Höken har förvandlats till en duva

Fed med fru Yellen i spetsen valde att lämna räntan oförändrad. Det var helt enligt förväntningarna. Men hon gav ett relativt duvaktigt budskap. Det var inte väntat. Marknaden tolkade det som positivt och SPX steg med 1%, räntorna föll och dollarn försvagades. De guidar samtidigt för två höjningar i år, från att i december legat på fyra. Dvs nu pekar de på höjning i sommar och i december. Dvs räntan kommer stiga från 0,25 till 0,75 i år…. Om Fed får bestämma.

Men vad har hänt egentligen? Vi backar bandet lite.

I december 15 höjde man för första gången på många år. Från noll till 0,25%. Marknaden blev rätt säker på att Fed tagit första steget i sin räntehöjar cykel, med 4 höjningar à 25 bp under 2016 som skulle ta räntan från 0 till 1,25% ett år senare. Motivet var hyfsad tillväxt, stark arbetsmarknad, troligtvis begynnande löneinflation och sedan en tid stabil dollar. Inte så ologiskt faktiskt! Men beslutet var mer politiskt än data dependent. Inflationen var låg, vilket inte var så konstigt med tanke på låg lönetakt och stark dollar.

Men marknaden prisar in framtiden…och deras nya politik fick konsekvenser.

Kina, eftersom de har peggat sin valuta mot dollarn så ärver de Feds penningpolitik. Kina var, och är, i ett läge där de behöver stimulera. Feds linje gick på tvären mot detta. I januari fick vi Kina frossa. Renminbin försvagades.

Olja. Visst supply är massivt. Särskilt med tanke på att Iran också börjar kränga sin olja. Men i grunden handlar det om att demand inte hängt med supply. ett Asien som bromsar in, vilket smittar storexportörerna Europa och Japan. Råvaror föll till följd av Kina, vilket försatte många länder i en svårare sits. tillväxten började revideras ner överallt. Gapet mellan utbud och efterfrågan ökade, oljan rasade. Ovanpå detta hade vi Feds politik som innebar en starkare dollar, dvs ännu svagare olja. Nu började även oljeeffektena göra sig påminda i Usa, och de var inte nådiga!

I grunden handlar det om svag tillväxt i världen. Där finns det tusen anledningar. Men Feds paradigmskifte i december blev löken på laxen, som till viss del direkt och indirekt triggade krisen i januari/februari.

Yellen fattar detta. Därför bytte hon fot, och blev duvig. Men också för hon kunde. Lönerna har inte tagit fart! Hade vi haft en lönetaket på 3%+. Fy fan vad jobbigt säger jag bara.

Men vänta, inflationssiffrorna har ju hoppat upp. Absolut. Men inte pga löner, utan dollar. Tittar man på dollarn YoY% så var den länge stark och gjorde att man på olika sätt importerade deflation. Nu i feb/mars klingade den av. Det gav effekt på YoY% inflationssiffrorna. Men givet att dollarn håller sig kring 1,10 +\- 10% så kommer inte dollarn att ha någon egentlig effekt framöver, åt endera håll. Nu är det helt upp till lönerna. Stigande löner kan tvinga henne att höja räntan även om hon inte vill. Stabila löner kan ge henne möjlighet att höja även om hon inte måste. Eller låta bli. Detta ska ställas mot läget i omvärlden, som till stor del är kopplat till hennes politik.

Det här känns som en jobbig moment 22 sits kanske någon tänker. Ja till viss del är det det. Jag tror Yellen hoppas att tillväxten tar fart i världen så oljans supply demand dynamik bättras på så mycket att även om hon tvingas höja räntan så är det underordnat supplydemand effekten.

Hon hoppas säkert också att Kinas ekonomi är så pass stark att den peggade valutan klarar en liten räntehöjning om det skulle behövas.

Så var inte situationen inför dagens möte!

Världen är helt enkelt för bräcklig för att hon ska höja till 1,25%. Nu ser det ut att bli 0,75%. Men det är inte säkert heller. Det beror på lönerna, I kombination med de globala tillväxtutsikterna.

Dollarn kan ju röra till det, men risken är liten. För att dollarn ska stärkas till under 1,00 eur/usd så krävs det att amerikansk tillväxt och löner tar ett rejält hopp upp under våren, alternativt att Kina hårdlandar och Europa går in i recession. Inte så troligt. För att dollarn ska försvagas till 1,20+ krävs att Europa och/eller Kina växlar upp ordentligt.. Inte heller så troligt. För att dollarn verkligen ska ge en inflatorisk effekt, och för att vi ska behöva kalkylera med den framöver så måste den dra minst till 1,20 eur/usd. Helst högre.

Nej det handlar om lönerna vs globala tillväxtprognoser framöver. Höjning i sommar är trolig just nu, men om vi slungas in i en ny januari/februari situation, ja då kommer även den skjutas på framtiden. Drar lönerna kraftigt under våren… ja då är en höjning väldigt trolig.

Tänk dig en matris med 4 rutor. På ena axeln har du (1) Stigande löner SAMT (2) Oförändrade löner. På andra axeln har du (3) Goda konjunkturutsikter globalt sett SAMT (4) Dåliga utsikter. 1+3 ger garanterad höjning. 2+4 ger ingen höjning. 1+4 samt 2+3 är knepigare då FED måste förhålla sig till nettoeffekten. Inför detta mötet hade vi en 2+4. Det var ett enkelt beslut!

Men det är inte så troligt, då Yellens duvighet stärker Renminbin, dvs oron för Kina minskar…. Och en svag dollar stärker oljan, vilket gör att dess negativa bieffekter också minskar. Detta är bra. De har ju båda varit Risk off faktorer.

Jag trodde marknaden skulle reagera negativt vid ett duvigt besked. Men det blev tvärtom. Det handlar om att hon ändå lyckades förmedla en bild av amerikansk ekonomi som stark och stabil…. Fast utan problem med stigande inflation. Det trodde marknaden på, samtidigt som de insåg att beskedet var bra för Kina och Olja. Bra för börs således. Jag trodde att beskedet skulle tolkas in som att hon var orolig för USA…. Men hon lyckades ducka den. Skickligt.

Just nu tror jag att hon hoppas på att PMIs världen över stärks på, surpriseindex bryter upp osv. Samtidigt som lönerna ändå håller sig hyfsat. Det skulle göra att våren blir angenäm makromässigt, samtidigt som hon kan möta en höjning i sommar mot bakgrund av en mer optimistisk tid än den vi haft nu…

Hur det blir vågar jag inte svara på…. Men jag tror datan kan överraska positivt ett tag till. Lönerna har jag ingen aning om. De indikatorer som finns har pekat på stigande löner i över ett år…. De har haft kroniskt fel. Till slut får de rätt, men när. Jag vet ej.

Men lönerna är viktiga, för det är egentligen den enda varaktiga resursen där det finns ett kapacitetstak. När de börjar stiga, då kommer kärninflationen förr eller senare.

De uppdaterade också Core PCE prognosen. 2016 är oförändrad, de tror fortfarande på 1,6%. Inte förrän 2018 tror de på 2,0%. Det betyder att de inte tror att lönerna kommer röra på sig nämnvärt. Detta är den stora jokern som kan ställa till det. Inte för att jag tror på FEDs prognoser, men låt säga att de har rätt. Då kan de höja till 0,75% i år. För att höja ytterligare 100 punkter under 2017… för at gå in i 2018 med en styrränta om 1,75%. Dvs för att möta inflationsmålet om 2% med en ganska balanserad penningpolitik…. intressant tycker jag! Troligt? Njae, FED och centralbanker har nästan aldrig rätt.

Dagens besked borde stärka Renminbin, och då brukar Asien gå starkt. 1450ish target ligger kvar, med SL på 1385.

Lönerna har inte dragit, så inget tvingade henne att höja ikväll. Men hon lyckades låta duvaktig, utan att skapa oro. Jag är imponerad. Nästa gång är det kanske inte lika enkelt!

Trevlig kväll!

ps. Ur ett Svenskt perspektiv undrar man ju hur det här påverkar Sverige och Riksbanken. Svaret handlar om hur det påverkar ECB. Om realränte spreaden drar för mycket mellan USA och Europa (dvs US2yrs minus core inflation 2016 – samma för Europa)  så kommer Euron stärkas. Stärks den för mycket, så måste Draghi agera…. igen. Sen i nästa steg måste du göra samma sak mellan Sverige och Europa, vilket kan tvinga Ingves att agera…. igen. Men om du vill göra det enkelt för dig. Så länge som Euron inte ser ut att gå under 9kr…. då har inte Ingves kniven mot strupen.

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.