Urstoppad!

Jaha då stängde OMX under 1560 igår och man måste leva som man lär. Stoppade ur mig här på 1557. Samtidigt kan jag konstatera att marknaden är

1, ner fyra dagar i rad och börjar bli rejält översåld

2, var i morse nere vid trendstödet för Juni16 trenden (lite beroende på hur man väljer att rita)

3, att det framförallt är HM och utdelningar som tynger och aktier som tyngs av utdelningar har en tendens att repa sig då utdelningspengar ofta återinvesteras samt att aktierna allt annat lika blir billigare sett till Fwd PE. (även om det såklart är helt rätt att de går ner med utdelningens storlek)

4, samt att de utländska indexen ser tekniskt mycket finare ut.

Så det kanske tvärtom är ett köpläge… snark. Därför sätter jag en rätt tajt omvänd stopp på 1560. Dvs om vi stänger ovan 1560 så stoppar jag in mig i marknaden igen. Så länge som vi inte stänger ovan 1560 så har jag första target kring 1,500ish. Därefter väntar 1,400 om inte den håller. Känns rätt avlägset just nu….. just därför kanske det blir så! Stänger vi ovan 1560 ska man vara med. Hård köpsignal ovan 1590…. därefter väntar 1660/1720. Typ!

Igår kom lite data från USA. Markit US Service PMI kom in på 52,8 mot Flash 53,1 och fg 52,9… lite soft faktiskt. Därefter kom ISM Non Mfg PMI in på 55,2 mot väntat 57,0 och fg 57,6… soft den också! Från Kina kom Service PMI in på 52,2 mot fg 52,6. Även Europa Service PMI kom in lite softare (även om jag i regel inte följer den).

Vad ska man säga, nivåerna är ju fortfarande bra vilket innebär att tillväxt och data lär bli bra i Q2/Q3…. men sett till exempelvis Surpriseindex så lär fler och fler tro på en urtoppning. Problemet är att historiskt när Surpriseindex vänder ner, samtidigt som börsen har varit bra (vilket den har sedan Nov-Valet) så brukar den ha svårt att klättra vidare. Sen kan man resonera om glaset är halvfullt eller halvtomt. Dvs givet makro borde vi kanske egentligen varit uppe kring 1,720 egentligen, men tack vare förväntningar om att Surprise ska vända ner så har marknaden istället konsoliderat kring 1560-1590.

Imorgon kommer NFP jobbdata från USA och 180k jobb väntas. Får man tro ADP siffran igår så ligger risken på ovansidan. PMIs etc har ju indikerat att tillväxten kan bli upp mot 3% i år vilket rimmar med ett månatligt jobbskapande på minst 250k jobb i månaden i snitt. Så om man ser till jobbskapandet i Q1 så rimmar inte det med tillväxt på de nivåerna. Tillväxten väntas inte heller att bli så hög i Q1. Det sätter press på hårddatan under Q2-Q4. Eller har mjukdatan skjutit över målet? Ekonomerna, som är mer förankrade i det som varit, tror på tillväxt strax över 2%.

Hur det blir är svårt att säga, FEDs agerande, synen på Trump, valutgången i Frankrike….. allt spelar in!

FED protokollet från i mars visar på att Juni höjningen är helt klart på bordet. HALLÅ!!! Vad har jag sagt hela tiden!!! Givet att Amerikanska ekonomin tuggar på hyfsat så anser FED att expansiv penningpolitik inte är nödvändig. Tycker man så, så betyder det implicit att man vill gå mot en Balanserad Penningpolitik. Definitionen av det är en balanserad Realränta, vilket rimmar med en styrrätan om 1,50-1,75%. Dvs 75-100 punkter härifrån. Dvs 3-4 höjningar till. Dvs Juni, September, December, Mars18 någon?

Därefter är man klar tror jag!

Man flaggade också för att man vill banta balansräkningen. Även här har media inte riktigt koll.

1, För det första så kommer man inte börja rulla av skulden förrän realräntorna närmas sig noll. Dvs i slutet eller efter räntehöjningarna. Anledningen är att när en obligation förfaller, och FED inte rullar över den i en ny, så måste Treasury sälja de nya obligationerna till privata marknaden (istället för FED). En rationell privat aktör som ska köpa ett kort räntepapper vill ha kompensation för inflationen under samma tid. Dvs om du lånar ut dina pengar under 1 år, så är det rimligt att räntan du kräver är lika hög som prisökningarna i ekonomin. Annars blir du realt fattigare. Så för att skapa en äkta efterfrågan så måste först FED höja räntan, därefter rulla av sina obligationer. Sen kan privata marknaden kasta sig över bonds till negativ realavkastning i vissa situationer. Men det är oftast i en risk off miljö. Dvs om du tror att aktiemarknaden ska ner 20% så är det bättre att sitta på en bond som ger 0%. Frågan är hur lämpligt det är för FED att rulla av sina bonds under Risk off?

2, Man skriver att FED tänker rulla av 4,500mdr dollar. NEJ och åter NEJ. På FEDs tillgångssida finns statspapper och bostadspapper för det beloppet. På skuldsidan finn Money in Circulation samt Bank Reserves, eller deposits hos Other Institutions.

Klicka för att komma åt quarterly_balance_sheet_developments_report_201703.pdf

Kolla sida 5

Money in Circulation har alltid funnits, och den växer ungefär med tillväxten i ekonomin. Så fungerar en FIAT ekonomi. Den kommer finnas kvar. Den som ska nollas är Bank Reserves, idag 2,243 miljarder dollar. Det är QExit summan som är relevant.  I   första hand kommer man rulla av bostadspapper, som uppgår till 1,774mdr. Där kanske man kan tänka sig att de kommer spread isär något mot statspapper om de inte redan gjort det. Kvar har dem 469 mdr som de önskar reducera i statspapper. Sen är de klara med nollningen av QExit. 469mdr är rätt mycket om de rakar av det på ett år. Men det är inte så troligt då de sitter på olika löptider och förfall. Alternativt väntar de till efter att de är klara med bostadspapperna. Point being, jag trodde tidigare att det kunde bli stigande realräntor mot bakgrund mot QExit. Men nu tror jag att spreaden mellan styrränta (var den nu kommer ligga i framtiden) och korta statspapper kommer fortsätta att vara tajt, trots att FED inte rullar över sina bonds, då 469 mdr är ganska lite. Treasury har utestående ca 20,000miljarder. Så det är ju inte ens 3% av stocken. Däremot kan det uppkomma en större spread mellan bostadspapper och statspapper. Jag vet inte exakt hur stor bostadsstocken är, men jag har läst att Hushållens skuld/BNP ligger på 70-80%, vilket skulle innebära 13,000-15,000 miljarder. Säg att 80% är bostadsrelaterat (som i Sverige ungefär) dvs 10,000-11,000 mdr. Då utgör 1,774 mdr ca 12-13%. Det spelar roll! Stiger bostadspapperna med mer än statspapper så lär det även sätta viss press på andra IG papper, och kanske även HY-marknaden.

Ovanpå detta handlar det såklart om vad Trump gör…. men att han skulle få genom en budget som visar 1,000mdr i underskott (ca 4-5% underskott av BNP) känns inte troligt. Inte ens 500mdr!!! Å andra sidan är det svårt att veta hur tongångarna går i kongressen. Samtidigt lyckades han inte ens med Obamacare…. så time will tell helt enkelt! April borde bjuda på mer klarhet!

Lite tekniska tankar:

Amerikanska 10-åringen ligger nere vid stödnivåer som hållit hela året. Bryter 2,30 väntar gap 2.15, Fib38 2,13 samt Fib50 1,98. En sådan nedgång borde vara förenad med nåt dåligt, typ lite Risk Off, så den kan vara värd att hålla koll på! Eller vänder det upp här ifrån som så många gånger….

En pålitlig konjunkturindikator, är US 10-2 kurvan. Den toppade ur i december, och är i fallande trend sedan dess. Märkligt med tanke på hur stark makro har varit.  Är den smart och prisar in sämre makro, eller slog den över i november och december och det är dags för nästa rörelse uppåt? Som alltså innebär att 10-åringen går upp mer än 2-åringen.

Som sagt, om det är 5-10% rekyl eller rally som väntar tror jag handlar mycket om hur räntemarknaden kommer att bete sig.

Vilket leder oss in på valutor…

USD/SEK har motstånd kring 9,10 där den vände ner sist och satte en lägre topp. Så egentligen är kronan i en kort förstärkningstrend, inom en större försvagningstrend. Jag tror ju att det bara är en tidsfråga innan den bryter 9,10 och fortsätter upp i en sista urtoppning, dvs försvagning.

På samma sätt har Euron stärkts inom sin stora försvagningstrend. Visst kan den nå 1,10 mot dollarn, men är inte risken större att den bryter 1,05/1,06 stödet och avancerar mot par i nästa steg?

DXY, dollar index har ett viktigt motstånd kring 102…. bryts det är dollarn tillbaks i sin förstärkningstrend igen, och det borde gå i samklang med kronans 9,10 och Eurons 1,05. Detta i sin tur borde gå i samklang med att räntorna lyfter i USA.

Räntehöjning i juni?

Makrohård data som konvergerar med de mjuka indikatorerna

Trump pessimismen vänder upp från en låg nivå….  Han träffar Kina idag!

Det går rätt lätt att måla upp ett ganska piggt case, som börsen också kan gå på!

Eller tvärdör optimismen då inte hårddatan hänger med, Trump sågas av kongressen igen, långräntorna faller, samtidigt som FED ändå höjer, vilket slår mot 10-2 spreaden som faller vilket är synonymt med sämre utsikter, och fallande kurser. Hmmm, det är knepigt.

Oljan vände ju tekniskt vackert från 50ish. Nu är det rätt överköpt och frågan är inte om den ska falla ner mot 52,70-53,0 för att samla lite kraft. Sen är det frågan om den ska upp till topparna kring 57 igen på sin väg mot 70usd. Det bygger såklart på var supply/demand spreaden tar vägen där oljelager och OPEC möte är avgörande faktorer.

NFP imorgon är inte oviktig heller…. en siffra över 200k hade varit najs!!!!

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Urstoppad!

 1. Anton skriver:

  Hej, har ganska nyligen upptäckt din blogg och följer den med stort intresse. Har sökt på bloggen men inte hittat din syn på preferensaktier, jag har inte tittat så mycket på dem tidigare men med anledning av Magnus Dagels artikel i DI http://www.di.se/nyheter/magnus-dagel-trevlig-gratislunch-pa-borsen/ blev jag lite intresserad av att lägga en del av min portfölj i dessa, där den diskuterade spreaden är som störst, så exempelvis Balder eller Akelius pref.

  Även om jag ser en kursrisk med höjd ränta på sikt, ser jag inte de stabilare bolagen behöva ställa in sin utdelning… Dock har jag svårt att se vad kursrisken skulle vara vid säg en ränta på 3%, skulle de allt annat lika gå från en direktavkastning på 6.5% till 9.5%, vilket skulle betyda en nedsida på cirkus 30 %? Det skulle ju såklart vara en stor nedsida men med ett längre perspektiv och kontinuerliga köp känns det ändå som ett relativt attraktivt komplement.

  Hur går dina tankar kring preferensaktier?

  • GaStan skriver:

   Någon beskrev preffar så här:

   ”Preffar, saknar aktiens uppsida och obligationens skydd”

   Det tycker fortfarande stämmer som princip

   Räntekänsligheten som du lyfter fram stämmer också. Marknaden kommer behandla den som en evig obligation, så när långräntorna stiger så faller den. Då äter kursrisken snabbt upp dina utdelningar….

   Jag tycker artikeln trampar lite fel i jämförelsen…lite äpplen och päron!

   Obligationerna har en slutdag, om allt går vägen så vet du vad du får, och när du får det. Visst, preffen lär vara stabil och kupongen högre. Men ändå äpplen och päron. Preffen och aktien har mer likheter då om man ska vara petig.

   Det intressanta är vad som händer when the shit hits the fan. Fastighetsbolagen har en rätt klassisk struktur där banklån ligger i botten med pant i kåkarna. Sen ligger senior unsecured debt. Därefter ligger preffar och aktier.

   När man köper en kåk stoppar man in 70% bank, 20% bond och 10% ek (ink pref)

   Men de flesta fastighetsbolagen ligger på ca 60% loan to value. Men det är ju inte för att de minskat på skuld utan för att värdena gått från 100 till 150. (90/150=60%)

   Om bolaget inte klarar betala ränta till banken (och därmed ingen annan heller) då tar banken kåkar i pant så de får tillbaks vad de lånat ut. Samtidigt kommer de med unsecured bonds ta över bolaget. Aktieägarna får inget.

   Säg att marknaden är ner 30%, från 150 till 100. Banken tar 70. Kvar finns 30 som bondägarna nu äger. De har satsat 20 så det är inte så tokigt. Säg att värdena halveras, till 75. Då har de kvar 5. Iallafall nåt.

   Säg att tiderna förändras så att de klara betala ränta till banken men inte till bonds. Då defaultar bondsen och tar över aktierna. Om de inte klarar betala räntan på preffarna…. ja då händer inte mycket. Ja bortsett från att preffarna kommer dö, då det inte finns nåt underliggande värde mer än utdelningen!

   Så when the shit hits the fan är du i en annan sits.

   Även om allt går bra, så vet du inte vad du får eftersom aktien är så räntekänslig medan obligationen har en förfallodag och kan bara vara räntekänslig fram tills dess, men aldrig på slutdag, då man får 100.

   Så mitt råd är, jämför aldrig dem två. Det är helt olika saker, i både good times and bad times.

   Aktien lär gå ner kraftigt om räntorna stiger kraftigt, för då faller marknadsvärdet på kåkarna vilket driver aktiepriset. Men preffen går också ner kraftigt för den funkar som en evig bond.

   Akelius bonds, med BBB rating tror jag är lugnt. Men yielden är så låg att man lika gärna kan strunta i det. Det finns unsec bonds som ger 4-6%. Där tror jag personligen det finns mest value vs risk just nu.

   När du tittar på fastighetsbolag så måste du kolla:

   1, banklån/value (hur mycket kan priserna falla innan banken tar allt)
   2, noi / net debt (hur högt kan råntan på skulden stiga innan driftsnettot inte täcker upp)
   3, noi / value (är värderingen hög el låg)
   4, noi per kvm (är hyresnivåerna höga el låga)

   Noi=net operating income

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.