Allt ser bra ut – dags att sälja

Jag stänger min tekniskt/taktiska trade här på OMX 1,424.

Vän av ordning så ska sägas att jag alltid är early bird i mina exits. Så det är väl rätt stor risk att jag är det även denna gång. Tror OMX kan utmana och till och med passera 1432. Viss vägbula kring 1445-1450 och sen väntar 1480. Längre än så tror jag inte vi går utan större rekyl. Vid 1480 hoppar jag även av fundamentalt. Nej, vi har inte fått någon teknisk säljsignal ännu… men jag brukar agera innan. Med risk för att få fel så stoppar jag hellre tillbaka mig i marknaden. Det känns bättre än att sälja när vi är en bit ner. Stöd finns vid 1410, 1400ish samt 1387. Brott av 1400 är särskilt negativt.

Men varför hoppa av nu? Jo ni som följt mig vet att jag har tjatat om DAX gapet på 10,743 som bildades den 4 januari i år. Det täpptes idag!!! Nu har vi inte fler gap på ovansidan i DAX, marknaden är relativt överköpt och sentimentet är rätt positivt.. alla good news som man pratar om känns rätt diskade och jag tror helt enkelt vi sjunger på sista versen. Gap finns vid 10374 (-3,5), 9655 (-10%) samt 8967 (-17%)… och det är de två förstnämnda som borde täppas till innan årets slut inbillar jag mig! OMX från 1480 till 1280 är drömscenariot!!!

Vad finns det för nedsida rekylmässigt på kort sikt? Rent tekniskt finns det gap längre ner både i SPX, DAX och OMX. De ska stängas förr eller senare. OMX borde i en rekyl åtminstone testa 1350 +/- 5bp. Jag ser Fib38 stöd vid 1354, Pivot 1352/1347 således 1350 +/-5bp. I andra hand Fib50% 1333 samt gap 1326, således 1330 +/- 5bp i andra hand.

Sen har vi valet senare i höst, vilket väldigt lätt kan göra en överköpt och happy market lite Trumpen (gud vad jag fick till det där!!!)

En lågpunkt i oktober eller november känns inte otänkbart. Därmed inte sagt att augusti kan bjuda på ännu högre kurser. Jag hoppas ju till viss del på högre kurser då jag ligger kvar fundamentalt.

Det kom lite data i förra veckan;

Från USA kom Core PPI, dvs ex food energy, visade 0,7% YoY mot väntat 1,2 och fg 1,3. Klena prisinflation i producentledet alltså. Verkar som om dollar effekten börjar klinga av och att inflationstrycket avtar. För att tydliggöra. PPI är viktig för priserna på varor. Dvs stiger priserna i producentledet så kommer de prishöjningarna sippra ut till konsumentledet, och orsaka högre inflation mätt som Core PCE. För PPI spelar prisinflation på varor stor roll. Eftersom man importerar en hel del varor så spelar alltså importpriserna stor roll. Avgörande för dem är valutan, dvs dollarn.

Eftersom Inflationen mätt som Core PCE går att dela upp i 60-70% service och tjänster, dvs Core Service PCE, som beror på löneutvecklingen i USA, och resterande, dvs core goods PCE, att relatera till dollarns svängningar. Enkelt uttryckt. Så för att förstå om FED vill, kan eller bör höja så måste man förstå core PCE, och för att förstå den måste förstå lönerna och dollarns inverkan. Enkelt uttryckt!

Under åren 2012 till våren 2014 pendlade importpriserna ganska stabilt runt 0%. Detta medförde att Core PPI var ganska stabil runt 1-2%. Därefter hade vi en massiv dollarförstärkning från våren 14 till våren 15. Den gjorde att man importerade disinflation. Importpriserna föll till som mest -11% i årtakt under hösten 15. Det gjorde att Core PPI föll till ca 0%. Den gjorde i sin tur att Core Goods PCE hölls tillbaka. Sedan dess har dollarn försvagts något, ja rent utav varit ganska stabil. Det har gjort att importpriserna svängt tillbaks mot svagt negativa, vilket gjort att Core PPI repat sig mot ca 1%.

Om vi börjar se starkare core PPI igen, så betyder det att core goods PCE kan få sig en knuff och därmed få FED att bli hökig. Men siffran i fredags var alltså ganska svag, dvs duvig.

Personligen så tror jag att FED anser att dollarn är stark, dvs disinflatorisk, kring 1,05 mot Euron, och svag över 1,15 dvs inflatorisk. Allt därimellan är bara brus och mean reversion även om det är ett intervall på 10%.

Retail sales kom in på 0,0% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,8. Rätt svagt, och utan bilförsäljningen var den ännu svagare. Men i årstakt ligger den kvar på ca 3,5%. Vilket är okej, men knappast stark. För att få lite perspektiv kan man säga att årstakten sedan 2010 legat på 5% i medel. Under den, som nu är lite klent… över är motsatsen. Men samtidigt kan det vara en effekt av ett smådassigt första halvår.

Retail sales ska man egentligen se i real termer, dvs rensat för inflation. Den har en stark koppling mellan antal sysselsatta, bankutlåning, och sist men inte minst, löneökningar. Så länge som den senare uteblir så kan vi inte vänta oss above trending growth.

Michigan kom in på 90,4 mot väntat 91,5 och fg 90,0… ok!

Totalt sett kan man säga att datan kom in på ett sätt som borde göra FED duvig… vilket också var det sätt räntemarknaden reagerade på!

Från Kina har det också kommit en laddning!

CPI kom in på 1,8 mot väntat 1,8 och fg 1,9.. gäsp
PPI kom in på -1,7% mot väntat -2,0 och fg 2,6… gäsp

IP kom in på 6,0 mot väntat 6,2 och fg 6,2.. gäsp
Retail kom 10,2 mot väntat 10,5 och fg 10,6.. gäsp
FAI kom in på 8,1 mot väntat 8,9 och fg 9,0…. lite klent.

Under FAI, fixed asset investment, så har du investeringar i bla social housing och järnväg. Dvs de återstående grejorna, bortsett från privatkonsumtion, som driver tillväxt i Kina. Börjar den sjunka så är det frågan om tillväxten kan ligga kvar mellan 6,5-7%. Tveksam! Å andra sidan är detta två faktorer som regeringen helt kan reglera själva tror jag…. så vi får se.

Nya lån kom in på 464mdr mot väntat 850 och fg 1,380… klent. Men en månad säger inget. Snarare 12m rullande.

M2 kom in på 10,2% mot väntat 11,0 och fg 11,8

Totalt sett tycker jag det var en på marginalen svag Kina skörd…. vi får se om detta är början på nåt nytt eller 2H16 kan växla upp?

Oljan kan ha toppat ur här på 47 dollar i det korta perspektivet. Får se hur långt ner den ska. Tycker inte den är lika intressant som tidigare utan tror den kan röra sig i ett intervall mellan 40-53 going forward!

Ha en trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Allt ser bra ut – dags att sälja

 1. Gunnel skriver:

  Intressant inlägg! Hur går dina tankar om svenska inflationen?

  • GaStan skriver:

   Ja du, för det första är det inte helt lätt att mäta inflation korrekt.

   Om man mäter den korrekt så ger den en bild över hur tillväxten och resursutnyttjandet är i ekonomin. Dvs tempen på ekonomin.

   det minst dåliga skulle jag säga är att titta på en kombination av kpif, dvs inflationstakten rensad för räntor, mat och energi… Och lönetakten.

   I Sverige ligger den på ca 1,5%.

   Dvs tempen är rätt låg.

   Men vänta, tillväxten är ju ganska hög eller? Ja den ligger på 3%+. Det är inte dåligt internationellt sett. Men det är rätt klent om man ser till historiska konjunkturuppgångar faktiskt….

   Sen ska sägas att den starka tillväxtperioden är rätt kort. Åren 2009-2014 var den i snitt klen. Det är först på senare tid den tagit fart.

   Okej, men tillväxten är hyfsad men inflationen är låg. Stämmer det? Ja det stämmer faktiskt vilket är kopplat till resursutnyttjandet… Som i Sveriges fall framförallt handlar om arbetsmarknaden. Tidigare handlade även resursutnyttjande om tillverkningskapacitet, men pga av globalisering så är den numera rätt ointressant. Arbetsmarknaden är inte aggregerat, vare sig inkl eller exkl kollektivanställda, särskilt tajt eller het. Därav den låga lönebildningen. Därav den låga inflationstrycket, TROTS hygglig tillväxt.

   Sen har vi i vissa branscher, i vissa regioner matchningsproblem och full sysselsättning… Där finns också löneinflation. Men inte överallt. Kvittot på att det är så är den låga löneinflationen. Hade Sverige idag haft full sysselsättning, och allt bara handlade om matchningsproblem, då hade löneinflationen varit högre.

   Jag tror att Sverige kan växa med 3%+ om året i kanske 2-3 år till utan att inflationstrycket tar fart på allvar….en gissning förvisso.

   Och med allvar menar jag en inflationstakt klart över 2%….. Vilket skulle peka på överhettningstendenser.

   Många tror att hög tillväxt alltid implicit innebär att inflationen är hög. Så är det inte! I början av en uppgång, när resursutnyttjandet är lågt, är tillväxten hög och inflationen låg. I slutet på en cykel vänder tillväxten ner men tack vare högt resurs utnyttjande kan inflationen fortsätta upp. När en centralbank bekämpar inflationen höjer de räntan. Det innebär att tillväxten som vänt ner faller ännu mer.

   Allt detta bygger på att det finns stark korrelation mellan tillväxt och jobbskapande.

   Sen spelar globalisering och digitalisering stor roll…. Men det har den gjort i över 10 år redan. De här faktorerna innebär att inflationen har varit, är och kommer vara strukturellt låg. Men vi kan fortfarande få en överhettad ekonomi…. Men den skapas av högre löner, som troligtvis kickar in när arbetslösheten går under 4%… Minst!

   Det finns också ett kvitto på att det jag säger är sant… Vissa kritiker menar att nollräntan är skadlig givet att ekonomin växer så mycket… De har fel! Hade det varit sant och inflationstakten i verkligheten är mycket högre än den som redovisas då hade kronan försvagats kraftigt… Vi pratar 12/10 kr Minst mot euro/dollar…. En ekonomi med ett högt inflationstryck, men där centralbanken ignorerar detta får se realräntorna falla….vilket alltid leder till valutaförsvagning…som leder till ännu högre inflation då importpriserna stiger. Som i nästa skede glider över till en förtroendekris för centralbank och valuta. Sverige är inte i närheten av detta!

   Så svaret är att svensk inflation är låg, trots att tillväxten är rätt hög, men att det kommer att förändras om det håller i sig då arbetsmarknaden blir tajtare för varje dag det skapas fler jobb….

   Är du nöjd med svaret?

 2. Olle skriver:

  Hyfsad timing måste jag säga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.