Svårt läge

Jag tror vi står inför en större rörselse… men jag är osäker på riktning.

Oljan är stark tack vare Supply: Venezuela, Libyen och bränder i Kanada. Men även Demand: då efterfrågan skruvats upp under 2H16. Men också tack vare en svag dollar. Det är Feds förtjänst.

Svag dollar och Stark olja har gjort att SPX, även i kronor, gått rätt hyfsat. Men Svenska börsen handlas 100 punkter längre ner tack vare detta. Svenska börsen hade behövt en hökig FED, där dollarn stärks, räntor stiger och det blir lite Risk On….. signaler om en hökig FED kan ge rally i Stockholm.

Men samtidigt är risken stor att oljan dyker med detta, och då går USA och Tillväxtmarknader ner i källaren…. åtminstone relativt sett. Förr eller senare så är även en stark dollar och svag olja negativt för Europa och oss under antagandet att mår USA bra, mår alla bra.

Men det är en balansgång. En duvvig FED är inte heller bra. Faktum kvarstår, många krafter verkar mot varandra, och det är omöjligt att säga vad nettoeffekten blir för alla vid ett givet läge.

Det finns en del som pekar på att oljan borde gå in i ett lugnare läge…

Namnlös2334

Kina är som sagt inget stort orosmoment i korta perspektivet. JAg skrev om detta igår. Samtidigt menar Deutsche att KreditImpulsen växlar ner, mycket pga att mindre krediter går in i Social Housing…. och går kreditgivningen ner så kan det ganska snabbt skapa problem. Time will tell…. Point being, Kina rörde om i grytan i Aug15 och Jan16 och kan göra det igen!

Namnlös2335

DAX index får gärna stänga ovan 10,100 för att jag ska vädra morgonluft…. och där är vi inte riktigt ännu! Trots detta sitter jag alltjämnt i marknaden.

 

ps. Blev nästan ovän med några kollegor idag. De stod och göttade sig över den sk bostadskarriär de varit med om och hur omöjligt det är att tjäna de pengarna på hederligt arbete. Jag kontrade med att säga att förmögenheten var inbillad och inte på riktigt! De fattade inte riktigt vad jag menade varpå jag frågade:

Vad ska ni göra i sommar? En sa att hon ska tillbringa några veckor på Gotland. Hennes föräldrar har ställe där. Vill du inte ha ett eget ställe där? Jo det är klart svarade hon. Det borde ju inte vara några problem med tanke på alla pengar du tjänat under din bostadskarriär svarade jag…. Inget svar.

Den andra tjejen svarade att hon skulle till Spanien på semester. Jag svarade, föreställ dig att fastighetsmarknaden kraschar imorgon med 95%. Fast din räntekostnad och lön är oförändrad, Hade du ställt in resan då? Nej det hade jag inte svarade hon. Konstigt, med tanke på hur fattig du blivit över en natt.

Slut på diskussion.

faktum kvarstår, eventuell förmögenhet som skapas genom din bostad kommer först realiseras den dagen du flyttar till ålderdomshemmet alt graven, och då är det tveksamt hur kul du kommer att ha för pengarna! (att du säljer och flyttar till en hyres etta, eller flyttar till Norrlands inland får väl ändå inte sägas vara särskilt realistiskt för de allra flesta) Dina barn ärver pengarna och kan amortera ner sina lån. Det är kul för dem, eller?

Det paradoxala är att hade priserna inte varit så höga så hade de inte ärvt några pengar, men då hade de samtidigt inte haft så höga lån då priserna varit lägre. Så frågan är hur bra det är egentligen? Vi måste börja inse att det är våra banker som är de verkliga vinnarna på de höga bostadspriserna. Tur att vi är delägare i dem genom vårt pensionskapital!!!!!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svårt läge

  1. En Annan Fredde skriver:

    Det känns lite som det hänger en blytyngd i OMXS30 och det är ju inte konstigt när man jämför med SP500. Min uppfattning är att OMX gått svagt på allt, stark dollar, svag dollar, positiva nyheter och negativa nyheter. Tror också att en större rörelse är på väg då volymen inte varit något att hurra för senaste månaden. Frågan är om det inte är så som Wilko var inne på tidigare, det är helt enkelt inte värt att köpa på de här nivåerna sett till multiplarna trots låga räntor?

    Ligger trots allt kvar lång men börjar tappa tålamodet.

  2. Olle skriver:

    Tack för att du lägger tid på att dela med dig av dina intressanta tankar kortsikt! Är ett stort fan och väldigt tacksam för alla intressanta uppslag du bjuder på! Onekligen fruktansvärt spännande makrotider ahead!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.