Bits and pieces

Blandade signaler. Oljan nosar på 36 och vill nästan bryta upp i sin jakt på 42, vilket kommer vara börsmässigt positivt, samtidigt som US 2-åringen inte alls studsat när aktiemarknaden studsade för nån vecka sen. Tvärtom, den testade 0,76% i fredags. Många vill tydligen köpa safety. Varför? Det är lite mixed… svenska börsen har harvat i en vecka, och det känns som att man laddar inför 70 punkter (5%) upp eller ner snart. Jag tror oljan och/eller 2åringen kan visa vägen!

I fredags kom ECI, dvs amerikansk lönedata, för Q4. Yellen gillar den. De månatliga timlönerna hade hintat att den här siffran inte skulle bli någon kioskvältare. Det blev det inte heller. Lönerna växte med 2,0% jämfört med samma kvartal året innan. Det är samma årstakt som rapporterades in under Q3 och Q2. Det var också helt enligt förväntningarna. Det händer alltså inte ett skit med lönerna. Nivån är samma som Snittet sedan 2009. TROTS alla miljontals jobb som skapats och en arbetslöshet på 5%. Det är ju helt otroligt egentligen. Vi har tidigare tittat på vad detta kan handla om? Starbucks jobb driver inte lön, Globalisering konkurrerar, Digitaliserings rationaliserar, Låg nominell tillväxt och produktivitet gör att man måste nyanställa men inte har råd att höja lönen, fler letar sig tillbaks till arbetskraften osv osv…. svårt att veta.

Hursomhelst, Yellen lär inte känna att det är lönerna som på kort sikt tvingar henne till räntehöjningar. Core PCE, hennes favoritval på inflation, kom in på 1,4% mot väntat 1,4% och fg 1,4. Typ där den harvat senaste åren. Hon tror att den ska stiga till 1,6% i år. Fortfarande under målet om 2%. Make the maths!

Nej mina vänner, några kraftiga räntehöjningar behöver vi inte vara rädd för. Således låga räntor – höga multiplar – bra för aktier. Men just nu styr the FEAR factor. Släpper den blir det rally! It´s all about sentiment.

Men varför skulle den släppa/ändras?

USA stängde ju lite muntert i fredags, men så kom PMI från Kina och sabbade allt!

Officiella Mfg PMI kom in på 49,4 mot väntat 49,6 och fg 49,7… kasst
Service PMI kom in på 53,5 mot fg 54,4… kasst
Caixins Mfg PMI kom in på 48,4 mot väntat 48,1 och fg 48,2… bättre men kass nivå

Kasst!

Sen rullade Tyskland in på 52,3 mot väntat 52,1 och fg 52,1…ok
EZ Mfg PMI 52,3 mot väntat 52,3 och fg 52,3…ok

Europa håller ändå, men vem bryr sig. Regionen växte med 1,6% förra året. Detta trots att Draghi skickade ut ett paket på 1,080 mdr EUR för nästan exakt ett år sedan. Koma land!

I eftermiddags kom USA, Mfg PMI 52,4 mot väntat 52,6 och fg 52,7…. kasst
som kompletteras av ISM Mfg 48,2 mot väntat 48,4 och fg 48,2…. kasst

Låga energipriser och relativt stark dollar gör det jobbigt!!!!!

Michigan kom in på 92,0 mot väntat 93,0 och fg 93,3…. ingen glöd riktigt. Men det kan vara kopplat till börsen?

Hursomhelst, tjänstesektorn är viktig för USA, och PMI datan för den kommer på onsdag. På fredag kommer jobben och timlönerna. Är det något av detta som kan väcka börsen ur sin koma?

Min magkänsla är ändå att det kan komma viktiga tekniska signaler i veckan om huruvida 1,284 var botten eller ej!

Dessvärre är jag bortrest under onsdag till fredag, och kan inte rapportera. Men jag litar på er 😉

Slutligen en liten graf….. som visar det uppenbara. Alla oljeproducerande länder lider just nu… mer eller mindre. Jag undrar just hur mycket oljerelaterade förmögenheter som runnit ur marknaden senaste 6 månaderna. Till förmån för alla hushåll som bor i oljeimporterande länder… Ingen dålig förmögenhetsförflyttning det där!

Namnlös2192

Have a nice one!

 

PS. Inlägg 14:24 Februari 2nd.

Oljans korrelatation verkar ha övertaget just nu. Den korta stigande trenden samt Fib38% (se Brent 10min chart) för Brent oljan ligger på 32,60ish. Inte långt där ifrån där vi är idag. Bryter den ner så är risken hög att vi ska falla vidare. Håller stödet… ja då kan det blir rekyl upp istället!

Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Bits and pieces

 1. Pengabloggen skriver:

  Tack för bra blogg!

  Mitt scenario för börsuppgång. Kinassiffrorna måste stabilisera sig. Om de gör det om än på ”dåliga” nivåer och vi inser att det inte kommer komma några större räntehöjnignar från FED så kommer börsen tuffa upp 15%.
  Kanske kan de amerikanska bolagens dystra utsikter kring valuta och avmattande tillväxt få Yellen på andra tankar?

  • GaStan skriver:

   TACK

   Instämmer, Surpriseindex måste vända upp i Kina… dvs en siffra som Mfg PMI ska komma in 1, bättre än väntat och 2, helst över 50 i absoluta tal…. då lär vi får en rätt kraftig sentimentsförändring!

   Dollar och Svag olja ger oss sunkiga Q4or. Men detta visste Yellen redan i höstas. Så det tror jag inte är skäl av avvakta. Hon höjde i december för att Tjänstesektorn tuggar på…. och för att hon trots allt tror att lönerna förr eller senare börjar röra sig.

   Om hon låter bli att höja så tror jag det mer handlar om att stora börsrörelser de facto påverkar Business och Cons Confidence… som redan antagligen fått sig en törn. Gör hon nåt tokigt i mars, så kan det trigga ytterligare en rörelse nedåt, och då får hon äta upp det senare i höst.

   MEN, studsar börsen snart, köparna kommer in. jobbsiffrorna håller sig. Det lättar kring Kina som det gjorde i okt/nov…. ja då blir det noog ändå höjning i mars……

   Hon vill innerst inne höja 25bp/kvartalet

   • Fredde skriver:

    Vad ska till för att fed inte ska höja 25 bp/kvartal? Tror tyvärr yellen målat in sig i ett hörn

   • GaStan skriver:

    Hon vill höja, för att

    1, hon har guidat för detta
    2, hon vill gärna få upp räntorna inför nästa recession
    3, det finns ett negativt signal värde om hon INTE höjer, för det är samma sak som att säga att FED är oroliga
    4, hon väntar sig att dollar effekten borde klinga av, samt 5% arbetslöshet på sikt leder till högre löner, ie att inflationen down the road ska upp, inte ner.

    MEN, om hon anser att det som händer i omvärlden får negativa realekonomiska konsekvenser för USA, och inte bara är en sentimentssvängning, så kan det leda till grund för att avvakta i mars, och sikta på sommaren istället.

    Detta förutsätter att lönerna inte sprutar iväg under Q1. Då blir det mycket mer komplicerat!

    Vad man kan konstatera är att Kinas inbromsning påverkar USA negativt, att oljans svaghet gör US oljesektorn svag, att stark dollar och svag olja slår mot earnings på börsbolagen, att HighYield marknaden inte funkar pga svag olja, att allmän risk off miljö påverkar biz och consumer confidence negativt osv……

 2. Fredde skriver:

  Bopriserna har nått toppen? Vi får väl se tänker jag

  http://www.svd.se/michael-wolf-bopriserna-har-natt-kulmen/om/bopriserna

  • GaStan skriver:

   intressant att han säger att ”det är vårt ansvar att hushållen har buffertar….. ”. Frågan är hur ansvarstagande de varit när de gjort sina bolånelöften….. time will tell.

   Sen kan han få rätt. Måste ett hushåll lägga mer på amortering, så blir det mindre över till räntor, således borde det därför beviljas mindre lån. Mindre lån = lägre priser. Så han kan ju få rätt även där!

   • Fredde skriver:

    Samtidigt kan man gå in elektroniskt på SBAB och få ett lånelöfte på några minuter

    Rådgivaren kommer kanske avråda men samtidigt matcha detta annars missar de försäljningsmål och bonus

   • GaStan skriver:

    Problemet är ju inte att de är snabba på att bevilja, problemet är om de stoppar in fel värden…. som ex för låg KALP, för låg kalkylränta, inte kontrollerar att din disp inkomst är dopad av bonus el provis som snabbt kan ändras etc…..

 3. fredde skriver:

  Hörde att både Handelsbanken och SBAB har infört tuffare lånekvoter (skuld i förhållande till inkomst) i November 2015 vilket skulle kunna betyda att man inte vill gasa längre. Tidigare när man bara räknade med KALP så fick en höginkomsttagare ett nästan obegränsat låneutrymme för bostaden.

  Frågan är väl vilken bank som skulle kunna börja gasa istället (bra länge om man vill öka på bolånestocken) samt om man gör rätt att dra åt svångremmen för höginkomsttagarna sådär? Det kan ju lika gärna slå onödigt hårt mot konjunkturen här hemma.

  • GaStan skriver:

   Intressant…. men det är NYA lån ellerhur, vilket såklart är det enda relevanta för priserna, som sätts av NYA lån.

   Men ur ett större perspektiv, så är jag ju intresserad av hur det ligger till med BEFINTLIGA kunder. Kör de en double check även på dem, givet de nya villkoren. Min gissning är NEJ.

   och den stora risken, sett ur ett pespektiv om vi riskerera att få en framtida finans-och fastighetskris, så gäller det att inte bara NYA lån ligger rätt till… UTAN SAMTLIGA LÅN!!!!

   Att göra mindre generösa lånelöften slår INTE mot konjunkturen då det inte är en kassaflödesgrej. Som ex stingande räntor är. Detta givet att prisfallet inte blir så kraftigt att det slår mot konsumentförtroende, dvs att hushåll deppar trots att deras kassaflöden är oförändrade. då kan det blir konjunkturellt!

   • fredde skriver:

    Ja det gäller bara NYA lån – man gör även kontroller för att mäta avvikelser mot uppsatta mål på skuldkvot och KALP-kalkyl men tror fokus är på att förstå orsaken till differenserna

   • GaStan skriver:

    ” kontroller för att mäta avvikelser mot uppsatta mål”

    vilket konkret betyder?

   • Fredde skriver:

    Konkret betyder det att man t.ex. mäter verklig skuldkvot på nya lån, jämfört med mål. Det finns alltså en differens mellan vad man vill göra och vad man verkligen gör som även om den inte är stor så inte helt obetydlig

 4. En Annan Fredde skriver:

  ”Att göra mindre generösa lånelöften slår INTE mot konjunkturen då det inte är en kassaflödesgrej”

  Om folk belånar huset för att köpa ny bil, kök, thairesor etc slår det väl mot konjunkturen när dom inte längre kan göra det? Frågan är dock hur vanligt detta är? Kom en siffra nyligen på att inteckningarna av fastigheter ökade rejält under 2015: http://www.dn.se/ekonomi/kraftig-okning-av-inteckningar-pa-fastigheter/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.