Första hökigheten sen dec15

Ikväll kommer protokollet från FED mötet i april. Men redan igår var det ett gäng ute och snackade i hökiga termer. Piece of advise, det gäller att skilja på FED delegater som ingår i FOMC och som röstar om räntan, och de som inte gör det. De som inte gör det brukar 1, ta ut svängarna mer och 2, behöver inte återge den bild Yellen&Co jobbar efter. De som var ute igår sitter inte i FOMC. Hursomhelst, budskapet var: uteslut inte höjning i juni. Det ska ställas mot marknadens förväntningar där det med nöd och näppe prisas in en liten höjning i december just nu.

Låt oss snabbspola lite.

December: Fed höjer, är hökiga och flaggar för 4 höjningar under 2016. 25 punkter i kvartalet.

Mars: Kina och Oljan ställer till problem. FED struntar i att höja, och slår an en duvig ton, och förväntningarna sänks till två höjningar i år.

April: FED ser inte Kina och Olja som ett problem längre. Däremot håller man fast vid en duvig ton som baseras på oro för amerikanska ekonomin som bromsat in under Q1. Inbromsningen beror på en alltför stark dollar och fallande oljepriser.

Juni?: Förvisso två veckor innan Brexit så någon räntehöjning känns avlägsen. Men Amerikanska ekonomin visar tendenser på komma tillbaks. Svårt för dem att vara lika duviga.

Vän av ordning: Inflationen, hur man än mäter den är inte på en nivå som tvingar dem att höja. Men så var det inte i december, när de höjde heller.

Man kan resonera så här:

Stimulativ penningpolitik definieras så här: Styrränta minus kärninflation = negativ.

Efter som kärninflationen verkar ligga kring 1,5%. Så är en styrränta åtminstone upp till 1% fortfarande att se som stimulerande. De kan därför tryggt höja upp dit utan att inflationspiskan finns där. Skulle inflationen dra mot 2% och därutöver, ja då bör de, förr eller senare, tvingas att höja till positiva realräntor, vilket alltså då kommer ligga på 2%+. Den situationen känns hyfsat avlägsen just nu. Mycket pga lönerna inte tagit fart.

Men för att FED ska höja till 1% styrränta så vill de åtminstone se att ekonomin på alla sätt rullar på. Annars kan de lika gärna vila på hanen.

Sen är det en tuff balansgång. Höjningar försvagar oljan och stärker dollarn, och de här bägge faktorerna försvagar ekonomin. Så de måste gå försiktigt fram. De höjer ju inte för att sabba ekonomin. De höjer ju för att gå mot en mer balanserad penningpolitik. Dvs för att skapa ett annat utgångsläge den dagen nästa stora recession slår till igen. Men de vill ju skapa nästa recession… det är en jävla skillnad.

Mitt basecase är att GIVET datan kommer in OK framöver så kommer de slå an en hökigare ton i sommar, för att sedan höja i september.

Gårdagens hökiga tonläge skjutsade upp US 2yrs till 0,835%. När vi stod i december och väntade oss 4 höjningar då nådde den 1%+. Dollarn stärktes igår till 1,126eur. I december var den under 1,10.

Får vi en hökigare ton så borde både räntor och dollar gå mot december nivåerna. Frågan är hur aktiemarknaden kommer att agera?

Den är nu även oljan och Renminbn kommer in. Oljan handlas i 49,25usd just nu, så den ignorerade hökigheten. Renminbin försvagades mot 6,53.

My take är att marknaden borde gå OK om FED blir mer positiv….. men det förutsätter att 1, Oljan inte går under 43ish och/eller att 2, Kinesiska valutan inte stänger över 6,55…. för gör de det så är det bara en tidsfråga innan man börjar oroa sig och då är risken  hög att uppgången kommer av sig.

I nästa veckan kommer Prel Pmi´s från hela världen….. de får gärna stärka FED i sin syn att svagheten i Q1 var temporär…. och kratta vägen för en hökigare ton!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.