Dystra tider?

Igår natt kom Kina med data över FX reserven. Den minskade med 100mdr dollar i januari. Kina säljer alltså Amerikanska statspapper. Detta borde sätta press på räntorna uppåt, men tvärtom föll de under januari. Vad betyder det? Jo att Kina stod på säljsidan, men alla andra ligger på köpsidan. Det är klassisk Risk off miljö vi är inne i….. vilket även återspeglas på börserna. De studsade visserligen efter januaris utförslöpa, men mycket mer än så blev det inte. Nu är det baissigt igen!!!!

Jag tror att risken att vi sätter en ny botten är stor. Men jag tror också att februari kommer bjuda på ett köpläge som verkligen kommer att betala sig senare i år. Något schizofrent jag vet!

Tekniskt har vi ju inte köpsignal förrän OMX bryter upp genom 1376-1384. Motsvarande för SPX ligger kring 1940-1950. Men vem orkar vänta på de nivåerna?

Saudi och Venezuela har inlett samtal…. men det känns inte som att det kommer landa i nåt. Oljan bekräftar detta så länge som den ligger under 36ish.

Den amerikanska 2åringen föll vidare, och indikerar att mars höjningen är ute ur bilden. Nu kommer nästa höjning tidigast i sommar. Deutsche tror att nästa höjning kommer i december, men så har de också skruvat ner prognosen att USA ska växa med ca 1,3% i år, och i snitt skapa 140,000 jobb i månaden. Det är inte recession, men inte långt därifrån. Får DB rätt så kanske Yellen landar sin Core PCE på 1,6% eller lägre. Då behöver ingen vara rädd för högre räntor, snarare tvärtom!

Så var är vi på väg? Är USA inne i en temporär soft patch som så många gånger förr, eller intar den amerikanska ekonomin en lägre växel? Marknaden hintar åt det senare. Dollarn är rätt svag, vilket gör det jobbigt för Draghi, men lättare för Kina.

Jobbdatan, NFP, kom in i fredags. 151k jobb mot väntat 190k och fg 262. 4,9% Arbetslöshet.

Timlönerna kom in på 2,5% i årstakt mot väntat 2,2% och fg 2,5 (nedreviderat fr 2,7).

Något svårtolkad siffra. Men den visar att USA är inne i en soft patch. Temporär eller inte återstår att se. Men den visar också att lönerna kan vara på G, vilket inte är så konstigt efter en 6-årig jobbskapar cykel (i tjänste och servicesektorn) som halverat arbetslösheten.

Men Yellen måste fråga sig följande:

”Kommer Core PCE att landa på 1,6% i år, från att idag ligga kring 1,2%? Eller kom den ligga kvar på dagens nivåer. Eller kommer den pressas högre pga lönedrivning?”

Vi måste fråga oss:

Blir det någon höjning i mars eller ej? Detta beror såklart på hur lönerna kommer in i februari och mars…. men givet att de inte lyfter så tror jag höjningen uteblir.

Ingen höjning ger fortsatt låga räntor, vilket är bra för aktier. Men vi behöver en sentimentsförändring.

Var det ett policymisstag av Yellen att höja i december?

Jag tycker nästan det då lönebildningen fortfarande saknas. Hade jag varit i hennes kläder hade jag höjt när lönerna taktar 3% i årstakt. Historiskt har det rimmat med 2% kärninflation, som dessutom är målet. Men hon lär väl säga något i stil med att arbetsmarknanden är hälsosam, men det finns risker i vår omvärld. Så det var rätt att höja, men gå väldigt långsamt fram och låta datan visa vägen. Typ!

Oljan och dollarn har som sagt ställt till det för tillverkningssektorn i USA. Men även tjänstesektorn hackar något. ISM Non Mfg kom in på 53,5 mot väntat 55,1 och fg 55,3. Samma PMI landade på 53,2 mot väntat 53,7 och fg 53,7. Klent.

Serviceindex i Kina kom in på 52,4 mot fg 50,2. Men det spelar inte så stor roll…. då Tjänst/Service sidan i Kina inte är ett orosmoment. Den har tuggat på hyfsat hela tiden.

Japan har sänkt styrräntan till negativ…. Välkommen till klubben eller vad ska man säga. 10-åringen ligger kring nollan, så trots att man har 250% statsskuld mot BNP…. så spelar det ingen roll då den inte kostar något. Men det uttrycker samtidigt något väldigt dystert. Jag undrar om Europa riskerar att hamna i samma situation på sikt?

Hursomhelst är kopplingen mellan USA och Europa mer intressant. Är det Europa som ska gå i USAs fotspår (som vanligt!) eller kommer USA pigga på sig under vårkanten? Beroende på vad som händer så får vi två helt olika börsmiljöer.

Namnlös2193

Att vara motvallskärring brukar löna sig kortsiktigt…. håll fingret nära köpknappen! Men om man vill vara säker på att vi passerat bottenläget så är jag rädd att Brent oljan måste stänga över 36usd. Mycket huvudvärk går att relatera bak till den! Omvänt, passeras 32,50ish så väntar nya bottennivåer!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.