Augusti-15 deja vu?

Ja det känns ju nästan så.

Den första datan i år var Kinesisk.

Manufactoring PMI kom in på 48,2 mot väntat 48,9 och fg 48,6
Den officiella siffran kom in på 49,7 mot väntat 49,8 och fg 49,6
Senare kom även PMI Service som blev 50,2 mot fg 51,2.
Den officiella Service PMI kom in på 54,4 mot fg 53,6.

Hade någon visat mig den här datan utan att jag vetat hur marknaden hade gått, så hade jag sagt att visst är det negativt att Mfg PMI inte riktigt vill bottna ur… samtidigt så handlar det om tiondelar så man kanske inte ska dra för stora slutsatser. Tar man in Service PMI så är analysen att Kinas tillväxt inte kommer lyfta utan snarare tvärtom, ligga kvar, eller så smått halka ner någon. Men allvarligt, är det någon som väntar sig något annat där ute???????

Så här sa man

”He Fan, chefekonom vid Caixin Insight Group, som sammanställer indexet, sade i en kommentar att nedgången visar att krafterna som driver den ekonomiska återhämtningen stött på hinder och att ekonomin står inför en större risk att försvagas.”

Vadå, tillväxten glider ner från 7% till 5%….. allvarligt, är det någon som inte tror att detta kommer hända närmaste åren?

Marknaden tolkade det inte riktigt likadant… milt uttryckt. Börserna kraschade och fick tvångsstängas. Efter paus på tisdagen föll det vidare på onsdagen. Samtidigt började valutan återigen försvagas. Snacka om Augusti Deja Vu.

Detta har inneburit lite av en Risk off miljö, de amerikanska räntorna, såväl långa som korta föll tillbaks och dollarn stärktes något. Nu är vi lite i en wait and see miljö.

Jag tycker fundamentalt att nedgången har varit överdriven.

Missförstå mig inte. Jag är livrädd för Kina. De har nämligen en tripple bubble. En i lån, en i fastigheter och en i investeringar. Mig veterligen har det aldrig slutat lyckligt.

MEN detta har vi känt till i många år nu….och varje gång marknaden oroat sig hittills har det varit ett köpläge. Varför skulle en eller flera bubblor spricka just nu?

jag har faktiskt en annan förklaring till varför nedgången blev så dramatisk. Dels nu, men även i höstas.

Jag tror att det är många stora trögrörliga förvaltare, som efter FEDs höjning, tog beslutet att låt oss ligga lite lågt med aktieexponeringen ett tag. Det innebar inte att de sålde för de har säkert smugit ner den under hela 2H15. Aneldningen är att FED nu tagit steget ut att höja. De säger att de ska höja lite och sakta. Men de säger också att Core PCE om ett år kommer ligga på 1,6% YoY. Får de rätt om den så kommer de också att höja lite och sakta. Men har de fel om core PCE så kommer de även ha fel om höjningstakten. Vi har tidigare tittat på anatomin av Core PCE, och man kan kort säga att det handlar om Amerikanska löner. Antingen ligger de kvar eller rör sig pyttelite i år, och då får FED rätt. Eller drar de iväg, och då kommer FED ha fel. De stora placerar tänker så här: Ok värderingarna är rätt höga, vinstrevideringarna kommer inte skjutna ur en kanon, och så har vi lönerna… låt oss avvakta lite. Aktier har ju klättrat rätt högt senaste 7 åren. Visst räntor avkastar inget. Men noll avkastning är bättre än minus 30%.

Detta innebär att de stora pengarna saknas på köpsidan. När du då får en lite fesljummen Kina siffra, så sitter det nervösa traders, och snabbfotade hedgefonder där ute, som vill ut. Finns det då ingen volym på köpsidan, då faller det snabbt. Det är detta som har hänt.

Saudi avrättade visst en Shiamuslimsk ledare som gjorde Iran pissed off. Media skriver att risken för en jättekonflikt mellan Saudi och Iran skulle kunna försvåra konflikten i Mellanöstern…. no shit Sherlock. Oljan steg 2 dollar och föll därefter tillbaks till 32$ per Brent fat. Dvs marknaden räckte finger åt media. De är redan i konflikt med varandra. Kriget i Yemen och i Syrien är deras sätt att kriga Sunni mot Shiiter. Väldigt lite pekar på att de vill ha krig på hemmaplan. Sen ovanpå detta har du USA, som trots allt är buddy med Saudi, och numera vill upphäva sanktioner och skriva avtal med Iran…

Nej låt oss bena upp oljan:

Demand: Alltjämnt svagt ur ett globalt perspektiv. Recovery i Europa rätt klen, kina bromsar in, USA PMI pekar nedåt.
Supply: USA produktion har inte avtagit som man trott, Iran snart på kartan, Saudi pumpar på
Dollar: Tja, rätt riktningslös ändå. Men riktigt svag lär den i varje fall inte bli givet det vi vet idag.

Summasumarum…. Nej Oljan är weak for a reason. Ändå anledningen till att den ska gå upp är att den gått ner så förbaskat mycket, och för att Q1 historiskt är en stark period. Men det är inte mycket att hänga i granen. Nej stark konjunkturdata från Europa och/eller Kina tror jag skulle kunna vara en gamechanger och driva upp priset rejält… men där är vi inte ännu. Avvakta teknisk köpsignal som ligger kring stängning ovan 36. Target 42/54. Potentiella stödnivåer kring 30,5 samt 29ish och 25/26. Men trenden är fallande så länge som EMA 21 inte bryter SMA 180.

För någon timme sedan kom NFP för december.

Den kom in på 292k nya friska jobb, mot 200k väntat och 252k föregående (uppreviderad från 211k). Hallelujah… gäsp. Det e ju bra för ekonomin. Det verkar dessutom som Consumer Confidence datan vänt upp något… har man varit orolig i onödan. Jaja, detta är bra för ekonomin men rätt oviktigt för börsen.

Timlönerna då?

De kom in på 2,5% YoY mot väntat 2,7 och fg 2,3… ojoj svagt. Hur går det ihop????

Men kom ni ihåg resonemanget med bas effekten från 2014? nov14 var stark, alltså var 2,3 egentligen upp mot 2,5% när man normaliserade. December14 siffran var ursvag, så en siffra idag kring 2,8 skulle motsvara 2,5%. Nu kom den in på 2,5 och justerat är det ungefär 2,2-2,3%.

Således blir Q4 lönedata

okt: 2,5, justerad 2,5
nov: 2,3, justerad 2,5
dec: 2,5, justerad 2,3
Snitt 2,45, justerad 2,45.

Det är typ 0,1 -0,2 högre än intervallet senaste 6 åren. Det händer typ inte ett skit.

Så jag förstår FED när de säger att core PCE inte kommer gå längre än till 1,6% i år.

Men, Drar lönerna till 3%+… då blir det andra bullar! Den 30 januari kommer ECI för Q4… Yellen tittar på denna! Den lär vara rätt odramatisk.

låga löner ger låg Core PCE, som ger låga räntor, som ger höga multiplar, som är bra för börsen. Glöm inte det! även om marknaden nu mest fokuserar på allt negativt.

Många vill nog också se hur dollar effekten slår igenom under Q1 då den av ren baseffekts karaktär börjar bli mer gynnsam, eller ogynnsam, beroende på vad du tittar efter.

Varför rör sig inte lönerna? Vi har pratat om det tusen gånger. En anledning är att NAIRU faktiskt ligger väsentligt lägre. En annan faktor skulle kunna vara att många utanför arbetskraften börjar söka sig in i den…. detta argument brukar förklastas av dem som hävdar att arbetskraften faktiskt minskade pga naturliga och forcerade pensionsavgångar. En tredje förklaring är låg produktivitet, dvs att Amerikanska företag har visserligen mer att göra, mer att sälja, särskilt inom service och tjänste sektorerna (där faktiskt alla jobb skapats senaste åren) och som gör att de måste anställa fler, men pga låg produktivitet, så ökar inte vinsterna, och därför kan inte lönerna heller höjas. Dvs fler Kaffelattes säljs av Starbucks, men de har inte kommit på nåt smartare sätt att göra en latte på, ej heller ta mer betalt, så vinsten ökar inte. Det gör att man måste anställa fler, men man kan inte höja lönerna….. typ. Skillnaden är Apple, eller kanske Spotify, där produktiviteteten är hög. Men de företagen utgör för liten del för att göra skillnad. Jag tror att det kan finnas viss sanning i produktivitetsargumentet.

Namnlös2160

Vi har även haft PMI data från övriga världen.

I USA kom ISM Mfg in på 48,2 mot väntat 49,0 och fg 48,6. Markits Mfg PMI kom in på 51,2 mot väntat 51,1 och fg 51,3… det är klent och mycket handlar nog om oljan nu. Service sektorn kom in på ISM 55,3 mot väntat 56,0 och fg 55,9. Markits kom in på 54,3 mot väntat 54,0 och fg 53,7. Lite blandad kompott alltså. Ledande indikatorer sviktar, men det skapas jobb som aldrig förr. Hmmmmm

Från Tyskland kom Service PMI in på 56,0 mot väntat 55,4 och fg 55,4, samt Mfg PMI in på 53,2 mot väntat 53,0 och fg 53,0… synd att klaga. Från Eurozonen blev Service 54,2 mot väntat 53,9 och fg 53,9 samt Mfg 53,2 mot väntat 53,1 och fg 53,1. Inte så pjåkigt, men inte tillräckligt för att skapa inflation. Något som Draghi ändå verkar störa sig på… jaja, vi får väl se vad FED gör under våren… kanske ger det efterlängtad svaghet mot Euron.

Jag hoppade av marknaden fundamentalt i oktober 2013. Det är över 2 år sedan. Då stod OMX i 1,300. Där var vi nästan igår. Okej, jag har gått miste om 2 års utdelningar, på ca 5-6%. Därutöver var index uppe i 1,720 förra våren vilket är ytterligare 32%… men det förutsätter ju att man sålt där. Hur stor är den sannolikheten. Nåväl. Lite rätt, lite fel är väl kontentan. Fundamental analys lyckas ändå aldrig tajma marknaden. Det är liksom inte syftet. Syftet är att köpa billigt, och sälja dyrt. Det skiter den tekniska taktiska analysen i.

Får vi en nedgång mot 1200-1300, typ 1,250 så är det frågan om jag inte laddar på igen och köper fundamentalt. Värderingarna nere på de nivåerna är rätt aptitliga, även i ett högre ränteläge. Tror vi landar på fwdPE14 cirka, vilket inte är en dålig entry Point för den långsiktige…. men vi tar en dag i taget.

Avslutnibgsvis, Ingves var ute under mellandagarna, och flaggade för att han inte är nöjd med kronans styrka, läs 9kr mot Euron, utan flaggar för valutainterventioner. Om detta vill jag säga 2 saker:

1, det finns massor av forskning som visat att detta inte funkar, kanske samma dag eller vecka, men därefter rättar marknaden till sig igen. Pengar i sjön alltså.

Enligt KIX index, eller REER så är faktiskt kronan teoretiskt undervärderad mot våra handelspartners valutor. Med cirka 10% faktiskt. Att försöka försvaga en undervärderad valuta är dömt att misslyckas.

Men jag fattar att Ingves hellre ser kronan i 9,50-10kr mot euron

2,

Till alla er som tycker att Ingves e puckad som vill detta, pga tillväxten är hög och att vi tvärtom ska vara glada åt låg inflation säger jag bara… Läs på, ni är okunniga. Besök 10 svenska exportföretag och fråga hur det går. Alla kommer säga att det går rätt dåligt, och att det är problem med stark krona. Sen kan ni besöka 100 obelånade hushåll i sveriges små och medelstora städer, och fråga om de tycker det är goda tider. Ni kommer få svaret att de visserligen har jobb men lönerna står och trampar, och det hade varit ännu sämre om det inte vore för rot, rut och jobbskatteavdrag. De tycker välfärden blivit sämre och tycker det är ett problem med invandringen. De stör sig på de rika, dvs de som sitter på aktier och räntebärande papper som blivit allt rikare senaste åren. De har svårt att dela deras glädje. De delar inte heller glädjen med de som tagit stora lån som nu firar jul i Thailand, då de kalkylerat med 5% ränta men betalar 1% efter ränteavdrag. Samtidigt är de glada över att inte ha några lån, men det är en klen tröst just nu.

Avslutningsvis kan ni titta på hur många jobb som skapats senaste 6 åren, och slå ut det per år i procentuell ökning. Jämför det sedan med det historiska jobbskapandet. Jag har gjort det, och det är mycket lägre än vad det brukar.

Är det inte konstigt om det är så jäkla happy Days och utbredd högkonjunktur? Lönerna står också och stampar (rensat för kollektivavtalslöner. Borde de göra det om det är arbetstagarens marknad? Nej just det, det är fortfarande i stor utsträckning arbetsgivarens marknad.

Tillväxten i svensk ekonomi kommer från privat konsumtion, och i synnerhet från regioner där man direkt eller indirekt gynnas av lägre räntor. I Danderyd är det högkonjunktur på alla sätt. I Malmö är det inte högkonjunktur.

Konklusionen är: Hade boräntorna legat på 4% så hade vi inte haft någon högkonja, sorry! Den är räntedopad.

Ingves fattar detta, han vill få gång export, gynna inhemsk produktion och skapa många mer jobb, och därmed skapa en bred konjunktur uppgång, som i slutändan medför stigande inflation. Sen är det naturligtvis jättebra att hushåll med stora lån betalar låg ränta, då de kan använda sina slantar till amortering/sparande, investera, eller konsumtion. Det gynnar i förlängningen oss alla.

Att Ingves vill ha negativt styrränta och gillar inte när Euron är under 9kr är inte jättekonstigt. Vissa verkar tro att Svensk tillväxt och jobbskapande hade varit minst lika bra med 2% styrräntan och en Euro i 10kr. Då är man väldigt fel ute.

Sen är det inte alltid svart och vitt,

En svag krona hjälper kanske inte om kunden, Europa, asien och Norge inte vill eller kan handla… Oavsett pris. Europa är nämligen inte heller i högkonjunktur. Där är de flesta nog överrens.

En exportör säljer grejor utomlands, men han kanske även måste köpa saker som är importerade först… Så nettoeffekten är inte alltid helt klar när man tar in priset på insatsvaror.

Ingves vill också driva vår konsumtion mot inhemskt producerade tjänster, om kronan försvagas, vilket skapar tillväxt och jobb. så visst är det bra om en Svensk barnfamilj semestrar i Sälen i stället för Österrike. Men det bygger ju på att det finns alternativ, och möjlighet att köpa Svenskt. Det finns det ju inte alltid.

Skönt att vara tillbaks, och trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Augusti-15 deja vu?

  • GaStan skriver:

   Tack Fredde,

   Precis som jag skrev har du en tripple bubble, som i grunden är en debt bubble…. Och visst är det ett problem

   MEN, det hade dem även för 4 månader sedan när vi pratade om det och börsen rasade. Då föll svenska börsen till 1369, för att sen repa sig till 1546… En uppgång på 13%…. Och Kina har fortfarande gått under.

   Vad är ändamålet, att diskutera Kinas framtid, eller att tjäna pengar? Jag bara säger att jag diskuterar gärna både det ena och det andra, men syftet är alltid hur ska vi positionera oss!

   • Fredde skriver:

    Håller med. Känner inte att jag har någon bra feeling för hur det ska gå, men skulle jag tvingas gissa så tror jag att SP500 ska ner 10-20 procent till slutet på året och så går oljan upp på 12-18 mån sikt.

    Har länge varit lång oljan (ja det har hittils inte varit så bra) men funderar på att gå kort SP500 också

   • GaStan skriver:

    Va trots att jag baissat oljan så!!!

    Skämt åsido, vad är dina bull argument för oljan?

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Professor Echard Hein från motsvarande Handelshögskolan i Berlin, var i Stockholm i början av december.

  Han tror att det kommer en omsväning när det gäller ett lands valuta. Stefan Ingves vill som bekant ha kronan låg för exportens skull.

  Professor Hein menade att senare tids forskning visar att importen är lika viktig för ett lands välstånd som exporten.

  I senaste Börspodden ställde sig programlpresentatörerna i senaste programmet främmande och oförstående till den låga kronan, då de varit utomlands under jul och nyår och ej förstod värdet för svenskarna att det skall bli så mycket dyrare att semestra för en svensk. Vad håller Stefan Ingves på med frågade de sig.

  I tre artiklar i senastte numren av DI har tidningens journalist gått till angrepp mot Stefan Ingves för den låga växelkursen.

  Vice riksbankschefen professor Martin Floden reserverade sig vid extra insatt möte med riksbankdirektionen dagen för nyår. Han ville ej Riksbanken skulle intervenera för att få ned värdet på svenska kronan. Fel väg att gå, sa Floden.

  En av anledningarna att vi inte har inflation enligt Riksbankens beräkningar är ju att varorna från Kina t.ex. blir billigare och billigare.

  Var enda svensk medborgare använder datorer. Det gör industri- och handelsbolag. Vad är värdet för Sverige att Ingves håller kronan låg så att det skalll bli dyrarare att köpa in datorer och plattor för svenskarna som ett exempel.

  Det är nya tider nu! Svenska företag köps upp på grund av den låga kronan. Schweiz är världens rikaste land just nu. 1969 låg schweizerfrancen och svenska kronan lika. I dag är schweizerfrancen 900 procent dyrare. Har Schweiz förlorat på det? Tvärtom har de kunnat köpa in svenska företag. Med den låga svenska kronan har Sverige ej råd att göra motsvarande!

  • GaStan skriver:

   Ingves tänker lika mycket på importen, även om han inte säger det.

   Varför har Börspodd, Di och Floden mer rätt än Ingves? Jag säger inte att Ingves har rätt. Bara att de inte har patent på att ha rätt, och Ingves patent på att ha fel. Vad många inte vet är att bakom Ingves har du Riksbankens fulla analys arsenal. Det sitter rätt mycket kompetens inom de väggarna. Det är naivt att tro att de är bara är fair and Square korkade. Däremot är risken rätt stor att en massproducerande journalist faktiskt inte har koll på hela bilden.

   Intervenering är bevisat korkat. Men det kostar inget att försöka ”prata ner” en valuta.

   Att priset på datorer gått ner brukar tillskrivas fenomenet Globalisering. Dvs datorer tillverkas i dag där man tillverkar dem på billigaste sätt, vilket gynnar oss alla. Ingves tycker inte detta är ett problem, tvärtom.

   Att semestra utom lands blir lite dyrare för svensken står långt ner på Ingves prioriteringslista. Med all rätt. En svag svensk ekonomi gör på sikt att ingen har råd att semestra utomlands överhuvudtaget… oavsett hur billigt det är.

   Att jämföra Sverige med Schweiz är en dålig jämförelse….. orkar inte gå in på detaljerna nu.

   Jag säger inte att Ingves gör rätt. Jag säger bara att många som tycker han agerar fel, har fel i sin egen analys, vilket dels beror på korkad analys, och dels brist på analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.