heller. Fundamentalt ser aktier inte så spännande ut: rätt höga värderingar, värderingar som dessutom bygger på rätt höga vinstnivåer definierat som ROE och margnal, rätt trist vinstmomentum och konjunkturutsikter, och allt annat lika stigande räntor. Börsen är upp med 20% om året i 7 år och har börjat vackla. Det får mig att mana till försiktighet. Det kommer med mycket stor sannolikhet erbjudas bättre köptillfällen än idag under nästa år.

Å andra sidan, så har börsen trendat ner på sistone, medan den riktigt långa trenden är uppåtriktad, så ur ett tekniskt perspektiv ser det rätt ok ut. Alternativ avkastningen suger trots att räntorna har bottnat. Börstrenden dör heller aldrig pga ålder utan av en anledning. Oftast en trigger. Således kan det gå bättre innan det går sämre. Typ.

Det är rätt lätt att bygga ett hausse case och ett baisse case kommande månader:

OMX 1250, ner ca 14%:

Räntorna har bottnat och är på väg upp. FED säger att de ska stiga sakta, men de har haft fel förrut. Drar lönerna i USA så drar också räntorna mer än väntat. Samtidigt är värderingarna rätt höga och vinstreiverderingar klena. Varför köpa under de här förutsättningarna? Om köparna uteblir så brukar det… ja just det, gå ner!

OMX 1,560-1600, upp ca 10%:

Nu är osäkerheten kring FED bakom oss. FEDs vilja att höja räntor, i kombination med ett Europa med massor av slack och problem, gör att dollarn kommer fortsätta att vara stark trots att det är världens mest crowded trade. Stark dollar håller tillbaks både inflation och tillväxt i USA vilket faktiskt gör att FED kan göra som man säger, dvs höja lite och sakta. Men det tar lite tid innan marknaden vågar ta till sig detta faktum att även om FED har en ny policy så är räntorna fortsatt för låga för att någon ska vara nöjd med en riskfri placering. Men när de väl tar till sig detta faktum så finns det bara ett tillgångsslag som ger avkastning: Aktier. Dessutom har aktier gått dåligt sedan april, så det finns goda chanser att återuppta den stigande trenden. Värderingsargumentet är alltid oviktigt så länge som räntan är låg och konjunkturen håller uppe vinsterna. Värderingarna kommer bara sabba detta först när räntorna drar på riktigt, eller kanske ännu mer sannolikt, när vinsterna väntas börja falla. Där är vi inte ännu…

Man kan också tänka sig att båda scenariorna blir verklighet, men vi vet inte vilken som kommer först, suck

Personligen ligger jag med halva portföljen i marknaden, inköpt på 1,402, med en stop loss vid stängning under 1,380.

What´s your pick?

Tack för det här året, och för att ni har tagit er tid att läsa och kommentera.

Nu checkar jag ut för lite julledigt, åter igen den 8 januari. Lagom till NFP siffran tror jag 🙂

God Jul och Gott nytt år!

Med vänlig hälsning
GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Take a pick

 1. Tobbe skriver:

  Stort tack för ditt bloggande och god jul!
  Jag kommenterar sällan men läser intresserat varenda post.
  Tobbe

 2. Fredde skriver:

  Stort tack för en bra blogg – god jul & gott nytt år!

 3. Fredde skriver:

  God fortsättning! Några intressanta länkar jag kom över:

  Från noll till ett, sen tillbaka till noll
  http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2015/12/zero-one-then-back-zero?fsrc=rss

  Kyle Bass om olja

  Kyle Bass om Kina

  Derivat ett nollsummespel?

  • GaStan skriver:

   Ang 1.

   Nej jag håller inte riktigt med. Den amerikanska ekonomin har inga problem att klara av 1% högre räntor. Det viktiga är realräntan.. Går den från negativ till positiv så får det bromsande effekter på ekonomin, då det sista du vill göra är att ha lån, dvs neg sparande, om realräntan är hög.

   Om olja har han en poäng, men man kan lika gärna invänta teknisk köpsignal

   Om Kina har han nog också rätt. De skulle nog gärna vilja vara utan peggen nu.

   Den sista är direkt okunnig säger jag. Om du har 1mkr på bankkontot kan du enkelt öppna ett derivatkonto och börja handla med OMX terminer. De flesta som gör det ta inte en position som motsvarar 1mkr. Nej om börsen förändras med 1% så vill de gärna att deras position förändras med 10%. Det betyder att de kör possar på 10mkr som underliggande. Är detta livsfarligt? Nej inte alls. På andra sidan affären finns en likadan kund med 1mkr på kontot. En dag i framtiden kommer den ene ha 2mkr på kontot och den andre noll. Att det underliggande värdet är 10mkr x 2= 20mkr på kontrakten är totalt ointressant faktiskt.

   Ibland kan också den personen som tappade 1mkr till dig varit positionerad i en annan derivatmarknad, som gjort att han tjänat 1mkr, och en tredje person har loosat 1mkr. Så simsalabim har du kontrakt med underliggande expo på 10X4=40mkr, som resulterat i att en har tjänat 2mkr, en gick plus minus noll och en loosat 1mkr, på en totalinsats om 3mkr. Beloppet 40mkr är helt ointressant!

   Det som eventuellt skulle göra mig orolig om våra system inte fungeear och margin of safety inte tillämpas. Då kan det bli problem!

   • Fredde skriver:

    Intressant! Så du tror Kyle Bass får rätt om Kina? Kommer ihåg senast det skakade lite när du sa det var pga kallt väder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.